Netrápte sa v zime kašľom: Ako sa ho zbaviť? (2. časť)

Hlavne v zime mnoho ľudí trápi kašeľ.
2013-01-05 01:00:00

Chladné počasie dáva zabrať najmä dýchacím cestám. Preto mnoho ľudí trápi počas zimných mesiacov hlavne kašeľ, ktorý nie je ničím príjemným. V prvej časti článku ste sa dozvedeli, aký je rozdiel medzi suchým a vlhkým kašľom, a ktoré látky v liekoch účinne proti nemu bojujú. V tomto článku vás čakajú ďalšie rady, ako účinne vyliečiť kašeľ a dozviete sa, aké vážne ochorenia môže spôsobiť.

Čo proti nemu pomáha?

Nielen pri liečbe, ale aj pri prevencii by ste mali dbať na dostatočný pitný režim. Oplatí sa tiež, ak sa budete vyhýbať hlienotvorným potravinám, medzi ktoré patria hlavne mliečne výrobky.

Je to zaujímavé, ale pozitívne účinky má obyčajná horká čokoláda. Obsahuje látku theobromín, ktorá pôsobí utišujúco na kašeľ. Ideálnou je i slepačia polievka, ktorá obsahuje  veľké množstvo solí, ktoré zvyšujú vlhkosť hlienu a uľahčujú odkašliavanie.

S bylinkami na kašeľ

Nepríjemné dráždenie môže zmierniť cibuľový sirup. Najemno nasekajte veľkú cibulu, polejte medom a 40 minút zohrievajte v prikrytom hrnci. Aby tento sirup zabral, užívajte pravidelne každú polhodinku 1 čajovú lyžičku. Sirup môžete potom skladovať v chladničke.

Proti kašlu pôsobí aj mätový olej, ktorého mätová vôňa znižuje prekrvenie slizníc a tým zmierňuje dusivý kašeľ. Naneste si pod nos kvapku mätového éterického oleja. V prípade citlivej pokožky ho rozrieďte rastlinným olejom. Mätový olej je vynikajúci tiež na prevenciu proti bolestiam hlavy, proti nachladnutiu a tiež znižuje horúčku. Kúpite ho v lekárni alebo aj v biopotravinách, pričom jeho cena sa pohybuje okolo 10 Eur.

Na kašeľ má priaznivé účinky aj materina dúška, ktorá uľahčuje vykašliavanie a má antibakteriálne účinky. Skorocel kopijovitý je ďalšou bylinkou, ktorá nielen účinne tlmí dráždenie na suchý kašeľ, ale zmierňuje aj zápaly hltana a ústnej dutiny. Príjemnou chuťou a vôňou vás prekvapí bedrovník anízový, ktorý zvyšuje sekréciu hlienov a vykašliavanie.

So všetkými uvedenými bylinkami, ktoré kúpite v lekárni,  si môžete spraviť chutný a liečivý čaj. Podľa chuti môžete pridať aj med a citrón.

Môže znamenať vážnejšie ochorenie

Kašeľ môže byť nebezpečný a môže byť predzvesťou vážnejšej choroby. Treba byť pozorní hlavne vtedy, ak pri vlhkom kašli nedôjde k zlepšeniu po piatich dňoch, alebo ak sa pri vykašliavaní objavia hnisavé hlieny, ktoré majú žltozelené sfarbenie. Zlým znamením sú aj krvavé hlieny, a ak začnete mať ťažkosti s dychom.

Podceňovať sa neoplatí ani suchý, dráždivý kašeľ, ktorý sa vyskytuje viac ako osem týždňov. Môže ísť o chronický kašeľ signalizujúci alergiu alebo tiež astmu. Kašeľ môže spôsobiť aj infekcie dýchacích ciest, preto je dobré čo najskôr navštíviť lekára.

Ak nemáte správne nasadenú liečbu, zápal môže zosadnúť do hrtana a potom stále nižšie, až sa usadí v prieduškách a priedušniciach. Môže spôsobiť nepríjemné komplikácie, a to zápal priedušiek a pľúc.

Pozor na čierny kašeľ

Nebezpečným je čierny kašeľ, ktorý spôsobuje baktéria Bordetella pertussis. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou a inkubačná doba je 7-10 dní.

Nádcha s horúčkami a pokašliavaním - spočiatku nevinné ochorenie, ale býva prvým príznakom čierneho kašľa. Horúčky môžu neskôr aj ustúpiť, ale kašeľ je nepríjemne dráždivý a opakuje sa v kŕčovitých záchvatoch, ktoré sa končia vykašľaním hlienu, alebo vracaním. Záchvatov môže byť aj niekoľko desiatok, čo znemožňuje spánok, človek sa nevie najesť a je vyčerpaný. Toto štádium môže trvať dva týždne až mesiac, potom kašeľ ustupuje.

Ohrozené sú hlavne malé deti a ľudia, ktorí majú oslabenú imunitu. Dá sa vyliečiť len vhodnými antibiotikami, ale niekedy je nutná hospitalizácia v nemocnici. Výbornou prevenciou je očkovanie, na Slovensku sa očkuje tzv. acelulárnou vakcínou, o ktorú môžete požiadať svojho lekára.

Niekedy môže mať aj smrteľný priebeh, hlavne u najmenších detí (hlavne dojčatá), ktoré ešte nemajú dostatočne vyvinutý kašľací reflex, dusia sa a často sa dostávajú do komplikovaných stavov spojených s otitídami (zápaly stredného ucha) a pneumóniami (zápaly pľúc).

Pre zachovanie svojho zdravia začnite hneď po prvých príznakoch s domácou liečbou, v prípade dlhšieho trvania, niekoľko týždňov, sa obráťte na lekára. Neoplatí sa vykašľať sa na kašeľ!

Prečítajte si prvú časť článku o kašli, aby ste poznali všetky účinné zbrane, ako proti nemu bojovať.

2013-01-05 01:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: emedicinehealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia