Nové ÚČINKY populárneho VITAMÍNU: Vplyv na CHOROBU, s ktorou bojujú milióny ľudí

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-03 06:00:00

Nedostatok vitamínu D je rastúci problém, najmä v krajinách na severe. Podobne je na tom aj cukrovka 2. typu. Preto si odborníci myslia, že by mohla byť medzi nimi súvislosť. 

Podľa nich je vitamín D potrebný na to, aby sekrécia inzulínu bola na zdravej úrovni. To znamená, že jeho nedostatok by mohol nielen vystaviť ľudí riziku cukrovky 2. typu, ale aj zhoršiť inzulínovú rezistenciu u ľudí s touto chorobou, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Výskumníci však zistili, že je ťažké dokázať, že suplementácia vitamínom D môže znížiť riziko cukrovky 2. typu, dokonca aj u tých, ktorí boli diagnostikovaní ako prediabetici.

Čítajte tiež: Nečakaný vplyv OČKOVANIA proti COVIDU, z ktorého sa nepotešia ženy: ZMENA menštruačného cyklu

Znížené ríziko choroby vďaka vitamínu

V placebovej štúdii s 1 256 účastníkmi sa výskumníci snažili zistiť účinky denného príjmu vitamínu D na riziko vzniku cukrovky. Pozorovali, či u 630 prediabetikov je menej pravdepodobný rozvoj diabetesu 2. typu. Dostávali denne 0,75 μg ( mikrogramov) eldekacitolu – aktívneho analógu vitamínu D. Porovnávali ich so skupinou 626 osôb užívajúcich placebo. 

Sledovanie prebiehalo v priemere 2,9 roka, kedy porovnávali ich merania glukózy v plazme nalačno na úvod štúdie a neskôr každé tri mesiace. A rovnako aj merania glukózových tolerančných testov tiež na začiatku a potom každý rok. Ročne sa pozreli i na merania ich hustoty kostí. 

Tí, ktorí dostali dávku eldekacitolu javili známky zníženia rizika cukrovky 2. typu o 13 %. Výskumníci však zistili, že to nemá veľký význam.

„Napriek tomu, že eldekacitol v našej pilotnej štúdii bráni vzniku diabetu 2. typu, liečba ním nepreukázala žiaden preventívny výskyt ochorenia ani vplyv na mieru regresie na normoglykémiu,“ uvádza doktor Tetsuya Kawahara, hlavný autor štúdie z University of Occupational and Environmental Health. 

Zaujme vás: SIGNÁLY, že máte v tele nebezpečnú krvnú ZRAZENINU: Upozornia na NAJHORŠIE!

Malý, no významný efekt

Po korekcii 11 ovplyvňujúcich faktorov vrátane veku, pohlavia, krvného tlaku, indexu telesnej hmotnosti a rodinnej anamnézy cukrovky výsledky ukazujú, že eldekacitol môže zabrániť cukrovke 2. typu u prediabetických pacientov s nedostatočnou sekréciou inzulínu, ako ďalej pokračoval odborník. Ide však o malý, no potenciálne významný efekt. I napriek tomu by sa ľudia nemali spoliehať na to, že užívanie vitamínu D by zabránilo vzniku cukrovky 2. typu. Treba spoľahlivé dôkazy, ktoré by to potvrdili, no je to dobrý začiatok!

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cukrovka prevencia vitamín D

2022-08-03 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia