Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Dôsledok stúpajúcej ceny ENERGIÍ: PSYCHOLOGIČKA upozorňuje na nepríjemný DOPAD

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stúpajúcimi cenami energií je ohrozené aj duševné zdravie ľudí. Výskum ukázal, že u 28 percent ľudí, ktorí museli žiť pre vysoké ceny energií v nevykúrených domácnostiach, sa následne rozvinula nejaká forma duševnej choroby.

Uviedla ekopsychologička a iniciátorka iniciatívy Psychológia za klímu Patrícia Gajdošociová.

"Chladné domy, vysoké účty za energie a s tým súvisiaci finančný stres negatívne ovplyvňujú duševnú pohodu, spôsobujú úzkosť, stres, depresie, sociálnu izoláciu, problémy s drogami, alkoholom a samovražedné správanie," poznamenala Gajdošociová.  

Chlad v domoch podľa nej ovplyvňuje aj školské výsledky detí, ich emocionálnu pohodu a psychickú odolnosť. Tínedžeri, ktorí žijú v chladných domoch, majú päťkrát vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie nejaká forma duševnej choroby.

"Zvlášť ohrození sú ľudia s už diagnostikovanými duševnými chorobami. Je u nich viac ako štyrikrát vyššia pravdepodobnosť, že budú mať dlh za elektrinu a viac ako trikrát vyššia pravdepodobnosť, že budú mať dlh za plyn," tvrdí psychologička.

Dôsledok stúpajúcej ceny ENERGIÍ:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Začarovaný kruh

Poukazuje na výskum, pri ktorom sa zistilo, že 89 percent ľudí, ktorým sa zvýšili účty za energie, pociťovali stres a úzkosť. Depresívne sa cítilo 66 percent. Cítia sa vyčerpaní, nesústredení, často sa sťahujú zo svojich bežných aktivít a nechcú tráviť čas s ľuďmi.

"Majú pocit, že uviazli v začarovanom kruhu, keď finančné ťažkosti môžu viesť k zhoršenému duševnému zdraviu, a to sťažuje vykonávanie práce a prijatie opatrení na riešenie finančnej situácie," podotkla Gajdošociová.

Môžu to často podľa nej riešiť tak, že sa vyhýbajú faktúram, platbám a vedome ignorujú riešenia svojej situácie.

Viac o téme: EnergieDuševné zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9