Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kontrola kvality zistila nebezpečné plesne v tomto lieku: Nepoužívajte ho!

Vymeňte si liek Calcium v lekárni, je nebezpečný (Ilustračná fotografia).
Vymeňte si liek Calcium v lekárni, je nebezpečný (Ilustračná fotografia). (Zdroj: SITA)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje pred používaním masti, ktorá môže byť nebezpečná. Ak ste našli vo svojej domácej lekárničke Calcium pantothenicum Zentiva, ung der 1x30 g a 1x100 g s dátumom použitia do 31. januára 2015, ihneď ho vráťte do lekárne.

Kontrola kvality zistila, že liek bol kontaminovaný kvasinkami/plesňami. Ako sa uvádza na webovej stránke ŠÚKL, držiteľ rozhodnutia o registrácii preto preventívne sťahuje všetky šarže vyrobené v tom istom výrobnom cykle z úrovne distribútorov a lekární.

Na čo sa liek používa?

Masť Calcium pantothenicum Zentiva používa množstvo ľudí na podporu hojenia malých poranení ako odreniny či drobné popáleniny, na chronické a predkolenné vredy, atď.  Tento liek je tiež skvelým pomocníkom na suchú pokožku. Slúži ako podporný prostriedok pri liečbe atopickej dermatitídy, kožných ochorení ako dlhotrvajúce ekzémy či na doliečenie oparu pery. Ocenia ho aj dojčiace matky. Výborný je na liečbu poranení prsných bradaviek, ale i na liečbu plienkovej dermatitídy, resp. zaparenia u dojčaťa. Používajú ho nielen tehotné a dojčiace ženy, dospelý, ale i deti!

Ako môže ohroziť zdravie?

Použili ste niektorú zo šarží lieku s časom použitia do 31. januára 2015? Pri nanesení masti kontaminovanej mikrobiálnou fóbiou sa môže stať, že mikroorganizmy prestúpia do podkožia. Následne hrozí zápal, ktorý sa môže ďalej rozširovať. Spoznáte ho podľa začervenanej pokožky, opuchu, pálenia či bolestivosťou na mieste pokožky, kde ste si aplikovali liek. Obráťte sa na svojho lekára, ak sa objavia po nanesení masti podobné kožné ochorenia.

Vráťte ho do lekárne

Ak máte doma niektorú zo sťahovaných šarží lieku, jednoducho ho môžete ísť vrátiť do lekárne, kde vám zaň vydajú náhradné balenie. V súčasnosti sú k dispozícii na trhu nové šarže lieku, ktoré neohrozujú zdravie a sú úplne bezpečné. Liek sa však bude dať vymeniť v lekárňach len do 30. apríla 2014!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9