Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O tomto vám zrejme nepovedali: Šokujúce vedľajšie účinky liekov

Na príbalových letákoch niektorých liekov nájdete bizarné vedľajšie účinky.
Na príbalových letákoch niektorých liekov nájdete bizarné vedľajšie účinky. (Zdroj: photl.com)

Ruku na srdce, ktorí z vás si prečítajú na príbalovom letáku lieku zoznam vedľajších účinkov? Pravdou je, že ak potrebujeme užívať nejaký liek, radšej sa na jeho riziká ani len nepozrieme. Navyše, žiadny lekár vám o nežiaducich účinkoch nepovie. Veď kto by čakal, že daňou za hladkú pleť bude nadmerné ochlpenie alebo za vyliečenie sa z depresie zlyhanie pri ejakulácii? Nie vždy účel svätí prostriedky. Svedčia o tom niektoré lieky s naozaj bizarnými vedľajšími účinkami.


Za hladkú pleť ochlpenie

Lieky Accutane sú populárnym liečivom hlavne v Amerike. Používa ich mládež, ktorá trpí problematickou pleťou. Užívanie týchto liekov je síce vo všeobecnosti efektívne a nežiaduce účinky sú zriedkavé. Na druhej strane, keď sa objavia, rozhodne nie je u dotyčného čo závidieť! Okrem rektálneho krvácania je nepríjemným vedľajším účinkom hirsutizmus. Za týmto krkolomným slovom sa skrýva abnormálny rast ochlpenia. Najhoršie na tom je, že ochlpenie môže vzniknúť na miestach, kde by sa za normálnych okolností nemalo  vyskytovať. Príkladom sú u žien chlpy na hrudi alebo na bruchu.

To však nie je všetko. Lieky Accutane môžu spôsobiť nekontrolovateľné záchvaty plaču, depresie, či dokonca aj vážne psychotické stavy. Mladí ľudia môžu očakávať aj zvýšenú náchylnosť k fraktúram kostí.

Pre pokojné nohy sexuálne chúťky

Známym liekom v zahraničí je Requip, ktorý lieči ekbomov syndróm, čo je syndróm nepokojných nôh.  Ide o nutkavé pocity hýbať nohami, čo nie je príjemné nielen pre postihnutého, ale i pre partnera, čo s ním spí. Prekvapí vás, čo nájdete na príbalovom letáku tohto liečiva! Uvádza sa tam, že sa u užívateľa môžu objaviť ťažko potlačiteľné chúťky sexuálneho charakteru alebo dokonca silná chuť na gamblerstvo! Ľahko preto môžete kvôli tomuto lieku ostať na mizine...

Z depresii k dlhotrvajúcej erekcii

Určite ste už počuli o lieku Zoloft, ktorý užívajú pacienti s depresiou. Používa sa i na liečbu panickej poruchy alebo sociálnej fóbie. Ako jeden z mála má naozaj zaujímavý vedľajší účinok. Na prvé počutie môžu tento účinok muži považovať za pozitívum. No nie je to tak. Aj keď môže spôsobiť dlhotrvajúcu erekciu, ide o tú, ktorá trvá nepretržite až 3 hodiny a sprevádza ju zlyhanie pri ejakulácii. Okrem toho sa môže vyskytnúť plešatenie.

Z chudnutia na záchod

Ktorá žena by nepoznala liek Alli? Ide o voľnopredajné liečivo na zníženie telesnej hmotnosti. V reklame na Alli sa uvádza, že zabraňuje tukom, aby sa vstrebávali. Mnohí si preto i naďalej budú do seba „tlačiť“ vyprážané rezne a užívať liek bez strachu, že by pribrali. Nezabúdajte však, že stolica s väčším obsahom tuku sa veľmi rýchlo mení na hnačku. Preto po užití Alli, či iného lieku regulujúceho príjem tuku, môžete skončiť na WC. Ak prekročíte dennú doporučenú dávku, často vtedy dochádza k samovoľnému úniku stolice.

Z Parkinsona ku kostlivcom

Mirapex je liečivo podávané pacientom s Parkinsonovou chorobou. Je normálne, ak sa na príbalovom letáku medzi nežiaducimi účinkami nachádzajú halucinácie. Avšak existujú zdokumentované prípady starších pacientov, ktorí mali naozaj hrôzostrašné vidiny. Niekoľko lekárskych štúdií ukázalo, že medzi najčastejšie uvádzanými vidinami bolo pozorovanie kostlivcov v skrini a hady, plaziace sa zo stien!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9