Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie škandály v slovenských nemocniciach: Toto je zdravotníctvo?

Niektorí lekári sa nesprávajú práve najlepšie k svojim pacientom.
Niektorí lekári sa nesprávajú práve najlepšie k svojim pacientom. (Zdroj: photl.com)

Každý pacient automaticky od nemocnice očakáva, že sa uzdraví a že dostane najlepšiu možnú starostlivosť bez toho, aby bolo ohrozené jeho zdravie v dôsledku pochybení lekárov. Bohužiaľ, realita je v skutočnosti v niektorých prípadoch iná...

Opití lekári, odmietnutie ošetrenia pacientov, neskoré príchody sanitiek či obchodovanie s liekmi pre onkologických pacientov. Aj to sa deje v slovenských nemocniciach. Doteraz sa udiali desiatky škandálov v slovenskom zdravotníctve, ktoré otriasli pacientmi. 

Bielili kartu

Len nedávno sa v nitrianskej nemocnici stal škandál, ktorý tu už dlho nebol, ak vôbec... Prednostka kliniky údajne bielila zápisy v zdravotnej karte pacienta, na čo upozornilo viacero jej kolegov. Ide o záznamy bábätka, ktorému zlyhali obličky. Jeho rodičia boli pohoršení týmto vážnym prešľapom prednostky. Vraj sa tak malo stať kvôli zle nasadeným liekom v nemocnici.

Opravovať, mazať, ani nič prekrývať sa nesmie na zdravotnej dokumentácii. Jedine vtedy, ak sa doplní nový záznam, pričom pôvodný zostane, sa môže doň zasahovať a opravovať ho. Vedenie prednostku kliniky údajne preradilo z oddelenia na prijímaciu ambulanciu. Ministerstvo zdravotníctva i úrad pre dohľad túto vec už prešetrujú.

Kšefty s liekmi na rakovinu

Minulý rok vyšiel na povrch fakt, že prešovská nemocnica mala ešte za bývalého vedenia kšeftovať s liekmi pre onkologických pacientov. Údajne to odhalila kontrola ministerstva zdravotníctva. Napriek mínusovému hospodáreniu si nemocnica robila zásoby onkoliekov na mesiace dopredu kvôli ich predaju. Vedenie nemocnice tak konalo nemorálne a neeticky.

Ukázalo sa totiž, že v tomto prípade skôr išlo o biznis, ako o zdravie pacientov. Ako povedala šéfka rezortu Zuzana Zvolenská, lieky neslúžili na záchranu ľudských životov, ale na to, aby sa s nimi ďalej obchodovalo. Išlo o lieky na liečbu karcinómu prsníka, ktorých mali viaceré zdravotnícke zariadenia nedostatok. Smutné je, že zatiaľ čo by v niektorých nemocniciach mohli dané lieky vyliečiť ťažko chorých pacientov, prešovská nemocnica ich predávala ako nadbytočné artikle.

Pacienti sa otrávili po podaní anestetika

Bola chyba v lieku? Išlo o porušenie lekárskych predpisov? Reč je o otrave štyroch dospelých pacientov v jeden deň po podaní anestetika v jednej z bratislavských nemocníc. Údajne malo ísť o pacientov, ktorí sa podrobili kolonoskopii.  Po podaní narkózy sa dostali do septického šoku, preto ich museli ihneď hospitalizovať. 

Pravdepodobne sa infikovala ampulka s anestetikom ešte pred jej otvorením. Môže sa totiž stať, že napriek  pravidelným kontrolám mohla vzniknúť na fľaške mikrotrhlina a tak sa čosi dostalo dovnútra. Fľaška sa však nesmie použiť opakovane pre viacerých pacientov, išlo by o porušenie lekárskeho predpisu. Ako je teda možné, že sa otrávili hneď štyria pacienti? Zlyhali lekári? Pacienti dostali ťažkú infekciu, ktorú sprevádza okrem iného aj zlyhanie orgánov, až smrť. Mohli preto aj zomrieť!

Sanitka prišla neskoro

Nielen na Slovensku, ale i v zahraničí existuje niekoľko prípadov, kedy prišla sanitka k pacientovi až po nejakom čase, zatiaľ čo on sa zvíjal v bolestiach. Sklamaný bol aj kardiak Ľudovít, ktorý volal záchranku kvôli stupňujúcim sa vysokým teplotám. Sanitka však prišla až po treťom zavolaní. A keď už k nemu konečne dorazila, Ľudovít bol pohoršený prístupom zdravotnej sestry. Tá ho ani poriadne nevyšetrila, pritom jeho stav bol vážny.

Sestrička Ľudovíta nezobrala do nemocnice a lieky, ktoré jeho manželka od nej požadovala, vraj nemala. Nakoniec Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou tento prípad uzavrel ako neopodstatnený.

V zahraničí sa stali prípady, ktoré dopadli oveľa horšie, ako to bolo u Ľudovíta. Kvôli neskorému príchodu sanitky zomrelo už niekoľko pacientov úplne zbytočne...

Lekár pod parou

Hrozivý pohľad sa naskytol pacientom v galantskej nemocnici v apríli tohto roku. Na operačnú sálu mal nastúpiť lekár, ktorý bol na mol opitý. Dôkazom je video, ktoré natočil jeden zo svedkov.

Lekár si spravil poriadnu hanbu, pred očami desiatky pacientov sa silou mocou snažil udržať na nohách, pričom sa podopieral o všetky možné dvere. Lekár sa vtedy pred dôležitou operáciou poriadne posilnil alkoholom. Nemocnica s lekárom rozviazala pracovný pomer a z operácie ho hneď odvolali. Podnapitý lekár tak mohol ohroziť zdravie pacienta, čo sa mohlo skončiť fatálne..

Pacienta odmietli ošetriť

Prístup lekárov k pacientom dokáže viacerých poriadne šokovať! Keď pred niekoľkými rokmi išiel Dávid do nemocnice v Šahách kvôli zlomenej ruke, lekár ho odmietol ošetriť. Zostal poriadne v šoku po lekárovom odôvodnení, že má jednoducho vydržať tri dni.

Dávid sa zranil večer na diskotéke. Do nemocnice zašiel hneď na druhý deň. Lekár sa ho údajne pýtal, prečo neprišiel už v noci. Vyhlásil, že keď dokázal vydržať so zlomenou rukou do ďalšieho dňa, vydrží tri dni.

Podobné prípady sa stali niekoľkým pacientom, ktorí boli objednaní na operáciu. Po príchode do nemocnice ich jednoducho odmietli, že majú plno. Svoje o tom vie Michal, ktorému mali operovať koleno. Do nemocnice sa dostal až na štvrtýkrát. Zakaždým, keď prišiel, na recepcii ho poslali domov s odôvodnením, že všetky nemocničné lôžka mali obsadené.  

Všetko sa odohralo v priebehu takmer 4 týždňov, pričom PN mal byť len dva dni. Keďže bol nezamestnaný, nevadilo mu, ako dlho to trvalo. Čo by sa však stalo, ak by bol Michal zamestnaný a mal by nahlásenú PN-ku na dva dni?  Nemocnica s ním poriadne zamávala!

Stalo sa niečo podobné aj vám?

Existuje i desiatka iných prípadov, kedy pacientom nebola poskytnutá práve najlepšia zdravotná starostlivosť. Máte aj vy negatívne skúsenosti? Napíšte nám na mail redakcia@vysetrenie.sk, do predmetu uveďte "Zdravotná starostlivosť" a dajte vedieť, čo vás tak pohoršilo!

Lekárskych chýb, ktoré majú fatálne následky a ohrozujú zdravie pacientov, neustále pribúda. Pozrite si najväčšie omyly zahraničných lekárov, ktorí zapríčinili smrť pacientov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9