Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zase ste chorí? 8 dôvodov, prečo vás opäť dostal vírus

Chráňte sa proti chorobe, príjem vitamínov alebo dobrá hygiena rúk vás ochráni pred vírusmi.
Chráňte sa proti chorobe, príjem vitamínov alebo dobrá hygiena rúk vás ochráni pred vírusmi.

Ochoriete každý rok bez ohľadu na to, či je práve chrípková sezóna alebo nie? Pozrite si osem najčastejších situácií, ktoré zvyšujú riziko nákazy. Skúste sa im vyhnúť a nebudete tráviť toľko času v perinách so šálkou horúceho čaju v ruke!

Pohybujete sa medzi ľuďmi

Tomu sa samozrejme vyhnúť nedá. Ale môžete si dávať pozor, vedľa koho sa nachádzate. Vírusy z kvapôčkovej nákazy sa šíria vzduchom až jeden meter. Myslite na to, až si vedľa vás v autobuse sadne niekto so silným kašľom alebo nádchou.

Potíte sa v bunde

Keďže je zima, je prirodzené, že sa v dopravných prostriedkoch, v reštauráciách či nákupných strediskách kúri. Nie je nič horšie, ak sa naobliekaní v bunde potíte v autobuse a spotení vyjdete von do zimy. Vtedy môžete najľahšie ochorieť. Preto vždy, keď nastúpite do autobusu alebo pôjdete do nákupného strediska, vyzlečte si ihneď bundu.

Zlá hygiena rúk

Umývate si ruky po použití WC, po dotknutí peňazí, kľučiek na dverách, držadlách v autobusoch alebo tlačidiel na bankomate? Ak ste odpovedali nie, máte ďalšiu príčinu, prečo vás opäť dostala choroba.  Na spomínaných predmetoch sa nachádza tisíce vírusov, ktoré sú spúšťačom chorôb.

Máte málo vitamínov

Veľa ľudí má denne malý príjem vitamínov, pritom dobre vedia, že je to dôležité na udržanie pevného zdravia. V prevencii nielen proti chrípke je prvoradé, mať dostatok vitamínov, ktoré si doplníte ovocím a zeleninou. Štúdie navyše dokázali, že v čerstvej podobe majú omnoho vyšší účinok ako umelo pripravené potravinové doplnky. Výbornou zbraňou proti vírusom je vitamín C, ktorý nájdete v červenej paprike alebo v pomarančoch.

Nie ste otužilí

Ak ste otužilí, lepšie sa bránite vírusom a prípadným chorobám. Otužilosť môžete získať i každodenným sprchovaním, kedy striedate horúcu a studenú vodu. Najlepšie je však saunovanie, ktoré zvyšuje odolnosť proti ochoreniam dýchacích ciest. Má i množstvo ďalších priaznivých účinkov na ľudské zdravie, vrátane toho, že posilňuje imunitný systém.

Fajčíte

Fajčenie má negatívne účinky na imunitný systém. Obmedzuje jeho výkonnosť a znižuje odolnosť slizníc. Spôsobuje ich vysychanie, tak sa na nej vírusy ľahšie usadia a množia sa.

Máte málo spánku

Ste nevyspatí? Tak to je dôvod, prečo ste ochoreli. Počas spánku sa spúšťajú dôležité regeneračné a ozdravné mechanizmy.  Únava doslova "otvára dvere" mikroorganizmom, ktoré spôsobujú rôzne ochorenia. Doprajte si min. 5 hodín kvalitného spánku.

Nedali ste sa očkovať

Ak sa vás netýkajú predošlé dôvody, ale pravidelne cez chrípkovú sezónu ochoriete, spoľahlivou ochranou je očkovanie. Vakcína chráni už dva týždne po aplikácii a vydrží max. jeden rok. Myslite na to každý rok, keď sa bude blížiť chrípková sezóna. Tak prežijete tú ďalšiu zimu už len v zdraví.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9