Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ohnivá pokožka zo slnka: Ešte ju môžete zachrániť!

Používajte ochranu proti slnku, inak sa nepríjemne spálite!
Používajte ochranu proti slnku, inak sa nepríjemne spálite! (Zdroj: thinkstock.com)

Stáva sa, že sa počas horúcich dní pozabudneme a buď nepoužijeme žiadnu ochranu proti slnečným lúčom alebo sa natrieme krémom s malým UV faktorom. Výsledkom je nepríjemne spálená pokožka, ktorá je namiesto krásnej bronzovej farby, červená.

Na ľutovanie, prečo ste toľko boli na slnku bez ochrany, je už neskoro, pokiaľ vaša pokožka kričí o pomoc. Neostáva vám niečo iné, než ju zregenerovať domácimi receptami.

Čo záhradka dá

Ak máte záhradku, tým lepšie pre vašu ohnivú pokožku. Nájdete v nej zeleninu a ovocie, ktoré prospejú ubolenej pokožke. Niektorí si pochvaľujú plátky šalátovej uhorky, ktoré spoľahlivo zmiernia opuchy, iní zase uprednostňujú zemiaky. Rovnako účinné sú však aj plátky jabĺk, ktoré dodajú pocit ochladenia a môžu napomôcť znížiť zápal. Zázračnou zeleninou je šalát, ktorý zatočí so spálenou pokožkou. Uvarte si šalátové listy vo vode, vytiahnite ich a potom vývar nechajte schladiť v chladničke. Zoberte si vatové tampóniky, ktoré doň namočte a nanášajte na podráždenú pokožku. Úľava sa ihneď dostaví!

Bylinní pomocníci

Ani na bylinných pomocníkov by ste nemali zabúdať! Hamamel virgínsky má protizápalový účinok, upokojuje a príjemne vonia. Spravte si odvar! Stačí vám 5 polievkových lyžíc hamamelu a 5 šálok vody. Týmto odvarom si môžete umývať spálenú kožu. Nenahraditeľné je aloe vera, ktorého šťava z listu okamžite upokojí spálené miesta. Drobné ranky zahojí rebríček, ktorý si tiež poradí s popáleninami.

Čajové vrecúškla nevyhadzujte

Čaj je skvelý nielen na pitie. Zalejte si čierny čaj, nechajte ho vychladnúť a aplikujte na telo. Čajové vrecúška nevyhadzujte! Radšej ich vyžmýkajte na najspálenejšie miesta. Čudovali by ste sa, koľko je v nich ešte látok, ktoré majú liečivé účinky na kožu.

Kúpeľ je to pravé

Svojej pokožke ulahodíte vodným kúpeľom, v ktorom si oddýchne a zregeneruje sa. Spravte si kúpeľ s vodou a šálkou bieleho octu a príp. pridajte jedlú sódu. Po kúpeli je dôležitá hydratácia. Stavte na mlieka po opaľovaní s chladiacim účinkom.

Vyhnite sa:

  • Prípravku s alkoholom – Zbytočne by ste pokožku podráždili.
  • Mydlu – Spálenú pokožku len dráždi a vysušuje.

Kedy sa spoľahnúť len na odborníka?

Ťažko tomu uveriť, no spálenej pokožke trvá až 6 mesiacov, kým sa úplne zregeneruje. Ak sa vám ošúpe, nová pokožka je oveľa citlivejšia ako tá predtým, preto sa môžete na tých miestach ľahšie spáliť. Ak okrem pálenia pokožky cítite slabosť, máte zimnicu, horúčku, domáce recepty vám už nepomôžu. Vtedy je účinným pomocníkom len lekár.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9