Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

4 kľúčové VECI, ktoré ZMENIA vaše ranné vstávanie a celý deň: Sľubujú skvelý pocit a úsmev na tvári

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ako normálne fungovať od rána až po minimálne obedňajšiu prestávku odpočinutí a nevstávať mrzutí a to po niekoľkonásobnom stlačení tlačidla "odložiť budík”?

Nová štúdia identifikovala štyri kľúčové faktory, ktoré majú vplyv na príjemnejšie ranné prebúdzanie, ako sa píše na sciencealert.com.

Vedecký tím, ktorý stojí za štúdiou, tvrdí, že existujú faktory, nezávisle od genetiky, s ktorou sa človek narodil, ktoré možno zmeniť a zabezpečiť si tak krajšie ráno. Vedci na čele s neurovedcom a výskumníkom spánku Raphaelom Vallatom z Kalifornskej univerzity (UC) Berkeley sa snažili nájsť odpoveď na to, ako je možné, že jedno ráno sa zbúdzame plní energie a dobrej nálady a iný deň je to pravý opak. Výskum bol publikovaný v časopise Nature Communications.

Dôležité faktory

Štúdie sa zúčastnilo celkovo 833 ľudí, z ktorých väčšina boli dvojčatá (toto pomohlo výskumníkom odfiltrovať variácie spôsobené genetikou). Počas dvoch týždňov sa zaznamenával ich príjem potravy, fyzická aktivita, spánkový režim a hladina glukózy, pričom dobrovoľníci hodnotili aj svoju bdelosť v niekoľkých bodoch dňa.

Prvým dôležitým faktorom je spánok: jeho trvanie, načasovanie a kvalita počas noci. Dlhší spánok a neskoršie prebúdzanie sa spájali s lepšou rannou bdelosťou.

Druhým faktorom bolo množstvo cvičenia, ktoré ľudia mali deň pred tým. Vyššia úroveň pohybu cez deň (rovnako ako menšia fyzická aktivita v noci) bola spojená s nepretržitejším a menej narušeným spánkom, čo zase predpovedalo zvýšenú rannú bdelosť účastníkov.

4 kľúčové VECI, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalším faktorom boli raňajky. Ranné jedlá s väčším množstvom sacharidov viedli k lepšej úrovni bdelosti, zatiaľ čo viac bielkovín malo opačný účinok.

A nakoniec, prudký nárast hladiny cukru v krvi po raňajkách – testovaný s použitím čistého glukózového tekutého nápoja – bol spojený so zníženou bdelosťou. Raňajky s vysokým obsahom sacharidov zlepšili bdelosť a poskytli nižšiu odozvu glukózy v krvi ako čistý glukózový nápoj. Inými slovami, je dôležité, ako telo spracuje potravu, a príliš veľa cukru vedie skôr k cukrovej "havárii".

Ďalšie faktory týkajúce sa dennej bdelosti zahŕňali náladu a vek dobrovoľníkov, aj keď tie nie sú také dôležité a nemajú vplyv na to, čo si dáte na raňajky.  

"Naše výsledky odhaľujú súbor kľúčových faktorov spojených s bdelosťou, ktoré z väčšej časti nie sú fixné," píšu Vallat a kolegovia.

Čo teda pomôže?

Ak sa všetky body zosumarizujú, ranné vstávanie s úsmevom a energiou môže byť len vtedy, ak:

  • Máte dlhý spánok
  • Cvičíte počas dňa
  • Raňajkujete jedlo s väčším obsahom sacharidov
  • Vyhýbate sa väčšiemu množstvo cukru po zobudení
Viac o téme: RánoVstávanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9