Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Trápia vás prejavy menopauzy? TOTO vám môže pomôcť!

Prirodzeným spôsobom boja proti prejavom menopauzy môže byť otužovanie.
Prirodzeným spôsobom boja proti prejavom menopauzy môže byť otužovanie. (Zdroj: GettyImages)

Ženy v štúdii University College London potvrdili, že prirodzeným spôsobom boja proti prejavom menopauzy môže byť otužovanie.

Téma menopauza je stará azda ako ľudstvo samé. Ženy roky riešia, ako zmierniť jej príznaky, ako bojovať s návalmi horúčav, celkovým nepokojom, nespavosťou… Zdá sa, že britskí vedci prišli na to, čo by mohlo ženám v tomto kritickom období ich života pomôcť - otužovanie!

Podľa štúdie University College London sa ženám v menopauze, ktoré pravidelne chodia plávať do prírodnej vody, výrazne zlepšilo fyzické a duševné zdravie. Prieskumu sa zúčastnilo 1 496 respondentiek a ukázalo sa, že vďaka otužovaniu sa u nich až o polovicu znížili príznaky, akými sú úzkosť, výkyvy nálad a návaly horúčavy.

Ideálne je pravidelné plávanie

Pozitívne je, že týmto spôsobom by nielen bojovali proti príznakom menopauzy, ale celkovo posilnili svoje zdravie. Vedci vychádzali z tvrdenia, že v ostatných rokoch sa ľudia začali viac vracať k prírode a začali čerpať z jej darov. Pobyt v prírode prináša prirodzené zdravotné benefity, akými sú zlepšenie trávenia, krvného obehu, ale aj psychického rozpoloženia. Vedci si teda položili otázku, či existuje niečo prírodné na zlepšenie negatívnych prejavov menopauzy.

V rámci prieskumu pracovali so 785 účastníčkami, ktoré prechádzali menopauzou a takmer dve tretiny z nich tvrdili, že pravidelne plávajú v studenej vode, aby zmiernili jej príznaky. 46,9 % z týchto žien počiťovalo menej úzkostí, 34, 5 % malo menej výkyvov nálad, 31,1 % uvidelo, že mali lepšiu náladu a 30,3 % cítili zníženie množstva návalov horúčosti. Ide pritom o reakciu okamžitú, teda ak práve v danom momente cítia nepohodu plynúcu z prejavov menopauzy, ideálnym riešením je ísť hneď do blízkeho jazera, potoka, rybníka…

 

 

Zaujímavé pritom je, že väčšina žien, ktoré sa prieskumu zúčastnili, plávajú v jazerách, rybníkoch ap. pravidelne - ako v lete, tak v zime. Zistili však, že zníženie množstva prejavov menopauzy im prináša chladnejšia voda. Výraznejšie účinky pritom pociťovali ženy, ktoré plávali dlhšie a, samozrejme, bez neoprénu.

A ako je to s menštruáciou?

Vedcov ihneď napadlo pozrieť sa aj na to, čo plávanie v studenej vode robí so ženami, ktoré ešte stále menštruáciu majú. Konkrétne ich zaujímalo, či studená voda zmierňuje príznaky pred alebo počas prvých dní menštruácie. Týkalo sa to 711 žien, ktoré menštruačné príznaky pociťovali, pričom až 46,7 % z nich uviedlo, že plávanie v studenej vode im pomohlo s bojom proti úzkostiam, 37,7 %  so zmenami nálad a 37,6 % žien cítilo zmiernenie podráždenosti.

Hoci vedci upozornili na to, že prieskum je potrebné rozvinúť a zamerať sa na otázky toho, ako dlho je potrebné byť v studenej vode a tiež, ako často, ich hlavným zámerom je motivovať ženy k tomu, aby trávili vonku a v prírode oveľa viac času. A tiež, aby ho trávili aktívne.

 

 

Je teda dosť možné, že hlavným pomocníkom je v tomto prípade pohyb na čerstvom vzduchu. Pozitívom otužovania je však aj to, že postupom času sa otužilci zbližujú a ženy tak nadviažu nové známosti, ktoré môžu obohatiť ich život a ich všedné dni. Čoraz častejšie možno v studených vodách pozorovať doslovne skupiny žien, pre ktoré ide skoro až o ženskú terapiu. Počas pár minút vo vode, ale najmä pred a po, sa rozprávajú, čo samo o sebe má liečivé účinky.

Či už si teda samy seba, milé ženy, viete vo vode predstaviť, alebo nie, rozhodne by ste sa mali hýbať na čerstvom vzduchu a dopriať si dávky intenzívnejšieho pohybu. V prípade, že by vaše príznaky menopauzy boli naozaj obťažujúce, možno by ste mohli vyskúšať aj to ľadové jazero. Väčšina otužilcov sa zhoduje v tom, že je to niečo, na čo sa nedá fyzicky zvyknúť, ale dá sa na to psychicky pripraviť. A o tom to zrejme je - v ľadovej vode je naša myseľ zameraná na jediné, a to je - vydržať. Preto idú stres, únava či zlá nálada bokom.

 

Viac o téme: MenopauzaOtuzovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9