Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zázračný čaj, ktorý ničí rakovinové bunky: Prekvapí vás, čo všetko dokáže

Maté zaliate vodou a s bombillou.
Maté zaliate vodou a s bombillou. (Zdroj: profimedia.sk)

Zelený čaj sa pre svoje zdravotné výhody pre človeka považuje za elixír života. No je tu niečo ešte lepšie! Keď objavíte zázračné účinky tohto čaju, okamžite si ho zamilujete. Predstavujeme vám Yerba maté.

Čaj kovbojov

Yerba maté sú vysušené, ľahko pražené a rozomleté ​​lístky z kríka cezmíny paraguajskej, ktorá sa pestuje predovšetkým v Severnej Argentíne, Paraguaji, Uruguai a Južnej Brazílii. Kedysi to bol nápoj juhoamerických kovbojov. Tento čaj zvykli popíjať každý večer pri ohni, aby mali dostatok energie na ťažkú prácu, ktorá ich čakala druhý deň. V súčasnosti si na čaji pochutnáva až 95 % Argentínčanov. Pre nich je Yerba maté niečo, ako pre nás káva.

Čo obsahuje?

Okrem toho, že čaj obahuje množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálnych látok, nájdete v ňom kofeín, teobromín a teofylín. Vďaka kofeínu vám dodá energiu, no bez vedľajších negatívnych účinkov. Preto sa považuje za zdravšiu alternatívu kávy. Teobromín, ktorý sa nachádza aj v horkej čokoláde, je pritom známy pre svoje povzbudivé účinky, no výborný je aj na kašeľ. Štúdia na čele s Mariou Belvis, profesorkou farmakológie dýchacích ciest v National Heart and Lung Institute v Londýne potvrdila, že táto látka tlmí činnosť špecifických nervov, ktoré nás nútia kašľať. Teofylín zase využívajú medicínske spoločnosti pri liečbe astmy.

Účinky Yerba maté

  • V laboratórnych podmienkach ničí rakovinové bunky zhubných nádorov hrubého čreva.
  • Tlmí zápalové procesy tkanív, ktoré bujnenie podporujú. 
  • Zlepšuje pamäť a rýchlejšie myslenie.
  • Spôsobuje vyššiu aktivitu a lepší výkon.
  • Lieči nespavosť a zlepšuje spánok (ak čaj nepijete tesne pred spaním).
  • Posilňuje imunitu, urýchľuje dobu liečby.
  • Spomaľuje starnutie.
  • Pomáha srdcovej činnosti.
  • Znižuje krvný tlak.
  • Znižovať v krvi hladiny zlého cholesterolu a zvyšovať hladiny dobrého.
  • Podporuje zdravú funkciu obličiek.
  • Stráži krvný cukor v normále.
  • Upokojuje nervový systém a celkovo rozrušený organizmus.
  • Podporuje trávenie.

Ako sa pije?

Maté sa pije v kalabase, čo je nádoba vo forme vydlabanej tekvice. Potrpia si na to hlavne v Južnej Amerike. Nádoba z tekvice obsahuje zvyšky vysušenej dužiny a semienka. Jej vnútro je však potrebné dôkladne vyčistiť, keďže sa z nej môže šíriť nepríjemný zápach. Okrem toho sa pri pití čaju používa aj bombilla, špeciálna slamka so sitkom na konci.

Domáci si zvyknú nasypať maté do kalabasy takmer do plna. Niekedy pridajú bylinky, ovocie či korenie. Priebežne zmes zalievajú vodou, ktorá mala na začiatku 90 až 95 stupňov Celzia. Ak sa však chcete dobre vyspať, radšej si ho pripravte inak, menej náročným spôsobom. Príprava na európsky spôsob vyzerá tak, že jednu lyžičku maté nasypete do 1,5 dl šálky a zalejete vriacou vodou. Päť minút vylúhujte a potom sceďte. Tú istú dávku môžete zaliať ešte raz.

Kde ho kúpite?

Maté čaj kúpite v špecializovaných predajniach so zdravou výživou alebo v e-shopoch, ktoré ponúkajú čaje. Nezabúdajte, že vždy je lepší sypaný čaj ako vo vrecúškach. Tak aspoň budete mať istotu, že sa uvoľnia všetky prospešné látky. Päťdesiatgramové balenie čaju kúpite už za menej ako dve eurá.

Ak si chcete čaj naozaj vychutnať, môžete si kúpiť aj kalabasu s bombillou v e-shopoch či obchodoch, ktoré sa špecializujú na čaje. Za prírodnú kalabasu z juhoamerickej tekvičky s kovovými nožičkami zaplatíte približne 39 eur. Na zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9