Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

4 POTRAVINY, ktorým by ste sa mali VYHNÚŤ po tetovaní: NARUŠIA obnovu pokožky a zvýšia ZÁPAL

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čokoľvek dáte do svojho tela, napomáha správnemu hojeniu tetovania. Alebo môže dôjsť k opaku. Niektoré potraviny spomalia regeneráciu pokožky a vaše telo sa tak skoro nezotaví.

Ste nadšení zo svojho tetovania? Ak áno, prichádzajú dni, počas ktorých sa vaše telo bude dostávať z tohto "zásahu". Preto by ste mali prehodnotiť svoju stravu, aby sa urýchlil proces hojenia. Niektoré zložky v určitých potravinách totiž zvyšujú úroveň vnútorného zápalu, píše sa na steptohealth.com. Na druhej strane, medzi látkami, ktoré sa zase odporúčajú, je napr. vitamín C. 

Pozrite sa na potraviny, ktorým sa treba po tetovaní vyhnúť, aby ste udržali zápal pod kontrolou! Mnohé z nich je dobré dokonca obmedziť za každých okolností, nielen po tom, čo sa dáte potetovať. 

1. Limonády

Tieto nápoje zvyčajne obsahujú veľké množstvo pridaných cukrov, ktoré vyvolávajú zvýšenie stresu pankreasu. Môže za to zvýšená hladina cukru v krvi, čím sa zároveň zvyšuje aj vnútorný zápal. Jeho pravidelný príjem vo vysokých množstvách súvisí so zvýšeným rizikom vzniku metabolických problémov, ako je cukrovka 2. typu, čo vyplýva zo štúdie publikovanej v Current Diabetes Reports.

2. Vyprážané jedlá

Vyprážané jedlá menia lipidový profil potravín. Mastné kyseliny sa pri vystavení vysokým teplotám premieňajú na transmastný typ. Ide o sériu zlúčenín, u ktorých sa preukázalo, že zvyšujú vnútorný zápal, ako aj dysfunkciu na mitochondriálnej úrovni. Celkovo nie sú vhodné na konzumáciu a už vôbec nie pri snahe maximalizovať schopnosť tela, aby sa zotavilo zo stresujúcej udalosti.

4 POTRAVINY, ktorým by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Klobásy

Údeniny sú zdrojom nekvalitných umelých prísad vrátane dusitanov. Ich konzumácia sa spája so zmenami v tele. Dokonca až do tej miery, že by mohli zvýšiť výskyt nádorov spojených s tráviacim traktom, tvrdí výskum publikovaný v časopise Nutrients. Z tohto dôvodu sa neodporúča konzumácia spracovaného červeného mäsa. Ak si dáte údeniny po tetovaní, podporíte tým spomínaný zvýšený zápal v tele.

4. Alkoholické nápoje

Alkohol je toxická látka bez ohľadu na spotrebovanú dávku. Za žiadnych okolností by nemal byť prítomný v strave. Mení endogénnu syntézu bielkovín a znižuje produkciu mužských pohlavných hormónov, ako je testosterón. Tiež zvyšuje syntézu kortizolu, čo vedie k stresu a katabolizmu.

Akoby to nestačilo, konzumácia alkoholu v priebehu rokov zvyšuje riziko vzniku chronických patológií. Ovplyvňuje nielen činnosť srdca, ale aj fyziológiu centrálneho nervového systému. V špecifickom prípade tetovania pôsobí alkohol ako látka, ktorá podporuje dehydratáciu. Odstraňovanie vody z pokožky uprostred procesu hojenia nie je priaznivé a môže oddialiť pôsobenie fibroblastov.

4 POTRAVINY, ktorým by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo jesť na urýchlenie hojenia?

Zaraďte do jedálnička potraviny s vysokým obsahom vitamínu C a A. Oba prvky stimulujú syntézu kolagénu, najhojnejšieho proteínu v ľudskom tele. Je súčasťou všetkých tkanív organizmu a jeho nedostatok je spojený s problémami hojenia a väčším rizikom svalového poranenia.

Medzi potraviny, ktoré vynikajú koncentráciou oboch živín, patria:

  • Paradajky
  • Papriky
  • Citrusové ovocie

Protizápalové vlastnosti majú tiež ryby, ktoré sú nadopované omega-3 mastnými kyselinami. Taktiež nešliapnete vedľa, ak budete v jedlách používať kurkumu. Reparačné procesy podporí dobrý a kvalitný spánok! 

Viac o téme: PotravinyZdravieStravaTetovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9