Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Máte nepriateľského doktora? To je pravý dôvod vašich bolestí

Pri lekárovi, ktorý je nepriateľský, vnímame bolesť intenzívnejšie.
Pri lekárovi, ktorý je nepriateľský, vnímame bolesť intenzívnejšie.

"Zhlboka sa nadýchnite, nebude to bolieť." Túto vetu väčšina z vás dobre pozná a počúvate ju väčšinou pri lekárskej prehliadke. Nikomu nie je príjemné nemocničné prostredie, no ak pravidelne chodievate k lekárovi so strachom, nepríjemným pocitom a pri vyšetrení máte väčšie bolesti, problém nie je vo vás, ale v lekárovi.

Pri priateľskom lekárovi sa cítime inak

Štúdia spracovaná na Michigan State University zistila, že nepriateľský doktor zvyšuje u pacienta vnímanie bolesti, ktoré je pri vyšetrení intenzívnejšie. Výskumníci v štúdii tak dospeli k záveru, že pri správnom lekárovi sa môžeme cítiť rozdielne ako pri nepriateľskom, nebudeme mať bolesti a celková lekárska prehliadka nám nebude nepríjemná.

Štúdia potvrdila väčšie vnímanie bolesti

V štúdii experti sledovali pacientov, ktoré sa zúčastnili dvoch lekárskych prehliadok u dvoch rôznych lekárov. V prvej schôdzke sa lekár zameral na blaho pacienta, pýtal sa ho, ako sa cíti, počúval jeho odpovede a utešoval ho z jeho prípadných obáv. Na druhej schôdzke prešli účastníci neosobným rozhovorom s lekárom, s ktorým mali pacienti minimálny očný kontakt a menej prejavov empatie.

Pacienti boli následne skenovaní prostredníctvom funkčnej magnetickej rezonancie (fMRI), pričom boli vystavení slabému elektrickému prúdu. Skúmali sa ich mozgy, ako reagujú na miernu bolesť. Počas týchto nepríjemných chvíľ im boli zobrazené fotografie lekárov, s ktorým sa pred tým stretli.

Účastníci, prezerajúci si fotografiu svojho lekára, ktorý bol i k nim priateľský, cítili menej bolesti. Ich mozog na bolesť reagoval len minimálne. Väčšiu bolesť vnímali, keď sa pozerali na lekára, na ktorého nemali dobré spomienky, a ktorý bol k nim neosobný.

"Keď sa pozriete na obrázok, kde je niekto, ku komu máte kladný vzťah, nesnažíte sa automaticky presunúť svoju pozornosť niekam inam. Sústredíte sa len na tú osobu, nerozmýšľate nad bolesťou, takže nepríjemné pocity sú obmedzené", hovorí spoluautor Issidoros Sarinopoulos, PhD, asistent profesora rádiológie na  Michigan State University

Uprednostnite priateľského lekára

Bohužiaľ, väčšina návštev u lekára je nepríjemná a neosobná. Takže, ak poznáte priateľského a milého lekára, uprednostnite radšej jeho. Je to lepšie, ako na každej prehliadke trpieť u lekára, ktorého ani nezaujíma, ako sa cítite, a či vás niečo bolí.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9