Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Túžba po žiarivom úsmeve ho takmer zabila: Tento úkon nabudúce radšej nechá na stomatológa!

Bielenie môžete vyskúšať doma, nie vždy to musí dopadnúť dobre. Obrátiť by ste sa mali radšej na odborníka. Zobraziť galériu (2)
Bielenie môžete vyskúšať doma, nie vždy to musí dopadnúť dobre. Obrátiť by ste sa mali radšej na odborníka. (Zdroj: thinkstock.com)

Žiarivý úsmev sem, žiarivý úsmev tam. Z reklamy či filmu sa na nás usmievajú herci so snehobielymi zubami. Kto by nechcel mať prekrásny úsmev tak ako oni? Mladík z Anglicka nato kruto doplatil.

Chcel vyzerať ako jeho obľúbených herec Chaning Tatum, skončil však s bolestivou dierou v krku. Tak totiž dopadol pokus mladíka Jake Baretta o vybielenie si svojho úsmevu.  

Návštevu lekár odkladal 

V drogérii si vybral balíček prípravkov na domáce bielenie zubov, ktorý stál v prepočte takmer sto euro. Doma si podľa návodu aplikoval bieliaci prúžok. Najskôr všetko prebiehalo v poriadku, o 48 hodín už bol v ohrození života.

Pod jeho jazykom sa však začala tvoriť cysta, ktorej obsah bol pre život nebezpečný! Obsahoval totiž peroxid vodíka. Ak by cysta s tekutinou praskla, pre mladíka by to malo nedozierne následky.

Až po nasledujúcich šiestich dňoch plných bolesti sa Jake odhodlal ísť do nemocnice, kde sa lekári nestihli čudovať. Zhodli sa však v jednom – cysta veľkosť hroznovej bobule musí z jeho úst von!

Jake podstúpil trojhodinovú operáciu, kedy mu dierou v jeho spodnej strane brady cez trubicu vytekala tekutina obsahujúca peroxid. Odkiaľ sa perodix vzal? 15% tejto zlúčeniny obsahoval bieliaci balíček, ktorý si kúpil.

„Doktor mi povedal, že vak bol veľkosti hroznovej bobule mal taký tenký obal, že v momente, ak by praskol, by sa hydroxid dostal až do môjho žalúdka,“ vyjadril sa mladík. 

Mohol zomrieť 

Kým sa dostal do nemocnice, snažil sa pomôcť si sám. Predpokladal, že obyčajné tabletky na bolesť mu pomôžu. To, že sa rozhodol zájsť za lekárom bolo iba preto, lebo vak s tekutinou rástol a on mal problémy s prehĺtaním.

Mladík mohol dopadnúť aj horšie ako len s dierou v brade. (zdroj: screenshot zo stránky Mirror.co.uk)
Zobraziť galériu (2)
Mladík mohol dopadnúť aj horšie ako len s dierou v brade. (zdroj: screenshot zo stránky Mirror.co.uk)  (Zdroj: mirror.co.uk)

Okrem toho, že počas 10 dní musel voľné chvíle tráviť v nemocnici, prišiel aj o zub, ktorý sa pôsobením peroxidu nedal zachrániť a museli mu ho vytrhnúť.  

V bielení pokračoval - tentokrát už bezpečnejšie 

Samotný fakt, že obyčajné bieliace prípravky môžu spôsobiť takéto poškodenia ho doviedla k tomu, aby sa zamyslel nad tým, ako veľmi riskuje. Riskoval totiž vlastný život, aby dosiahol hollywoodsky úsmev.

Ak si však myslíte, že ho táto skúsenosť zastavila, mýlite sa. Miesto „domácich“ prípravkov na bielenie zainvestoval do  laserového ošetrenia, ktorým získal vytúžený biely úsmev bez toho, aby znova ohrozil svoj život.

Načo si dať pozor pri bielení zubov?

  • To, či sa vám podarí vybieliť zuby, závisí od genetickej predispozície, hygienických návykov či terajšieho odtieňa zubov.  Predtým, ako vám dentista zuby začne bieliť, musí vám ich vyčistiť a skontrolovať.
  • Ak sa rozhodnete pre „domáce“ bielenie, existujú pasty s bieliacim účinkom, pásiky na bielenie zubov, bieliace perá, či násadky s bieliacimi účinkami.
  • Kupovať si prostriedky na domáce bielenie by sme mali v lekárni, kde vám personál odborne pomôže a vysvetlí, ako s nimi pracovať. Prostriedky z drogérií nemusia byť bezpečné.
  • Bielenie sa neodporúča tehotným ženám, mladistvým či vášnivým kávičkárom. Taktiež tuhým fajčiarom. Na bielenie zabudnite aj v momente, ak sa váš chrup vyznačuje vysokou kazivosťou, máte paradentózu alebo citlivé ďasná.

Istota je váš stomatológ 

Po bielení sa môžete stretnúť s vedľajšími účinkami: nerovnomerné vybielenie skloviny, môžu vám vypadnúť plomby, niekedy je dokonca potrebná výmena živicových či porcelánových koruniek. Po fáze aktívneho bielenia môžete mať zuby citlivejšie, niekedy dokonca pocítite tŕpnutie.

O nástrahách či vedľajších účinkoch vás isto informuje váš lekárnik či stomatológ, u ktorého je bielenie zubov najbezpečnejšie. Inak by to mohlo dopadnúť tak, ako u mladíka z Anglicka. 

Čítajte tiež: Chcete byť sebavedomejší? Pomôže vám toto vyšetrenie

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9