Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zapíjate TIETO lieky KÁVOU? Chyba, ktorá ZMENÍ ich účinky!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Životabudič, ktorý ale neradno kombinovať s liekmi. Reč je o káve, bez ktorej niektorí ráno ani neotvoria oči. V rannom zhone dokonca radi zapíjajú kávovým mokom lieky. Chyba!

Každému sa niekedy stane, že ráno nestíha. Hlavou ide tisíce myšlienok, čo je potrebné cez deň spraviť a na čo nezabudnúť. Už to, že si spomeniete, že máte užiť rannú tabletku, je veľká výhra. Tak prečo ju nezapiť šálkou kávy, ktorú držíte práve v ruke? Nová štúdia však odhalila, že ľudia, ktorí to robia, si koledujú o problémy, ako sa píše na eatthis.com. A týka sa to akéhokoľvek medikamentu. 

Čítajte tiež: Pozor na SPRCHOVANIE, ktoré môže vyvolať INFARKT: Náhly stav aj u FIT ľudí!

Káva a lieky sa nemusia 

Káva nielenže osvieži, nabudí, no v mnohých ohľadoch je aj zdravá. Taliansky endokrinologický výskumník Luigi Barrea však zistil, že ľudia by sa mali vyhnúť zapíjaniu liekov kávou, aby sa predišlo interakcii. Toto zistenie je v súlade so štúdiou z roku 2020, ktorú vykonali dvaja farmakológovia v Etiópii. Vedci vtedy odhalili, že káva významne ovplyvňuje absorpciu, distribúciu, metabolizmus a vylučovanie mnohých liekov. Takže, pri užívaní medikamentov zapíjaných kávou môžu nastať ďalšie komplikácie.

„Kľúčovým problémom je, že káva môže zosilniť účinky alebo ovplyvniť absorpciu niektorých bežných liekov, takže z nich nezískate plný účinok," konštatovala internistka Purvi Parekhová.

Zapíjate TIETO lieky KÁVOU?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ktoré lieky by ste podľa nej nemali zapíjať kávou? 

1. Lieky na štítnu žľazu

Lieky na štítnu žľazu by sa mali užívať na lačný žalúdok a zapíjať najlepšie čistou vodou.

„Potom by ste nemali aspoň pol hodinu jesť ani piť,“ radí Parekhová.

Neskôr si môžete dopriať svoju obľúbenú kávu. Telo takto najlepšie absorbuje potrebné medikamenty. 

2. Lieky na osteoporózu

Ak pijete kávu s liekom na osteoporózu, znižujete jeho plnú účinnosť,“ tvrdí Parekhová.

Jej popíjanie vo veľkom množstve nie je moc vhodné, pretože má odvápňujúce účinky. 

3. Lieky na reflux kyseliny 

Lieky na kyslý reflux fungujú najlepšie, keď sa užívajú ako prvé hneď ráno pred tým, ako čokoľvek vypijete, alebo zjete. Tiež stojí za zmienku, že keďže káva obsahuje kyselinu, môže to zhoršiť váš zdravotný problém. 

4. Lieky proti opuchom nôh 

Kofeín vo všeobecnosti vypína hormón, ktorý stimuluje zadržiavanie vody, takže ide vlastne o diuretikum," poznamenala Parekhová.

V podstate to znamená, že zosilňuje pôsobenie diuretických medikamentov. 

5. Lieky proti srdcovému zlyhaniu

Práve pre diuretické vlastnosti kofeínu by pacienti užívajúci lieky na srdcové zlyhanie nemali svoje lieky zapíjať kávou. Neznamená to, že by ju nemali piť, je však potrebné, aby nezabúdali na pitný režim. 

Zapíjate TIETO lieky KÁVOU?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Nečakaný vplyv OČKOVANIA proti COVIDU, z ktorého sa nepotešia ženy: ZMENA menštruačného cyklu

6. Lieky na vysoký krvný tlak 

Keď sa lieky na liečbu vysokého krvného tlaku zapíjajú kávou, môžu mať silný diuretický účinok. Ak sa k tomu pridá nedostatočný pitný režim, zdravotný problém je na svete. 

7. Lieky na pozornosť 

Ak náhodou užívate liek na diagnózu súvisiacu s rozptyľovaním, hyperaktivitou alebo impulzívnosťou, doktorka Parekhová je presvedčená, že v kombinácii s kávou sa príznaky ochorenia môžu zhoršiť. 

8. Lieky na prechladnutie 

Niektoré lieky na prechladnutie sú stimulanty. Ak dúfate, že si neskôr počas dňa zdriemnete, pamätajte na to, že ak ich zapijete kávou, len tak ľahko nezavriete oči. 

Neznamená to však, že by ste sa mali vzdať svojho milovaného nápoja. Akurát by ste kávou nemali zapíjať lieky. Dopriať si ju môžete pol hodinu po ich užití. Zabezpečíte tak ich plnohodnotný účinok. 

Viac o téme: KávaLieky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9