Žiadne zázračné všelieky: Antioxidanty, ako ich nepoznáte

Zdroj: pixabay.com
2018-01-26 06:00:00

Svet výživy a fitness je zaplavený "módnym" slovom - antioxidanty. Prečo by sme mali jesť ovocie, zeleninu? Kvôli antioxidantom. Prečo vyskúšať detox? Opäť to zázračné slovo - antioxidanty. Považujú sa za bojovníkov proti chorobám. Avšak, nie vždy vám preukážu takúto službu...

 

Čo sú to antioxidanty?

Antioxidanty sa považujú za triedu molekúl, ktorá obsahuje výživné látky ako vitamín A (tiež známy ako betakarotén), vitamín E, polyfenoly (ktoré sú spojené s výhodami červeného vína) a iné chemické zlúčeniny. Nachádzajú sa v prírode, v ovocí a zelenine, ale môžu byť tiež vyrobené synteticky. Ako povedal Robert T. Mankowski, Ph.D., výskumný asistent a fyziológ na Floride, "antioxidanty pomáhajú neutralizovať negatívne pôsobenie nadmernej tvorby voľných radikálov," v našom tele.

Čítajte tiež: Ako dlho budete žiť? Jednoduchý test, ktorý predpovie krutú pravdu v priebehu niekoľkých sekúnd

Často sa hovorí o voľných radikáloch a ich účinkoch, no jedno je isté. Majú potenciál byť škodlivé, ako sa uvádza na menshealth.com. Naša svaly, orgány a väčšina ďalších častí nášho tela je tvorená bunkami, ktoré neustále pracujú, aby nás udržali živými a zdravými. Dýchajú, rozkladajú sa, reprodukujú a vykonávajú rad ďalších funkcií, z ktorých mnohé vyžadujú chemický proces, ktorý sa nazýva oxidácia. Tá vytvára voľné radikály, ktoré v niektorých prípadoch môžu spôsobiť poškodenie vašich buniek, čoho výsledkom je stav známy ako oxidačný stres. Oxidačný stres môže vyvolať vážne zdravotné problémy, ako je rakovina, srdcové choroby či Alzheimerovu chorobu.

Keď máte príliš veľa voľných radikálov, ktoré spôsobujú problémy, niektoré antioxidanty - je tisíce rôznych typov - im môžu zabrániť, aby vám uškodili, hovorí Mankowski. Vaše zdravie tak môžu zlepšiť! Jedna štúdia z roku 2011 naznačuje, že antioxidanty v pekanových orechoch môžu zvýšiť zdravie srdca znížením nezdravého LDL cholesterolu. Výskum o zelenom čaji zase zistil, že koncentrácia antioxidantov, ktoré čaj obsahuje, môže byť prínosom pre váš imunitný systém, zdravie mozgu a môže znížiť riziko rakoviny. Navyše, jedna štúdia nedávno zistila, že huby obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré môžu pomôcť vášmu telu bojovať proti starnutiu.

Môžu poškodiť vaše zdravie?

Ak máte nadbytočnú zásobu jedného typu antioxidantov - z nejakej stravy alebo z antioxidačného doplnku - môžu sa premeniť na prooxidanty. Antioxidačný účinok sa tak mení na prooxidačný, teda vysoko nežiadúci. Táto vlastnosť bola pozorovaná pri provitamíne A, vitamíne E, vitamíne C a flavonoidoch.

Je to z toho dôvodu, že voľné radikály nie sú pre vás vždy zlé. V skutočnosti podporujú niektoré zdravé a dôležité zmeny vo vašom tele, ako hovorí Mankowski. Napríklad, aby vaše svaly viac rástli a boli silnejšie, vaše telo buduje a opravuje malé trhlinky zo silového tréningu vo vašich tkanivách. Voľné radikály - zvyčajne považované za zlé - podporujú tieto svalové zmeny.

"Musíme si trošku poškodiť svaly a zahrnúť aj iné biochemické reakcie, vrátane tvorby voľných radikálov, aby sa svaly zotavili," hovorí Mankowski.

V tomto prípade môžu byť problémom antioxidanty a ich radikálne bojové sily. Podľa odborníka niektoré výskumy antioxidantov, konkrétne typov, ktoré sa nachádzajú v vitamínoch E a C, sa zistilo, že "tlmia" prospešné procesy rozkladu, ku ktorým dochádza vo svaloch a ktoré sú výsledkom cvičenia. Zároveň dodáva, že výskum antioxidantov a cvičenia je rozporuplný. V niektorých prípadoch môžu byť antioxidanty užitočné, ale je potrebné urobiť viac výskumov, aby sa pochopilo, kedy a ako.

Šokujúci vplyv betakaroténu

V 80. a 90. rokoch minulého storočia bola jednou z vecí výskumných pracovníkov, ktorú riešili, antioxidanty a ich schopnosť bojovať proti rakovine.

"Zaujímali sme sa o antioxidačný betakarotén a jeho protinádorové účinky," hovorí profesor ľudskej genetiky a molekulárnej medicíny na University of Michigan Gilbert Omenn, PhD.

Dr. Omenn hovorí, že vtedy mnohé predbežné štúdie ukázali, že betakarotén - červeno-oranžový pigment, ktorý dáva mrkve a sladkým zemiakom ich farbu - by mohol zastaviť rast rakovinových buniek. Navyše, bolo rozšírené presvedčenie, že užívanie betakaroténu ako doplnku by mohlo byť prínosom pre fajčiarov s rizikom rakoviny pľúc. Dôkazom bola rozsiahla štúdia, v ktorej ťažkí fajčiari užívali denne doplnok s obsahom 30 miligramov betakaroténu.

Zároveň však prebiehala podobná štúdia betakaroténu vo Fínsku, ktorá však priniesla šokujúce výsledky! Namiesto prevencie rakoviny sa u fajčiarov vo fínskej štúdii, ktorí užívali betakarotén, vyvinula rakovina pľúc vo väčšej miere ako u tých, ktorí užívali placebo!

"Naše zistenia boli ešte dramatickejšie," hovorí Dr. Omenn.

Vo svojej štúdii, ktorú on a jeho spolupracovníci ukončili skôr, riziko u fajčiarov, že u nich vznikne rakovina pľúc, vyskočilo o 20 percent, ak užívali betakaroténový doplnok, a nie placebo.

"Bol to zrejme najsilnejší karcinogénny účinok, ktorý bol objavený. Tieto zistenia tak spustili nové laboratórne štúdie," hovorí odborník.

Ukázalo sa, že keď betakarotén oxiduje v tele, jeho produkty rozkladu aktivizovali cesty vedúce k rakovine. Nedávny výskum tiež spája antioxidačné doplnky s vyšším rizikom smrti, v dôsledku zvýšeného rizika rakoviny a poškodenia DNA alebo buniek.

Fotogaléria

2018-01-26 06:00:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia