Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nečakaný vplyv OČKOVANIA proti COVIDU, z ktorého sa nepotešia ženy: ZMENA menštruačného cyklu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Menštruačné cykly sú zabudnutým vitálnym znakom zdravia. Až kým si ženy po očkovaní proti COVID-19 nezačali všímať, že majú silnejšie alebo neočakávané menštruačné krvácanie. 

Tieto zmeny však sú krátkodobé a cykly sa u väčšiny žien vrátili do normálu o mesiac alebo dva, uvádza sciencealert.com. Stále však pretrvávala otázka: u koľkých očkovaných žien došlo po očkovaní k zmenám v menštruácii? 

Silnejšie krvácanie

Podľa rozsiahlej štúdie publikovanej v Science Advances, ktorá skúmala viac ako 39 000 dospelých počas troch mesiacov zistila, že približne 42 % tých s pravidelným menštruačným cyklom, krvácalo po očkovaní silnejšie ako zvyčajne. 

Čítajte tiež: Poobedný ŠLOFÍK ako náznak PROBLÉMU so SRDCOM: Na čo môže UPOZORNIŤ!

Väčšina klinických štúdií sa zameriava na to, či vakcíny, ako sú tie, ktoré boli vyrobené na boj proti COVID-19, sú bezpečné pre tehuľku alebo či nejakým spôsobom neovplyvňujú plodnosť. Štúdie vakcín tiež zvyčajne nemonitorujú účastníčky viac ako týždeň po očkovaní a len zriedka sa pýtajú na menštruáciu. 

Biologická antropologička a autorka štúdie Katharine Leeová z Lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity s kolegami spojila sily s Kate Clancyovou, ľudskou reprodukčnou ekologičkou, ktorá sa špecializuje na zdravie žien na University of Illinois v Urbana-Champaign, a pustili sa do výskumu. 

Nečakaný vplyv OČKOVANIA proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zber údajov sa začal v apríli 2021 a kvôli viacerým vírusovým variantom šíriacim sa vo vlnách po celom svete, navrhli výskumníci webový prieskum, aby zachytil širokú škálu odpovedí od menštruujúcich dospelých žien. Odovzda bola ohromujúca!

Žiadna novinka 

To, že vakcíny, ktoré pripravia imunitný systém na obranu proti infekciám, by mohli zmeniť menštruačné cykly, nie je žiadnou novinkou. V roku 1913 štúdia zaznamenala, ako vakcína proti týfusu súvisí s narušením menštruačného cyklu, čo zahŕňa vynechanie menštruácie, či neskoré, skoré a silné podoby. Je tiež známe, že vakcíny proti hepatitíde B a rakovine krčka maternice (proti ľudskému papilomavírusu alebo HPV) u niektorých ľudí narúšajú cyklus. 

Vo všeobecnosti, zmeny menštruačného krvácania nie sú nezvyčajné alebo nebezpečné, no je potrebné im venovať pozornosť. 

Dočasne narušené cykly

Prieskum požiadal plne zaočkovaných ľudí, ktorí nemali COVID-19, aby nahlásili zmeny, ktoré zaznamenali v priebehu menštruácie, dĺžke cyklu, trvaní krvácania a bežných menštruačných symptómoch po očkovaní. 

Neočakávané a neplánované menštruačné zmeny môžu okrem nepohodlia a fyzickej bolesti spôsobiť obavy, úzkosť alebo iné negatívne reakcie,“ píšu Leeová a jej kolegovia. 

Spomedzi respondentov, ktorí označili svoje menštruačné cykly za prevažne pravidelné, takmer polovica v online prieskume (42 %) uviedla, že po očkovaní proti COVID-19 mali silnejšie menštruačné krvácanie. Zhruba rovnaký podiel ľudí (44 %) nehlásil žiadnu zmenu v menštruácii po očkovaní. Oveľa menší podiel ľudí mal slabšiu menštruáciu. 

Značná časť ľudí, ktorí zvyčajne nemajú menštruáciu (pretože sú po menopauze alebo používajú dlhodobo pôsobiace reverzibilné antikoncepčné prostriedky alebo hormóny), tiež hlásili medzimenštruačné krvácanie. 

Zistenia štúdie sa zhodujú s výsledkami iných štúdií menštruujúcich žien v Spojenom kráľovstve a v Holandsku, čo potvrdzujú aj neoficiálne správy.  Clancy tiež uvádza, že mnohí respondenti prieskumu uviedli, že sú "radi, že dostali vakcínu, ale boli nahnevaní, že si o tom nezistili informácie”. Treba dodať, že zistenia nenaznačujú zmeny v plodnosti. Len upozorňujú na možné dočasne narušené cykly. 

Nečakaný vplyv OČKOVANIA proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: NÁHLA bolesť zubov? Toto je 8 najčastejších PRÍČIN a spôsoby, ako to rýchlo NAPRAVIŤ

Ženy, ktoré boli mladšie ako 45 rokov a zažili po očkovaní horšiu menštruáciu, boli zvyčajne staršie, boli to Hispánky alebo mali existujúce ochorenia, ako je endometrióza. 

Nemusí byť za tým len očkovanie

Je známe, že množstvo biologických stresorov môže narušiť aj ten najpravidelnejší menštruačný cyklus. Vysoká miera trvalého, intenzívneho cvičenia a obmedzovanie kalórií, dlhotrvajúci stres a zápaly môžu narušiť alebo zastaviť menštruáciu bez dlhodobého vplyvu na plodnosť. Vedci si myslia, že vakcíny by pravdepodobne mohli zasahovať do zápalových ciest tela.

Viac o téme: ZdravieMenštruáciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9