Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rýchly TEST u lekára odhalí, ako vás má liečiť: Diagnózu prezradí už za pár minút!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Slováci užívajú antibiotiká častejšie, než je potrebné a zdravé. Pacienti sa nimi dokonca pokúšajú liečiť aj vírusové ochorenia. Tento nebezpečný trend by mohol pomôcť zastaviť jednoduchý test u lekára. Problémom však je, že o ňom niektorí pacienti nevedia, alebo si ho musia sami zaplatiť. Nie vždy im ho lekár vykoná automaticky, a to aj napriek tomu, že by toto vyšetrenie mohlo uľahčiť diagnostiku.

 

Kompletné hradenie CRP testu v ambulancii lekára poisťovňou by mohlo byť jednou z ciest, ako efektívnejšie bojovať proti bakteriálnej rezistencii a predchádzať nadužívaniu a zbytočnému predpisovaniu antibiotík. Problémom ale je, že vyšetrenie nepreplácajú všetky zdravotné poisťovne na Slovensku, alebo ho preplácajú iba v určitom rozsahu, či len určitej skupine pacientov. 

Čítajte viac: Lekári vlani predpísali milióny balení antibiotík: CRP test robiť nemusia!

Odborníci už dlhšie upozorňujú na silnejúcu rezistenciu baktérií, v dôsledku čoho sú bežné antibiotiká dostupné na trhu menej a menej účinné. Zo strany lekárov narastajú obavy, že aj bežné ochorenia by v budúcnosti nemuseli byť liečiteľné.

Odhalí, či je v tele zápal

Podľa odhadov je až 80 percent infekcií dýchacích ciest vírusového pôvodu. V takom prípade antibiotická liečba nezaberá. Antibiotikami je možné liečiť len bakteriálne infekcie.

Či je ochorenie vírusového alebo bakteriálneho pôvodu, lekár ľahko a rýchlo zistí pomocou tzv. CRP testu, vyšetrenia z kvapky krvi pacienta, v ktorej sa zisťuje hladina zápalového C-reaktívneho proteínu (CRP). Ak je koncentrácia tohto proteínu vyššia než 40 mg/l, lekár by mal zvážiť predpísanie antibiotík.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí pacienti musia vytiahnuť peňaženku

Ako sme zistili, v plnej miere prepláca CRP vyšetrenie dospelým aj detským pacientom v ambulanciách všeobecných lekárov len zdravotná poisťovňa Union. Poisťovňa Dôvera uhrádza všeobecným lekárom za CRP vyšetrenie štyri eurá, uviedol pre Vyšetrenie hovorca Dôvery Matej Štepianský. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) uhrádza ambulantné vyšetrenie CRP len poistencom vo veku do 18 rokov, a to sumou 4,40 eura. „Aj všeobecný lekár pre dospelých môže urobiť CRP vyšetrenie prostredníctvom zmluvného laboratória a VšZP ho uhradí priamo laboratóriu,“ spresnila hovorkyňa VšZP Martina Ostatníková s dodatkom, že poznatky VšZP poukazujú na to, že test na CRP spotrebu antibiotík výrazne neznižuje a rozhodujúci pri ich indikácii je klinický stav pacienta.

Poplatok za CRP vyšetrenie môže byť rôzny, v Bratislave zaň u všeobecného lekára pre dospelých môžete zaplatiť sedem, ale aj desať eur. Výšku sumy by mal mať lekár uvedenú v cenníku ambulancie.

Ako vysvetlila Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, pokiaľ je vyšetrenie CRP realizované na vlastnú žiadosť pacienta, resp. jeho rodiča, teda, ak nie je indikované lekárom, je prípadná platba v zmysle cenníka považovaná za dobrovoľnú úhradu na základe dohody, napríklad písomného súhlasu, ktorý je zaznamenaný aj  v zdravotnej dokumentácii.

„Úhrada takéhoto výkonu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti od zdravotnej poisťovne je záležitosťou zmluvných vzťahov dohodnutých medzi poskytovateľom a zdravotnou poisťovňou. Poplatok pacienta sa môže v jednotlivých ambulanciách líšiť, pretože zdravotné poisťovne preplácajú lekárom tento úkon v rôznej výške,“ doplnila Eliášová s tým, že „lekári, ktorí nemajú zmluvu s poisťovňou na výkon CRP, môžu požadovať od pacienta platbu za takéto vyšetrenie. Lekár bez zmluvy na výkon CRP však má možnosť poslať vzorku do laboratória, aby pacient nemusel za toto vyšetrenie platiť.“

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Prínosy CRP testu pre lekára a pacienta

Základom rozhodovania, či pacientovi nasadiť alebo nenasadiť antibiotiká, je podľa Zuzany Teremovej, všeobecnej lekárky pre deti a dorast, ktorá sa pre Vyšetrenie vyjadrila za Slovenskú lekársku komoru, klinický obraz a anamnéza ochorenia u konkrétneho pacienta. „Nezriedka sa vyskytujú situácie, keď lekár na základe vyšetrenia antibiotickú liečbu neindikuje, avšak pacient sa takejto liečby dožaduje. V týchto prípadoch práve negatívny výsledok vyšetrenia CRP pomôže lekárovi usmerniť pacienta a odôvodniť svoje rozhodnutie antibiotickú liečbu nepredpísať,“ vysvetľuje odborníčka.

Ako ďalej ozrejmuje, C-reaktívny proteín je v sére zdravých jedincov prítomný v nízkej koncentrácii , jeho reakcia na zápal je však veľmi rýchla a pri bakteriálnom zápalovom procese veľmi rýchlo stúpa. Pri správnej liečbe, naopak, rýchlo klesá.

Antibiotiká znižujú obranyschopnosť

„CRP test je rýchlym, v súčasnosti v ambulantnej praxi diagnosticky najhodnotnejším testom proteínov akútnej fáze zápalového procesu. Je užitočný nielen pri odlíšení bakteriálneho zápalu od zápalu vírusového, ale aj pri monitorovaní priebehu ochorenia a sledovaní účinnosti liečby,“ dopĺňa doktorka Teremová s upozornením, že nadužívanie antibiotík môže viesť k významnému poklesu obranyschopnosti organizmu, a následne k zvýšenému výskytu ochorení alebo ich závažnejšiemu priebehu. Ako však dodáva, osveta sa šíri aj medzi pacientmi a mnohí z nich už na lekára nenaliehajú, aby im predpísal antibiotiká.

Podľa lekárky vlastní prístroj na rýchle vykonanie CRP testu veľká časť ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a v ambulanciách všeobecných lekárov pre deti a dorast patrí tento prístroj k povinnému vybaveniu ambulancie. Aj v prípade pneumologických či ORL ambulancií sú bežným štandardom, dopĺňa odborníčka s tým, že CRP vyšetrenie je prísľubom pozitívneho vývoja v poklese neindikovaného podávania antibiotickej liečby.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: AntibiotikáCRP testBakteriálna rezistencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9