Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gynekológ Jozef Španka o menštruačnom cykle: Existujú tri typy žien

Gynekológ Jozef Španka. Foto: archív J. Š. Zobraziť galériu (3)
Gynekológ Jozef Španka. Foto: archív J. Š. (Zdroj: archív J. Španku)

Prvá aj posledná menštruácia býva sprevádzaná hormonálnymi výkyvmi. Nie vždy sú však hormóny našimi nepriateľmi, v tele totiž ovplyvňujú mnohé dôležité funkcie. Niekedy ich potrebujeme ako soľ. Viac nám o tajomstvách menštruačného cyklu prezradil gynekológ Jozef Španka.

 

Podľa slov gynekológa Jozefa Španku sa prvá menštruácia v našich zemepisných šírkach u dievčat objavuje medzi 11. až 14. rokom a posledná okolo 51. roku života. „Pre prvé menštruačné cykly je typické, že sú nepravidelné a monofázické, teda bez ovulácie,“ vysvetľuje a dopĺňa, že posledné cykly zasa, naopak, súvisia s vyhasínaním činnosti vaječníkov, čo sa prejavuje anovulačnými cyklami a zvýšenou hormonálnou stimuláciou centrálnej nervovej sústavy. „Menopauza je v užšom slova zmysle posledná menštruácia, a ak sa do jedného roka nedostaví ďalšia, hovoríme o definitívnom klimaxe.“

"Tri typy hormonálnych profilov" u žien

Nástup prvej menštruácie v puberte býva sprevádzaný hormonálnou búrkou. „Zo začiatku dominujú estrogény len s minimálnou sekréciu gestagénov. Do dvoch rokov po nástupe anovulačných cyklov sa situácia stabilizuje a hormonálny profil vykazuje charakteristickú krivku. U každej ženy môžeme hovoriť buď o vyrovnanom hormonálnom type, alebo o ,estrogén dominantnom typeʻ či o ,gestagén dominantnom typeʻ,“ opisuje.

Čítajte viac: Gynekológ o hormonálnej pasci: V prechode môžu byť nielen ženy, ale aj muži

V prípade estrogénovej dominancie býva žena vyššej postavy, má dobrú pleť, husté vlasy a pravdepodobne aj väčšie prsia (veľkosť prsníkov však ovplyvňuje aj genetika a celková hmotnosť). V prípade gestagénovej prevahy máva skôr mastnejšie vlasy, menšie prsníky a horšiu kvalitu pleti (akné a podobne). Lekár však dopĺňa, že všetky tri typy žien môžu mať hormonálnu krivku úplne rovnakú, pretože závisí aj od citlivosti receptorov na hormóny v cieľových tkanivách. V prvej polovici cyklu má v tele prevahu estrogén a v druhej progesterón.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Poruchy menštruačného cyklu

Do cyklu vstupuje aj mužský pohlavný hormón testosterón, ktorý v malom množstve produkuje i ženský organizmus. Výška jeho hladiny vplyvňuje libido, ale aj mieru ochlpenia. 

„Väčšina žien sa lepšie cíti v prvej polovici cyklu, hlavne medzi 9. a 16. dňom, ktoré považujeme za ovulačné optimum,“ ozrejmuje s tým, že jednotlivé fázy cyklu môžu u žien sprevádzať rozličné emócie. Súčasne môžu byť fázy uvoľňovania hormónov posunuté.

Poruchy menštruačného cyklu môžu odhaľovať skryté zdravotné problémy. Pacientky by mali spozornieť najmä v prípade príliš silnej alebo bolestivej menštruácie, skráteného cyklu (napr. po 22. dňoch alebo predĺženého cyklu na 36-40 dní). Problém môže takisto signalizovať krvácanie mimo cyklu, napríklad počas ovulácie. Podľa slov lekára sa môže za bolestivou menštruáciou ukrývať napríklad endometrióza, za absenciou krvácania alebo veľmi nepravidelným menzesom polycystické vaječníky, čo možno riešiť operačne (laparoskopia) alebo konzervatívne (hormonálna liečba).

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako zvládnuť obdobie prechodu

Medzi 40. a 50. rokom života činnosť vaječníkov pomaly vyhasína, čo má za následok deficit estrogénov a z toho vyplývajúci syndróm súvisiaci s jeho nedostatkom. „V rôznej intenzite sa objavujú návaly tepla, nespavosť podráždenosť, poruchy nálad, prípadne depresívne stavy. Časte sú aj poruchy cyklu. Pri klimaxe bez terapie hrozí osteoporóza, mení sa lipidové spektrum krvného séra v prospech ,zléhoʻ LDL cholesterolu, ktorý hrá rolu pri ischemickej chorobe srdca, resp. cievnej mozgovej príhode. K rizikám patrí aj únik moču, zhoršenie sexuálnych funkcii (pri nezmenenom libide), strata vody z kože a následne zvýšená tvorba vrások,“ opisuje gynekológ.

Aj preto mnohé ženy siahajú po hormonálno-substitučnej liečbe. „Niekedy postačí iba liečba pomocou peľového zrna obsahujúceho aminokyselinu tryptofán, ktorú vie organizmus metabolizovať na serotonín - podporuje dobrú náladu a výkonnosť počas dna - a tiež na melatonín, známy mediátor spánku,“ uzatvára.

 

Viac o téme: MenštruáciaHormónyMenštruačný cyklusGynekológ Jozef Španka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9