Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Najväčší VINNÍCI, ktorí zviditeľňujú RIEDKE vlasy: ZHORŠUJÚ stav, TAKTO ich odstránite!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Češete si vlasy a zrazu nájdete chumáče na kefe. Po čase zistíte, že sú vaše pramienky oveľa tenšie a je ich menej ako kedysi. Je niekde problém alebo ide o bežný jav?

Je úplne normálne, ak každý deň nájdete vlasy na hrebeni či v umývadle. Ak sa vám však zdá, že vyzerajú zrazu tenšie, na vine môže byť prirodzené starnutie alebo iné súvisiace faktory, uvádza sa na livestrong.com.   

"Väčšina ľudí zažíva vypadávanie vlasov počas prirodzeného starnutia. Ich rednutie môže súvisieť aj so zmenami v štruktúre alebo farbe vlasov," hovorí Rohit Kakar, majiteľ a riaditeľ Orchard Lake Dermatology & Cosmetics v Orchard Lake, Michigane.

Čítajte tiež: Dať si PIVO na večeru nie je ZLÝ nápad: ZMENA v ČREVÁCH prekvapí milovníkov moku!

Ako starneme, počet vlasových folikulov v ich rastovej fáze klesá, čo spôsobuje, že hriva je menej hustá. Jednotlivé pramene sa tiež začínajú zmenšovať a vytvárajú tak vzhľad redších vlasov. Tieto zmeny sú normálne a týkajú sa každého. Podľa Mayo Clinic muži pociťujú zmeny v podobe ustupujúcej vlasovej línie, zatiaľ čo ženy si môžu všimnúť, že časť ich vlasov sa pomaly rozširuje.

"V niektorých prípadoch faktory, ktoré súvisia s procesom starnutia (alebo faktory, ktoré sa s vekom stávajú pravdepodobnejšie), môžu zhoršiť rednutie vlasov alebo ho zviditeľniť," hovorí Jeffrey Hsu, spoluzakladateľ a spoluriaditeľ Oak Dermatology v Chicagu.

Najväčší VINNÍCI, ktorí zviditeľňujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najčastejší vinníci rednutia vlasov a tipy,  čo s tým robiť:

Genetika

Každý má tendenciu mať postupom času redšie vlasy. Ak sa však vo vašej rodine vyskytuje vypadávanie vlasov alebo plešatosť, podľa Americkej akadémie dermatológie (AAD) je pravdepodobnejšie, že sa tento problém bude týkať aj vás. Môžete si to všimnúť aj skôr, pretože dedičné vypadávanie vlasov môže začať už v tínedžerskom veku alebo od veku 20 rokov.

Menopauza

Počas perimenopauzy a menopauzy sa menia hladiny hormónov a tie môžu spôsobiť rednutie vlasov.

"Keď hladiny hormónov estrogénu a progesterónu klesnú, hladiny androgénnych hormónov sa relatívne zvýšia," vysvetľuje doktor Hsu.

Táto zmena môže spôsobiť vypadávanie vlasov.

Stres

Je bežné, že dlhodobé napätie alebo úzkosť zanechá dôsledky vo vašom tele.

Keď je myseľ alebo telo v strese, hladina hormónu kortizolu sa zvyšuje, čo začína negatívne ovplyvňovať pokožku a vlasy," hovorí doktor Hsu.

Stres môže samozrejme nastať z rôznych dôvodov. Doktor Hsu si však všimol, že často bol za tým COVID-19.

"Videli sme veľa prípadov vypadávania vlasov po tom, čo sa pacienti zotavili z Covidu," objasňuje odborník. "Post-COVID vypadávanie vlasov je veľmi podobné tomu, keď to niekto zažíva počas stresového obdobia alebo má psychickú traumu."

Lieky

Podľa Mayo Clinic je vypadávanie vlasov bežným vedľajším účinkom mnohých liekov, vrátane tých, ktoré sa používajú na liečbu rakoviny, artritídy, depresie, srdcových problémov a vysokého krvného tlaku. Tieto zdravotné problémy často prichádzajú s pribúdajúcim vekom.

Najväčší VINNÍCI, ktorí zviditeľňujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štítna žľaza

"Nadmerná, ale aj nedostatočná činnosť štítnej žľazy môže spôsobiť rednutie alebo vypadávanie vlasov,‘‘ poznamenáva Cleveland Clinic.

Dobrou správou je, že problém zvyčajne zmizne po začatí liečby, ktorá vyrovná hladiny hormónov štítnej žľazy.

Nedostatok živín

Naše vlasy sa skladajú prevažne z bielkovín. Ich nedostatok by tak mohol mať na ne negatívny vplyv.

"Ako človek starne, chuť do jedla sa môže znižovať," hovorí doktor Kakar. ,,To môže potenciálne spôsobiť, že človek bude jesť menej a prijímať menej živín, čo môže zvýšiť šancu na nutričné ​​nedostatky, ktoré ovplyvňujú vlasy,‘‘ vysvetľuje.

Čo robiť proti rednutiu vlasov?

Kľúčom je zistiť, či sa vaše pramene stenčujú v dôsledku veku, alebo či existuje základný problém, ktorý je potrebné riešiť. 

Navštívte dermatológa

Ak si všimnete, že vaše vlasy začínajú vyzerať redšie ako zvyčajne, vypadávajú v chumáčoch alebo ak si začínate všímať holé miesta, navštívte odborníka.

”Máme nástroje na určenie typu vypadávania vlasov," hovorí doktor Hsu. "Rôzne typy vypadávania vlasov si vyžadujú rôzne liečby, takže je dôležité určiť hlavnú príčinu."

Podľa Mayo Clinic rednutie vlasov spôsobené poruchou štítnej žľazy možno vyriešiť začatím liečby tohto orgánu.

Starostlivosť

K svojim vlasom treba byť šetrný, aby sa predišlo lámaniu alebo ďalšiemu poškodeniu, ktoré môže spôsobiť ich tenší vzhľad.

"Snažte si umývať vlasy každý druhý deň alebo niekoľkokrát týždenne, nie denne, vyhýbajte sa nadmernému česaniu vlasov a snažte sa minimalizovať používanie tepelných nástrojov, ako sú kulmy alebo fény,'' hovorí doktor Kakar.

Zvážte aj farbenie.

„Ak si farbíte vlasy, najlepšie je navštíviť  salón, kde kaderník používa farby, ktoré sú k vlasom šetrnejšie a môžu ich chrániť,“ dodáva.

Jedálniček

Uistite sa, že celkovo prijímate dostatok kalórií a jedzte rôzne zdravé potraviny bohaté na živiny. Zamerajte sa najmä na bielkoviny a minerály, ako je biotín, zinok a horčík.

Najväčší VINNÍCI, ktorí zviditeľňujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Vlasy sú tvorené reťazcom bielkovín, takže ich dostatočná konzumácia minimalizuje riziko deficitu živín, ktorý môže vlasy oslabiť," hovorí.

Zaujme vás: Nezvyčajné DIÉTNE triky, ktoré skutočne FUNGUJÚ: Tieto spôsoby CHUDNUTIA zaberú bez námahy!

Ak uvažujete o doplnku, hľadajte taký, ktorý je špeciálne zameraný na riešenie vypadávania vlasov.

Produkty na hustotu a rast

"Zahusťujúce šampóny, kondicionéry a spreje sú lacné, ľahko sa používajú a môžu pomôcť k tomu, aby vaše vlasy vyzerali hustejšie, najmä, ak ich používate pravidelne,'' hovorí doktor Kakar. "Existuje množstvo voľnopredajných produktov na vypadávanie vlasov, ktoré súvisia s vekom," dodal.

Buďte však trpezliví. Podľa Mayo Clinic to môže trvať niekoľko mesiacov, kým si všimnete zmenu.

Viac o téme: ZdravieStarnutieVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9