Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Skrytá hrozba v kúpeľni? Sprcha ako spúšťač nebezpečného ochorenia!

Crohnova choroba je ochorenie čriev, ktoré môžete podľa nového výskumu dostať aj zo sprchy!
Crohnova choroba je ochorenie čriev, ktoré môžete podľa nového výskumu dostať aj zo sprchy! (Zdroj: thinkstock.com)

Do sprchy sa doslova "vrháme" po náročnom dni alebo na začiatku dňa, aby sme sa príjemne osviežili. Podľa vedcov z Lancasterskej univerzity však tento očistný rituál, po ktorom sa hneď cítime o poznanie lepšie, môže spôsobiť pohromu!

Mycobacterium paratuberculosis je baktéria, ktorá spôsobuje Johnovu chorobu, čiže paratuberkulózu u kráv, kôz a oviec. Práve táto baktéria je zrejme zodpovedná aj za vznik Crohnovej choroby u ľudí. Obe choroby majú podobné počiatočné príznaky - zápal dýchacích ciest a pľúc a neskôr je postihnutý aj tráviaci trakt. 

Britskí vedci však šokovali verejnosť s tvrdením, že vodná hmla z domácich spŕch môže hrať dôležitú úlohu v rozvoji Crohnovej choroby u človeka. Údajne v každej desiatej kúpeľni číha nebezpečná baktéria, zodpovedná za rozvoj tejto choroby. Tím odborníkov skúmal súvislosti medzi sprchovaním a výskytom baktérií v domácich sprchách z rôznych regiónov vo Veľkej Británii. 

Ako sa môžeme nakaziť?

Ľudia sa môžu v sprche nakaziť jednoduchým spôsobom. Inhalácia je preukázateľne tou cestou, ktorou sa infekcia u dospelých pacientov s Crohnovou chorobou dostala do tela. Mykobaktérie vytvárajú v sprche tzv. biofilm. Ten sa zmyje prúdom vody, čím sa mikroorganizmy dostávajú do vodných kvapiek. Každý tak môže pri sprchovaní jednoducho vdýchnuť baktérie a najmä u citlivých môže infekcia vyvolať rozvoj Crohnovej choroby. 

Bioderma Atoderm Gél je určený na suchú a citlivú pokožku. Dôkladne ju čistí, ukľudňuje a zjemňuje. Chráni pred vysušením pokožky a vďaka zjemňujúcim vlastnostiam nezanecháva pokožku napnutú. Je výborne tolerovaný, má prirodzené pH a jemnú krémovú konzistenciu!

Ďalšia infekcia

Mikroorganizmy sa môžu nachádzať aj vo vodných tokoch, nielen v našich kúpeľniach. Táto nákaza sa šíri jednoducho a rýchlo, preto ohrozuje široké spektrum ľudí a najviac hrozí z vodovodných zariadení. Podobne, prostredníctvom vodovodných zariadení, sa šíri aj infekcia - legionárska choroba. Ide o horúčkovité ochorenie, ktoré postihuje dýchacie cesty. K vzniku oboch ochorení sú náchylnejší predovšetkým ľudia so slabšou imunitou.

Aby sprchovanie bolo bezpečné

Pred tým, než sa začnete sprchovať, pustite na krátku dobu sprchu, čo sa hodí obzvlášť v sprchovacích zariadeniach, ktoré neboli dlhšie používané.

Baktérie, zodpovedné za rozvoj Crohnovej choroby, budú skúmať aj ďalšie štúdie, aby sa táto teória jednoznačne potvrdila. Isté však je, že v našich kúpelňach sa môžu nachádzať nebezpečné mikroogranizmy!

Čo je Crohnova choroba?

Crohnova choroba je chronický zápal tráviacej trubice, najčastejšie tenkého čreva (50%), menej často hrubého čreva (30%) a zriedkavo aj pažeráka alebo ústnej dutiny (5%). Pacienti s týmto ochorením mávajú bolesti brucha, hnačky, mierne teploty, sú unavení a chudnú. Môžu mať aj príznaky ako je vracanie, kŕče, plynatosť, krv v stolici a iné.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9