Katastrofa v podobe citrónovej vody: Takto sa vám môže vypomstiť!

Citrónová voda nemusí byť vždy len zdraviu prospešná.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-08 20:00:00

Aj keď odborníci odporúčajú vymeniť svoju rannú, štandardnú šálku kávy za pohár citrónovej vody, nie vždy sa vám to môže vyplatiť. Niekedy môže vyvolať také zdravotné problémy, o ktorých ste ani len netušili. Obľúbená citrónová voda ako váš nepriateľ!

Ak každý deň začínate týmto nápojom, telu len prospievate. Iné je to však v prípade, ak ho pijete vo väčšom množstve, pričom prijímate len minimum stravy.

Citrónová diéta funguje na princípe detoxu. Obvykle sa pri nej pije zmes vody a citrónovej šťavy a k tomu sa pridá tiež kajenské korenie a javorový sirup niekoľkokrát denne. Dodržiava sa 10 až 14 dní a jej zástancovia tvrdia, že výsledky sú zvyčajne vidieť už počas jedného týždňa. Aj keď vyzerá dobre, poraďte sa radšej so svojím lekárom! S citrónovou vodou sa totiž spájajú určité riziká, o ktorých ste zrejme doteraz nepočuli.

Na druhej strane, negatívne účinky spájajúce sa s citrónovou vodou dnes už nie sú ničím výnimočným. Jej zvýšená konzumácia môže poškodiť zuby a spôsobiť zubnú eróziu, taktiež môže vyvolať pálenie záhy a časté močenie. Na svetlo sveta však vyšli aj ďalšie nebezpečenstvá, ktoré sa spájajú s týmto obľúbeným nápojom. Čím dlhšie obdobie a väčšie množstvo citrónovej vody vypijete, tým je riziko väčšie!  

Dehydratácia

Podľa Harvard Medical School citrónová diéta funguje podobne ako preháňadlá! Môže spôsobiť dehydratáciu. Pri väčšom množstve citrónovej vody môžete mať riedku stolicu a taktiež je pravdepodobná aj hnačka, o ktorej je známe, že oberá telo o vodu a odvodňuje. University of Maryland Medical Center opisuje dehydratáciu ako život ohrozujúci problém, ak sa nelieči včas.

Nevoľnosť a zvracanie

Podľa Mayo Clinic diéty založené na detoxe, vrátane tejto, môžu spôsobiť nevoľnosť. To môže viesť k zvracaniu, čo by len podporilo dehydratáciu. Zvracanie zbaví telo živín, ktoré potrebuje organizmus pre správne fungovanie. Ak sa cítite zle, je vám nevoľno a vraciate, je to jasné. Pre vás by mala byť táto diéta zakázaná!

Bolesti brucha

Zmena stravovacích návykov môže mať vplyv na vaše črevá. Podľa American Heart Association by mohla táto diéta viesť k bolestiam brucha alebo plynatosti. Nielenže je nadúvanie nepríjemné, ale dokonca sa môžu objaviť aj bolesti.

Metabolická acidóza

Nebezpečným vedľajším účinkom detoxikačných diét je metabolická acidóza. Podľa Harvard Medical School u toho, kto dôsledne dodržuje túto diétu, sa môže narušiť jeho acidobázická rovnováha. To vytvára nebezpečný vzostup kyselín v krvi, a to môže viesť ku kóme alebo smrti. Tu už ide o život!

Priberanie

Väčšina detoxikačných diét spôsobí doslova katastrofu vášmu metabolizmu! To je dôvod, prečo sa Harvard Medical School a American Heart Association zhodujú na tom, že po tom, čo po detoxe nabehnete na normálny stravovací režim, priberiete. Dokonca sa stáva, že môžete pribrať ešte viac, ako ste mali pred začatím detoxu. Klasický príklad jojo efektu.

Vykašlite sa diéty a iné detoxy. Ak chcete svoje telo odľahčiť, bude vám stačiť jeden deň, počas ktorého by ste prijímali obyčajnú vodu, nie tú citrónovú! Lebo aj ten najzdravší nápoj vo väčšom množstve sa môže zmeniť na nepriateľa. Záleží len na vás..

Čítajte tiež: Revolučný spôsob chudnutia? Nemusíte pohnúť ani prstom a budete spaľovať kalórie!

2016-08-08 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia