Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najhoršia plodnosť v celej Európe? Pozrite sa, kde majú mladí muži extrémne málo spermií!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci už niekoľko rokov upozorňujú na klesajúci počet spermií v mužskom ejakuláte. Na vážnosť situácie poukazuje aj nový švajčiarsky výskum, ktorý bol zameraný na plodnosť mladých mužov. Ukazuje sa, že viac než polovica z nich by mohla mať problém počať dieťa!

Podľa odhadov majú muži žijúci v civilizovaných krajinách približne o polovicu menej spermií než otcovia predchádzajúcich generácií. Z najnovšej štúdie zverejnenej v magazíne Andrology však vyplýva, že hladiny plodnosti sa môžu medzi jednotlivými národmi líšiť.

Čítajte viac: Baktéria, ktorá môže nevedomky likvidovať váš sexuálny život: O tomto by mali muži vedieť!

Kvalitu spermií mladých mužov sa rozhodli otestovať výskumníci zo švajčiarskej Ženevskej univerzity. S hrôzou zistili, že práve Švajčiari majú jeden z najhorších spermiogramov v celej Európe. Vzhľadom na normy plodnosti stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) má dostatok spermií len 38 percent mladých švajčiarskych mužov vo veku od 18 do 22 rokov!

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Zvyšené riziko rakoviny semenníkov

Vedci v rámci štúdie hodnotili nielen počet, ale aj motilitu a morfológiu spermií. Z tlačovej správy Ženevskej univerzity vyplýva, že zlá kvalita spermií koreluje nielen s dvojnásobným znížením plodnosti, ale tiež so zvýšeným výskytom rakoviny semenníkov.

V uplynulých desaťročiach klesla priemerná koncentrácia spermií v ejakuláte z 99 miliónov na mililiter na 47 miliónov na mililiter. Ak má muž menej ako 15 miliónov spermií na mililiter, je považovaný za subfertilného a jeho šance na úspešné splodenie potomka sú znížené. Hodnoty švajčiarskych mužov sa pohybovali od 41 do 67 miliónov spermií na mililiter. Podobne ako Švajčiari, podobne nízke hodnoty v ejakuláte mali v testovaní aj Dáni, Nóri a Nemci.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Hranica plodnosti

O zníženej plodnosti odborníci začínajú hovoriť až po neúspešnom ročnom snažení sa páru o dieťa. Dôvodom môže byť problém s plodnosťou jedného z partnerov, ktorý môže mať viacero príčin vrátane nezdravého životného štýlu. Z výskumov napríklad vyplýva, že neplodnosť je častejšia u mužov, ktorých matky počas tehotenstva fajčili.

 

Viac o téme: NeplodnosťŠvajčiari
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9