Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedeli ste, že aj zuby starnú? Prezradíme vám tajomstvo dlhovekého úsmevu.

Ako si udržať zuby vo forme radí MDDr. Renata Kišová. Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Ako si udržať zuby vo forme radí MDDr. Renata Kišová. (Zdroj: Elite Dental Clinic)

Zuby o nás prezradia viac, ako si myslíme. A to nielen úsmevom. Stav zubov a ústnej dutiny sa časom mení v dôsledku rôznych faktorov, ako je starostlivosť o zuby, stravovacie návyky, genetika či celkový zdravotný stav organizmu. Stomatológovia vedia podľa zubov odhadnúť približný vek pacienta. 

Zuby aj ústna dutina starne rovnako ako zvyšok nášho tela. Preto starostlivosť o ne je dôležitá nielen pre udržanie zdravia, ale aj krásy úsmevu. Vrásky na tvári možno prekryť make-upom alebo inými kozmetickými prostriedkami, no stav zubov sa len tak jednoducho prekryť nedá. Aké nedostatky môže na našich zuboch zanechať nechcený zub – zub času? A ako sa pred ním chrániť? Existujú zaručené kroky, ktorými si ústnu dutinu udržíte mladšiu po dlhší čas.

 

Zmena pigmentácie zubov

Zmeny sfarbenia zubov sú spôsobené nielen stravovaním či návykmi, akými sú konzumácia kávy, čaju, vína či tabaku. Samozrejme, aj to urýchľuje proces tmavnutia zubov. Zuby však dokážu meniť farbu aj vekom, a to v dôsledku procesov, ktoré sa dejú v ich štruktúrach. „Sklovina, teda tvrdý povrch zubov,  sa vekom opotrebováva a stáva sa tenším. Tým, že je transparentná, odkrýva farbu povrchov, ktoré sú pod ním,“ tvrdí stomatologička zubnej kliniky Elite Dental Clinic MDDr. Renata Kišová. Napríklad taký žlto-hnedý dentín, ktorý sa nachádza pod ním, taktiež podlieha starnutiu a postupne teda môže tmavnúť, čo pridáva zubom nepekný nažltlý až hnedý odtieň.
Správnou starostlivosťou sa však dá proces starnutia aj tmavnutia zubov spomaliť. Čistenie zubov kvalitnými jemnými kefkami, zubné pasty s obsahom fluoridu a pravidelná dentálna hygiena by mali byť samozrejmosťou.

Zubné vrstvy vekom menia farbu a tmavnú.
Zobraziť galériu (4)
Zubné vrstvy vekom menia farbu a tmavnú.  (Zdroj: Getty Images/Bet_Noire)

 

Opotrebovanie skloviny

Zubná sklovina pokrýva celý povrch zubov. Aj napriek tomu, že je najtvrdším tkanivom v ľudskom tele, ktoré je tvrdšie ako ľudská kosť, vplyv prostredia a vek dokážu sklovinu ovplyvniť. Stratu odolnosti skloviny ovplyvňuje najmä nízke pH, teda kyslosť v ústnej dutine. Tú si vždy privodíme aj sami konzumáciou sladkých jedál a nápojov. No príčinou môže byť aj žalúdočný reflux či vracanie. Preto ak chcete proces opotrebovania skloviny zmierniť, je nutné hľadať príčinu jeho vzniku. Sklovinu si už síce do tela neprinavrátime, avšak môžeme jej doplniť aspoň stratené minerály a to formou remineralizačných gélov, ktoré sú voľne dostupné na trhu. 

Zubnú sklovinu si dokáže chrániť remineralizačnými gélmi.
Zobraziť galériu (4)
Zubnú sklovinu si dokáže chrániť remineralizačnými gélmi.  (Zdroj: Getty Images/Marina Demeshko)

 

Chýbajúce zuby

Počas života sa môže stať, že o niektoré zuby prídeme, čo zanechá dôsledky nielen na našom zdraví, ale aj na vzhľade. Chýbajúce zuby môžu viesť k zmene vzhľadu čeľuste a tak aj celej tváre. A tu narážame na estetický problém, ako tvrdí stomatologička MDDr. Renata Kišová: „Čeľusť stráca na objeme a hustote kostného tkaniva, čím sa na tvári začínajú objavovať vrásky a elasticita kože tak klesá. Následkom toho môže byť prepadnutá tvár, tenšia horná pera či kútiky smerujúce nadol.“ Zmeniť sa môže aj výraz tváre – jej dolná tretina sa skráti, sánka sa posunie vpred a brada sa zmenší. Kľúčový význam pri odhaľovaní problémov s chýbajúcimi zubami má kvalitné röentgenové vyšetrenie, ktoré poskytne detailný pohľad na stav kostí a zubov. „Náš najnovší RTG prístroj, ktorý ponúka 3D CT zobrazovaciu techniku,  umožňuje presnejšiu diagnostiku a plánovanie liečby u pacienta. Vďaka tejto technológii sa dokážeme pohybovať vo všetkých smeroch a sledovať tak priľahlé štruktúry vyšetrovaného zuba,“ uvádza stomatologička MDDr. Renata Kišová. Najnovší röentgenový prístroj v bratislavskej Elite Dental Clinik má zároveň aj nižšie radiačné zaťaženie a dokáže zhotoviť vysokokvalitnú snímku za kratší expozičný čas.  Na základe röentgenu potom dokáže odborník lepšie určiť ďalší postup liečby, prípadne implantáciu zubov, vhodnú náhradu tvrdých zubných tkanív, či iné chirurgické zákroky.

RTG vyšetrenie odhalí zubné nezrovnalosti hĺbkovo.
Zobraziť galériu (4)
RTG vyšetrenie odhalí zubné nezrovnalosti hĺbkovo.  (Zdroj: Elite Dental Clinic)

 

Strata hustoty a pevnosti

Zmeny v hustote zubnej hmoty môžu viesť k náchylnosti na zubný kaz a zlomeniny zubov. S vekom dochádza k prirodzeným zmenám v zuboch a sklovine – tá sa stáva tenšou a krehkejšou. Zuby sú preto náchylnejšie na vonkajšie vplyvy a môžu sa preto ľahšie poškodiť. Dôležité je preto dodržiavať ústnu hygienu a pravidelne chodievať na preventívne prehliadky k zubárovi.

 

Ustupujúce ďasná

Tkanivo ďasien vekom pomaly ustupuje, takže môže zanechať krčky zubov odhalené. Ďasná sa akoby stiahnu a odtiahnu od koruniek zubov, čím zuby pôsobia na pohľad predĺžene. Tento jav má, žiaľ, aj zdravotný dopad. Časť zubov, ktorá bola obvykle pokrytá ďasnami, sa stane viditeľnou a tým aj citlivejšou na teplé či studené potraviny a nápoje. Odhalené časti sú zároveň náchylnejšie na vznik zubného kazu, pretože majú tenšiu a menej odolnejšiu sklovinu, prípadne žiadnu. Povrch potom tvorí odhalený cement zuba.

Pre udržiavanie mladistvého vzhľadu zubov a zároveň aj zdravého chrupu je preto dôležité dodržiavať niekoľko pravidelných návykov, ktoré by ste si mali osvojiť. Zabúdať by ste nemali ani na prevenciou, ktorou sa minimalizujú problémy so starnutím zubov. Vyberajte si odborných stomatológov s kvalitným vybavením ako má napríklad Elite Dental Clinic v špičkových moderných priestoroch. Okrem dospelých pacientov prijímajú aj ich ratolesti.

 

Pozrite sa, ako to v modernej Elite Dental Clinic vyzerá:

 

Advertoriál pripravený v spolupráci s Elite Dental Clinic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9