Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Uniknite pred nepríjemnou zimou: Ideálnym miestom je sauna

Pred zimou sa schováte v saune.
Pred zimou sa schováte v saune.

Každú zimu čelíme nízkym teplotám a sychravému počasiu. Vonku sa preto zdržujeme čo najmenej a lákavé je skôr odpočívať doma v teple. Existujú aj iné spôsoby a miesta, kde sa zima nedostane. Patria sem sauny, ktoré sa hlavne v zimných mesiacoch stávajú ideálnym miestom, kde sa skryť pred zimou a načerpať novú energiu.

Poskytuje uvoľnenie

Sauna je výborná na oddych, pomáha pri relaxácií tela a mysle. Poskytuje úľavu pred každodenným stresom a výsledkom je značne odpočinuté telo a vyššia psychická odolnosť.

Čistí telo

Nielenže vyčistí vašu hlavu od starostí, ale tiež čistí vaše telo. Pot, ktorý vychádza z vášho tela otvára póry. Z nich sa potom uvoľňujú toxíny a baktérie obsiahnuté v koži. Tým bude pokožka po absolvovaní sauny mäkká a hebká. Vaše telo prejde ozdravnou kúrou, ktorá zvyšuje odolnosť imunitného systému.

Schudnete

Vďaka poteniu môžete zhodiť aj pár kíl. Tridsaťminútovou návštevou sauny môže človek spáliť 300 až 800 kalórií. Je však potrebné navštevovať saunu pravidelne, aspoň dvakrát do týždňa a popritom sa zdravo stravovať.

Vplyv na zdravie

Sauna má množstvo priaznivých účinkov na zdravie. Posilňuje cievny systém, pomáha predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam, zlepšuje látkovú výmenu, posilňuje obranyschopnosť a znižuje krvný tlak.

Nedávna štúdia berlínskej univerzitnej nemocnice Charité potvrdila, že má vplyv na krvný tlak. Pacienti s problémovým krvným tlakom navštevovali saunu  (teplota 46–60 °C) po dobu dvoch rokov dvakrát do týždňa. Tretine pacientov sa normalizoval krvný tlak aj pulz, pričom u nich nastalo výrazné zlepšenie vzhľadu pokožky. Vyzerali sviežo a zdravo.

Dôležitá je teplota v saune

Ak vás presvedčili výhody sauny a chcete vyskúšať jej blahodárne účinky na vlastnej koži, mali by ste dodržiavať určité odporúčania.

V prvom rade je dôležité zvoliť si teplotu v saune, do ktorej vstúpite. Tí pokročilejší dokážu bez zábran vstúpiť do sauny s teplotou až 90–100 °C. Pozor, sauna nie je miestom na vytváranie rekordov!

Pozor na to, keď sa dusíte

Ak v parnej saune začnete mať po dvoch minútach pocit, že  sa dusíte, mali by ste uprednostniť radšej kaldárium, kde pri teplote 45 °C tiež dochádza k príjemnému uvoľneniu organizmu. Takáto teplota je šetrnejšia pre krvný obeh a potenie nastúpi o niekoľko minút neskôr.

Čo ak sa nepotíte?

Ak po prvej návšteve z vás nepotečie pot prúdom, je to úplne normálne. Pokožka si na klímu v saune musí zvyknúť. Platí však, že telo sa potí tým viac, čím viac sa pohybuje. Ak sa po niekoľkých návštevách sauny výraznejšie nepotíte, mali by ste začať viac športovať.

Aký má byť ochladzovací kúpeľ?

Dôležité je, aby bola voda po saunovaní dostatočne chladná. Čím horúcejšia je sauna, tým chladnejšia musí byť voda pri záverečnom ochladzovaní. Ak máte radi jemnejšie saunovanie, nemusíte nakoniec skočiť do nádrže s ľadom, aby sa telesná teplota dala do normálu. Ochladzovací kúpeľ by mal mať takú teplotu, aby sa vám na tele spravila jemná „husia koža“.

Pokožku vám prekrví fínska sauna

Poznáme množstvo druhov sauny, ktoré môžete na vlastnej koži vyskúšať. Najznámejšou je fínska sauna, pre ktorú je typická teplota 75–100 °C pri nižšej vlhkosti vzduchu 10–30 %. Zlepšuje prekrvenie pokožky, okysličuje krv, posilňuje cievy, povzbudzuje funkciu obličiek a pod.

Parná sauna uvoľní svalstvo

Ďalšou známou saunou je parná sauna, v ktorej sa teplota pohybuje od 40 do 50 °C s vysokou vlhkosťou vzduchu až takmer 100 %. Predstavuje nižšiu záťaž organizmu. Medzi jej účinky patrí uvoľnenie svalstva pohybového aparátu s následnou celkovou relaxáciou, má pozitívne účinky aj pri oslabení ciev, pri zrazeninách a pri ochoreniach dýchacích ciest. Podobnou saunou je kaldárium, kde je teplota 45 °C.

Na celulitídu je dobrá infrasauna

Ak vás trápi celulitída, môžete navštíviť infrasaunu.  Používa infračervené žiarenie, ktoré je neviditeľné pre oči, ale jeho účinky na telo dokážete cítiť ako tepelnú energiu.  Spôsobuje 2-3 násobne intenzívnejšie potenie pri nižších teplotách 30-50 °C ako v klasickej suchej saune, kde sú teploty vyššie až 70-105 °C. Táto sauna je vynikajúca pri doliečovaní kožných chorôb, pri reumatických problémoch. Ďalším plusom tejto sauny je jej detoxikačná schopnosť.  Po návšteve infrasauny sa budete cítiť ľahší a energickejší.

Ak chcete zvýšiť svoju energiu a pritom byť zdravší a sviežejší, vyskúšajte saunu, ktorá je perfektným únikom pred zimou!

 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9