Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jedna z najväčších chýb, ktorú robia milovníci festivalov: S týmto už prestaňte!

Nenoste príliš dlho na zápästí náramky po skončení festivalu, sú nosičmi baktérií! Zobraziť galériu (2)
Nenoste príliš dlho na zápästí náramky po skončení festivalu, sú nosičmi baktérií! (Zdroj: profimedia.sk)

Nadšenci festivalov si opäť prídu na svoje! Cez víkend na nich čaká ďalšia dobrá akcia tentokrát v Piešťanoch, kde by milovníci zábavy nemali chýbať. Leto je plné rôznych akcií a koncertov, z ktorých si môžu odniesť nielen pekné spomienky, ale aj nepríjemnú chorobu!

Nie je nič lepšie ako relaxovať pri dobrej hudbe, vypočuť si svoju obľúbenú kapelu, zatancovať a pobaviť sa s priateľmi pod holým nebom. Na festivaly ich fanúšikovia čakajú celý rok a keď konečne prídu letné mesiace, nevedia sa ich nabažiť! Niektorí sú z nich až tak nadšení, že s obľubou nosia náramky, ktoré dostali pri vstupe, aj niekoľko dní po skončení udalosti. Tým si pripomínajú tú skvelú zábavu, ktorú zažili pod šírim nebom. Aj keď na prvý pohľad nejde o nič nezvyčajné, podľa vedcov to netreba preháňať!

Prečo si dať náramok hneď dole?

Na ruke totiž nenosíte len náramky z festivalov, ale aj nebezpečných spoločníkov - mikróby a baktérie. Vedci dvíhajú varovný prst a upozorňujú, že dokonca môžu spôsobiť vredy! Laboratórne testy ukázali, že ak máte na ruke takúto spomienku dlho po tom, ako ste sa zabávali na festivale, náramok môže obsahovať viac ako 10-tisíc bakteriálnych buniek, čo je až o 20-krát viac ako na normálnom oblečení. Čím dlhšie nosíme na zápästí takúto spomienku, tým viac baktérií!


Odvykanie od kávy: Toto vás čaká a neminie, ak jej raz a navždy dáte zbohom!


Mikrobiologička z University of Surey Dr. Alison Cottellová testovala dva náramky z festivalov, ktoré mala osoba na zápästí po dobu dvoch rokov. Odhalila prítomnosť okolo 9 000 mikrokokov a 2 000 stafylokokov, teda baktérií, ktoré môžu spôsobiť vredy, otravu alebo infekcie.

Čím dlhšie nosíte náramok po skončení festivalu, tým viac baktérií sa na ňom rozmnožuje. (Foto: screenshot youtube/triplej)
Zobraziť galériu (2)
Čím dlhšie nosíte náramok po skončení festivalu, tým viac baktérií sa na ňom rozmnožuje. (Foto: screenshot youtube/triplej)  (Zdroj: screenshot youtube.com/triplej)

"Množstvo baktérií, ktoré sa rozmnožovalo na náramkoch, bolo približne o 20-krát väčšie, než by sa dalo očakávať, že sa nájde na rukáve kusu odevu. Stafylokoky sú väčšinou neškodné, aj keď môže dôjsť k infekcii hlavne vtedy, keď má človek na zápästí odreniny a ranky a taktiež môže spôsobiť otravu jedlom, ak sú požití. Bolo by vhodné, ak by tieto náramky nenosili obzvlášť, ak pracujú v odvetviach, ako je zdravotníctvo alebo kde sa pripravujú jedlá. Tam je totiž riziko, že sa baktérie môžu šíriť a dostať aj na iných ľudí," dodala odborníčka.

Čítajte tiež: Prečo sme smädní? Šokujúca odpoveď, ktorá vás prekvapí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9