Šokujúce výsledky testu: Autosedačky môžu u detí vyvolať rakovinu

Dbajte na výber kvalitnej autosedačky pre vaše dieťa.
Zdroj: Kenrockwell.com
2013-10-24 06:00:00

Životy našich najmenších sú nám najcennejšie. Preto by sme mali na to pamätať aj počas cesty autom, nikdy neviete, aké nástrahy na nás striehnu počas jazdy. Nevyhnutnou výbavou by mali byť autosedačky, kde je dieťa v bezpečí. Aspoň tak tomu bolo doteraz! Časopis dTest zrealizoval test detských autosedačiek, pričom výsledky dopadli katastrofálne! Z desiatich prepadli tri, dve by dieťa neochránili pri nehode a ďalšie dokonca obsahovali karcinogénne látky v miestach, ktoré môžu prísť do kontaktu s detskými ústami!

Takéto nedostatky sa zistili

Ako povedal redaktor časopisu Ondřej Jánoška pre Mediafox.nova.cz, jedna zo sedačiek úplne prepadla v bočnom nárazovom teste, pri ktorom hlavička figuríny narazila do dverí automobilu. Test odhalil i ďalšiu chybu. U ďalšej testovanej sedačky došlo pri čelnom náraze k nebezpečnému posunutiu pásu vozidla kvôli nevhodnej konštrukcii. Pás sa pri čelnom náraze posunul smerom ku krku figuríny trojročného dieťaťa. U desaťročného dieťaťa zase skĺzol smerom k panve. Tieto autosedačky môžu ľahko poraniť dieťa, preto dostali od časopisu nedostatočnú známku.

Autosedačky s nebezpečnými chemikáliami

Čo je na tom najhoršie, našli sa i sedačky, ktoré obsahovali rizikové chemikálie s rakovinotvornými účinkami. V popruhoch sedačky, ktoré môže dieťa žuť, odhalili testy nebezpečné polycyklické aromatické uhľovodíky. Podobne na tom boli i ďalšie sedačky.

Polycyklické aromatické uhľovodíky patria medzi chemické látky, ktorých negatívny účinok na človeka sa môže prejaviť vznikom nádorových ochorení. Sú schopné meniť štruktúru DNA človeka a tým vyvolávať zmenu v genetických informáciách, čo sa u postihnutých jednotlivcov prejavuje v podobe závažných onkologických ochorení, zvlášť u jedincov, ktorí sú vystavení dlhodobému pôsobeniu týchto látok.

Ako vybrať správnu autosedačku?

Každá autosedačka by mala spĺňať normy Európskej únie, a to ECE R44/03 alebo ECE R44/04. Pri jej kúpe sledujte štítok, kde sú uvedené všetky náležitosti:

Universal – Znamená spôsob použitia podľa typu vozidla.

9 – 18 kg – Hmotnostné kategórie dieťaťa určené pre konkrétny typ sedačky.

E1 – Znamená, že výrobok zodpovedá predpisom Európskej hospodárskej komisie, tzn. zodpovedá európskym normám a podľa čísla v krúžku pri značke E zistime, v ktorej krajine bola sedačka homologizovaná, napr. E1 – Nemecko, E2 – Francúzsko.

04345678 – Ak číslo začína na 04 znamená to, že sedačka zodpovedá norme ECE 43.

Manufacturer – Výrobca ( napr. Romer, MaxiCosi atď…).

001234 – Výrobne číslo.

Kvalitná autosedačka by mala mať opierku hlavy, bočné zábrany, bezpečnostné pásy, centrálne doťahovanie a vnútornú podložku. Ak sa v tom nevyznáte, opýtajte sa na to predajcu!

Nezabúdajte, že používanie autosedačiek automaticky neznamená, že vaše dieťa je v bezpečí. Je však absolútnym základom, ktorý môže vášmu dieťaťu zachrániť život aj pri menšej nehode. Rovnako treba uvažovať nad kúpou detskej autosedačky.

2013-10-24 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Kenrockwell.com  |  Zdroj: red, badatel.sk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia