Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

4 TRIKY, ako udržať SYR dlho ČERSTVÝ: Takto nestratí CHUŤ, kvalitu a bude stále LAHODNÝ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci syry nemajú dlhú trvanlivosť, i napriek tomu sa dá zabrániť tomu, aby po pár dňoch putovali do koša. Tak zároveň ušetríte peniaze a budete si stále užívať ich chuť.

Správne skladovanie čerstvého syra je nevyhnutné na zvýšenie jeho trvanlivosti, ako upozorňuje steptohealth.com. Mnohí nepoznajú správne metódy, preto je výsledkom skoršie pokazenie potraviny alebo dokonca, zvýšenie riziku rastu baktérií. 

Príjem mliečnych výrobkov vo väčšom množstve sa však vo všeobecnosti veľmi odporúča. Hoci tieto produkty poskytujú dostatok bielkovín vysokej biologickej hodnoty a základných minerálov, ako je vápnik a mierna prítomnosť syra v strave je spojená s dobrým zdravotným stavom a pomáha predchádzať deficitom a nedostatkom, ktoré môžu ohroziť efektivitu ľudskej fyziológie, všetko s mierou.

Treba myslieť na to, že v tejto lahodnej potravine sa môžu vyvinúť patogénne baktérie. Ak nie je syr skladovaný za určitých podmienok, hrozí, že sa pokazí a s tým aj poškodenie tráviaceho systému, ak sa doň schuti zahryznete. 

Dbajte na teplotu

Syr je produkt, ktorý má vo vnútri určité mikroorganizmy. Väčšina z nich je prospešná, a preto je potrebné zabezpečiť ich prežitie. Z tohto dôvodu by sa mal vždy uchovávať v chladničke v chladnom prostredí, ktoré umožňuje dobré podmienky pre baktérie, ktoré obsahuje.

V skutočnosti sa čerstvý syr najlepšie skladuje pri teplote 4 až 8 stupňov. Z tohto dôvodu by mal byť uchovávaný v najvyššej časti chladničky. Tvrdšie syry je však lepšie uchovávať pri vyšších teplotách, zvyčajne okolo 8 až 12 stupňov. V tomto prípade je vhodné umiestniť syr do zásuviek v chladničke.

4 TRIKY, ako udržať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Niekoľko minút pred konzumáciou sa však odporúča mliečny výrobok vybrať a nechať pri izbovej teplote, aby ste si naplno užili jeho chuť a organoleptické vlastnosti. Zvyšný syr by mal byť zabalený do alobalu a vložený do chladničky.

Látka proti strateným tekutinám

Ak je vaším cieľom udržať potravinu v perfektnom stave, existuje ešte jeden, oveľa lepší trik. Do vzduchotesnej nádoby vložte bavlnenú látku alebo papierovú utierku, na ktorú dajte kúsok čerstvého syra. Tekutina, ktorú potravina stratí, sa tak vstrebe. Nádobu poriadne uzatvorte a vložte do chladničky. Buďte však opatrní a dbajte na to, aby ste utierku menili každý deň. V opačnom prípade by vo vzduchotesnej nádobe mohli vznikať pachy, ktoré by sa neskôr preniesli na syr. Pokiaľ budete dbať na hygienu, môžete sa spoľahnúť na to, že kvalita syra bude vynikajúca.

Papier na pečenie na mäkký syr

Chcete, aby vám mäkký syr vydržal čo najdlhšie a nestratil na chuti? Najlepšie je použiť na jeho zabalenie papier na pečenie. Vďaka svojmu mikroperforovanému profilu umožní syru dýchať a zároveň zabráni jeho vysychaniu. Umiestnite takto zabalený syr do chladničky, aby sa zabránilo mikrobiologickému rastu patogénov vo vnútri.

Olivový olej ako stávka na istotu

Ďalším trikom, ktorý už poznajú väčšie gazdinky, je vložiť ho do olivového oleja. V tomto prípade sa však zmenia jeho organoleptické vlastnosti, ako aj nutričná hodnota. Rátajte so zvýšením obsahu mastných kyselín radu omega-3 zlúčenín, ktoré preukázali protizápalový potenciál. 

4 TRIKY, ako udržať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nalejte extra panenský olivový olej do sklenenej nádoby a nakrájajte syr na malé kocky, ktoré následne poputujú do tekutiny. Zmes uzavrite hermeticky. Taktiež je dobré pridať korenie do samotného tuku, čím sa postaráte o príjemnú chuť. Oregano je jedným z najčastejšie používaných a taktiež ide o zdroj vápnika. 

Čo z toho budete mať? 

Ak sa postaráte o čerstvosť syra na dlhšiu dobu, môžete z toho čerpať veľké výhody! Čerstvý syr poskytuje bielkoviny najvyššej kvality. Tieto živiny sú nevyhnutné na zabránenie vzniku zložitých patológií, ako je sarkopénia, čo dokazuje výskum publikovaný v časopise BioMed Research International.

Okrem toho táto potravina obsahuje dobrú dávku vápnika, esenciálneho minerálu potrebného na udržanie zdravia. Ide o jednu z hlavných zložiek kostí.

Jeho konzumácia v primeranom množstve taktiež súvisí s nižším rizikom vzniku problémov, ako je osteoporóza. Podľa štúdie publikovanej v Frontiers of Hormone Research je však nevyhnutné udržiavať hladiny vitamínu D na optimálnej úrovni. To dosiahnete pravidelným vystavovaním sa slnečnému žiareniu, ktoré stimuluje endogénnu produkciu živín, ktoré sa potom môžu hromadiť v tukovom tkanive vďaka svojej povahe rozpustnej v tukoch.

Viac o téme: ZdravieSyrPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9