Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Deštruktívny vplyv obezity na mozog: Desivé zmeny, po ktorých zvážite životný štýl!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svetová zdravotnícka organizácia zaradila obezitu na zoznam civilizačných ochorení a dokonca ju označila za epidémiu 21. storočia. Kilá navyše môžu spôsobiť vážne ochorenia, vrátane srdcových chorôb či rakoviny! Vedci však zistili, že nepriaznivo vplýva aj na mozog.

Pridá mozgu roky navyše

O dôvod viac kúpiť si permanentku do posilňovne a zvážiť svoje stravovanie! Štúdia, za ktorou stála Cambridgská univerzita zistila, že mozog u dospelého človeka, bojujúceho s kilami navyše, vyzerá inak ako mozog človeka v rovnakom veku so zdravou hmotnosťou. Zloženie bielej hmoty v mozgu u dospelých ľudí v strednom veku trpiacich nadváhou a obezitou bolo podobné ako u starších ľudí, ako sa píše na livestrong.com. Jednoducho povedané, mozgy u mladších ľudí sa zdali byť oveľa staršie!

Čítajte tiež: Stačí jedna lyžica pred raňajkami a stanú sa veľké veci: Napraví životne dôležitý orgán

Biela hmota je tkanivo, ktoré prenáša signály v mozgu, čo umožňuje komunikáciu v celom tele. Strata bielej hmoty však zodpovedá neurodegenerácii alebo strate neurónov v mozgu, čo vedie k rozvoju chorôb, ako sú Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a Huntingtonova choroba. To znamená, že nadváha by mohla doslova poškodiť mozog!

"Žijeme v starnúcej populácii s rastúcou úrovňou obezity. Je dôležité, aby sme zistili, ako sa môžu tieto dva faktory ovplyvňovať, keďže dôsledky pre zdravie sú potenciálne vážne," upozorňuje Paul Fletcher, profesor na univerzite University of Cambridge Department of Psychiatry.

Deštruktívny vplyv obezity na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V rámci štúdie výskumníci zhromaždili údaje od 473 kognitívne zdravých jedincov a rozdelili ich do dvoch skupín. Jednu skupinu tvorili štíhli jedinci a druhú obézni. Po zhromaždení snímkov bielej hmoty v mozgu vedci odhalili, že jedinci s nadváhou mali oveľa menej bielej hmoty ako ich štíhlejšie náprotivky. Čo je na tom zaujímavé, štíhli ľudia boli o 10 rokov starší!

Žiadny vplyv na IQ

Výskumníci však zdôraznili, že obezita nemá vplyv na inteligenciu alebo poznanie, ale len na starnutie mozgu. Či tieto zmeny bielej hmoty môžu byť zvratné pri chudnutí, ostáva nejasné. Autori však tvrdia, že je východiskovým bodom pre podrobnejší prieskum, aké účinky má hmotnosť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9