Pozor na SPRCHOVANIE, ktoré môže vyvolať INFARKT: Náhly stav aj u FIT ľudí!

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-29 06:00:00

K vzniku srdcovo-cievneho ochorenia môže dôjsť aj vtedy, kedy to najmenej čakáte. Aj taká úplne obyčajná sprcha na to môže mať vplyv.

Infarkt vzniká ako dôsledok nejakého dlhodobého stavu alebo ochorenia, ako je napr. vysoký cholesterol a hypertenzia. Náhle zastavenie prietoku krvi do srdca môže orgán pripraviť o kyslík, hoci človek je stále pri vedomí a dýcha. Jeden zvyk v sprche by však mohol urýchliť nástup príznakov, ako sa píše na express.co.uk.

Mnoho tých, ktorí na vlastnej koži zažili srdcový infarkt, hlásili bolesť na hrudníku a dýchavičnosť vo chvíľach, vedúcich k záchvatu. Tento stav stojí za 10 000 hospitalizáciami ročne, ale našťastie vďaka modernej medicíne a liečbe mnohí prežili tento stav. Podľa niektorých odborníkov môže byť vystavenie sa náhlym prívalom studenej vody nebezpečné pre tých, ktorí sú náchylnejší na ochorenie srdca.

Čítajte tiež: 5 SIGNÁLOV, že by ste mali prestať jesť SYR: Keď telo NEZNESIE obľúbenú potravinu

Harvard Health vysvetľuje: „Srdcový záchvat nastane, keď je jedna zo srdcových koronárnych artérií náhle zablokovaná alebo má extrémne pomalý prietok krvi. Srdcový infarkt sa tiež nazýva infarkt myokardu. Obvyklou príčinou náhleho upchatia koronárnej tepny je tvorba krvnej zrazeniny.“

Infarkt aj u mladých a zdravých ľudí

The Conversation začiatkom tohto roka informoval, že studené sprchy môžu mať negatívny vplyv na ľudí so srdcovým ochorením, „keďže by mohli vyvolať srdcový infarkt alebo nepravidelnosti srdcového rytmu“. Šok zo studenej vody totiž spôsobuje stiahnutie krvných ciev v koži, čo zvyšuje odpor prietoku krvi vo vnútri tela. V dôsledku toho sa tiež zvyšuje srdcová frekvencia, čo sťažuje srdcu pumpovať krv do tela a zvýši sa tlak vo vnútri krvných ciev. Tým, že spôsobí vazokonstrikciu, studená voda teda môže vyvolať infarkt, a to aj u relatívne mladých a zdravých ľudí.

American Heart Association cituje výskum, ktorý ukazuje, že „ponorenie sa do studenej vody počas horúceho počasia môže spôsobiť infarkt aj u mladých, fit a zdravých jedincov“.

Opatrne!

Na zistenie prišla štúdia, publikovaná v časopise Physiology, ktorá vysvetlila, že náhle ponorenie sa do studenej vody je pre telo škodlivé.

Reakcia tela na šok z chladu zrýchľuje srdce a spôsobuje hyperventiláciu, ktorá môže byť v rozpore s reakciou na potápanie, ktoré pôsobí naopak a šetrí kyslík,“ vysvetľuje The American Heart Association.

Zaujme vás: Najlepší ČAS počas dňa na pitie PROTEÍNU: V skutočnosti je to INAK, ako si mnohí myslia!

Výsledok je známy ako autonómny konflikt, ktorý spúšťa abnormálne rytmy v srdci a niekedy aj náhlu smrť. Profesor Mike Tipton, ktorý vedie Laboratórium extrémnych prostredí na univerzite v Portsmouthe, vysvetlil, že vstupovať do studenej vody by ste mali opatrne.

"Prevalencia srdcových problémov pri ponorení do vody má tendenciu byť podceňovaná, pretože elektrické poruchy sú po smrti nezistiteľné," dodal odborník.

Kedy má pozitívny účinok? 

Ak si však budete dávať pozor, zo studenej sprchy získate len výhody! Doteraz najrozsiahlejšia štúdia o výhodách studených spŕch bola vykonaná na vzorke 3 000 účastníkov s bydliskom v Holandsku. Zistilo sa, že ľudia, ktorí si dali denne studenú sprchu na 30 sekúnd, 60 alebo 90 sekúnd, mali o 29 percent menšiu pravdepodobnosť, že ochorejú. Samostatné štúdie naznačujú dôvod, že nízke teploty majú posilňujúci účinok na imunitný systém.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie sprchovanie infarkt

2022-07-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia