Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Choroby zabíjajú milióny detí ročne: Zistite, ako zachrániť ich životy

Očkovanie detí je veľmi dôležité, nie sú tak ohrozené mnohými chorobami.
Očkovanie detí je veľmi dôležité, nie sú tak ohrozené mnohými chorobami.

Už po siedmy krát bude Slovenská republika participovať na aktivitách Európskeho imunizačného týždňa (EIW), ktorý sa uskutoční od 22.4 do 27.4. Túto kampaň vyhlásila európska úradovňa Svetovej zdravotníckej organizácie (SZO) a je zameraná na posilnenie významu očkovania a na zvýšenie zaočkovanosti v jednotlivých krajinách. Očkovanie je účinným spôsobom, ako zabrániť úmrtiam malých detí na celom svete.

Ciele realizácie EIW

  • Nárast zaočkovanosti.
  • Zvýšenie povedomia o očkovaní proti nákazám.
  • Eliminácia tzv. vakcinačných dier (keď verejnosť stratí dôveru v očkovania).

Sloganom EIW 2013 je „Protect your world - get vaccinated“, čo znamená „Chráň svoj svet – daj sa zaočkovať“. Tento rok sa spomína na ľudí, ktorí sú postihnutí ochoreniami, ktorým sa dá predchádzať očkovaním. Toto je dôkaz pretrvávajúcej hrozby týchto ochorení vplyvom neočkovania.

Aktivity na Slovensku

Pri príležitosti Európskeho imunizačného týždňa budete môcť využiť rôzne aktivity, ktoré sú zamerané na zvýšenie povedomia o dôležitosti očkovania. Skúste kontaktovať regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR, ktoré na nich participujú. Aktivity sa realizujú pod záštitou hlavného hygienika SR a kancelárie SZO na Slovensku a koordinátorom je ÚVZ SR v spolupráci s Pracovnou skupinou pre imunizáciu a Slovenskou epidemiologickou a vakcinologickou spoločnosťou.

Prečo je očkovanie prioritou?

1. Očkovanie zachraňuje životy.

Očkovanie ušetrí každý rok viac než 3 milióny životov na celom svete. Pred zavedením pravidelného očkovania detí boli infekčné ochorenia najčastejšou príčinou úmrtí u detí na celom svete. Aj dnes tieto choroby v niektorých krajinách spôsobujú smrť, sú to hlavne osýpky či tetanus. Každý rok viac ako 10 miliónov detí zomiera pred dosiahnutím veku piatich rokov, pričom 1,4 milióna z nich v dôsledku choroby, ktorej sa dalo predísť vakcináciou.
 

2. Očkovanie je základným právom, no nie každý má k nemu prístup.

Vo svete žije v súčasnosti približne 24 miliónov detí, ktoré nie sú zaočkované. Pritom dôvodom nie je len fakt, že rodičia nesúhlasia s očkovaním svojich detí. V každej krajine sú aj skupiny osôb, ktoré majú sťažený prístup k očkovaniu. Patria sem napr. migranti alebo Rómske etnikum.
 

3. Ochorenia sú kontrolované a odstránené.

Očkovaním sa predchádza mnohým ochoreniam. Vďaka tomu je riziko smrti v dôsledku ochorení nižšie a dokonca niektoré choroby vo svete úplne zmizli.

Tieto choroby sú vďaka očkovaniu vo svete eliminované:

  • Kiahne, ktoré zabíjali až 5 miliónov ľudí ročne na celom svete, no boli odstránené v roku 1978 a dnes sa na nich takmer zabudlo.
  • V Americkom regióne WHO odstránila osýpky v roku 2002 - len 12 rokov po veľkom vypuknutí tejto choroby v roku 1990.
  • V európskom regióne WHO sa všetky členské štáty dohodli na odstránení osýpok a rubeoly do roku 2015. Aj keď niektoré krajiny stále bojujú s osýpkami, v priebehu posledných 10 rokov sa hlásené prípady osýpky znížili o viac než 96%.
     

4. Infekčné choroby sú tichým zabijakom.

Pred tým, než bolo zavedené povinné očkovanie, sa infekčné choroby často vyskytovali v epidémiách. Množstvo detí na svete im preto podľahlo a boli hlavnou príčinou úmrtí.
 

5. Hrozba epidémií sa očkovaním znižuje.

Vďaka očkovaniu sa nielenže znižuje počet ochorení, ale i priebeh ochorení u neočkovaných osôb nie je taký závažný.
 

6. Očkovanie je nákladovo efektívne.

Očkovanie je nepochybne jednou z najviac nákladovo efektívnou vymoženosťou modernej doby, čo sa týka verejného zdravia. Stojí veľmi málo, ale ponúka obrovské výhody pre zdravie a blahobyt obyvateľstva. Podľa jednej štúdie realizovanej v roku 2003 v 11 krajinách Európy, napr. na jedno ochorenie osýpky treba vyššie náklady na liečbu (209 - 480 eur) ako sú náklady na očkovanie proti tomuto ochoreniu (0,17 - 0,98 eur).
 

7. Deti sú závislé od kvality zdravotného systému, ktorého úlohou je zabezpečiť bezpečnú, efektívnu a nenákladovú imunizáciu.

Dobre fungujúci systém očkovania je jedným z kľúčových prvkov silného systému zdravotníctva. Úroveň zaočkovanosti proti ochoreniam je ukazovateľom kvality zdravotníckej starostlivosti a systému zdravotníckych služieb. Investície ľudských, technických a finančných zdrojov do imunizácie buduje schopnosť poskytovať primárnu zdravotnú starostlivosť a zabezpečiť, aby žiadne dieťa nebolo životu ohrozené a vďaka očkovaniu predchádzalo ochoreniam.

Pripravujeme pre vás článok o povinnom očkovaní detí! Zisťovali sme od ÚVZ SR, čo sa stane v prípade, ak rodič odmietne zaočkovať svoje dieťa, proti ktorým ochoreniam sa očkuje a čo je vlastne jeho cieľom. Dozviete sa tiež názory niektorých mamičiek na povinné očkovanie a súčasťou článku bude i vyjadrenie k tejto téme od pediatričky. Článok vyjde v magazíne už o pár dní.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9