Ak začínate deň so sladeným nápojom, zbystrite pozornosť. Nová 24-ročná štúdia varuje, že tento zvyk by sa vám mohol vypomstiť. Prináša totiž svoju daň.
Výskum naznačuje, že pitie nápojov, sladených cukrom, môže zdvojnásobiť riziko vzniku rakoviny čriev, ktorá je druhým najväčším zabijakom a štvrtou najčastejšou rakovinou v Spojenom kráľovstve. Vedci o tom informovali v časopise Gut, kde sa okrem iného spomínalo vyššie riziko tejto rakoviny u ľudí spojeným s obezitou a cuktorvkou 2. typu.
Čítajte tiež: KÁVA vás povzbudí i ZVÝŠI hladinu CHOLESTEROLU: Pozor na tento DRUH kofeínového nápoja!
Rakovina čreva je druhým najväčším zabijakom rakoviny a štvrtou najčastejšou rakovinou v Spojenom kráľovstve, ktorá počas života postihuje jedného z 15 mužov a jednu z 18 žien. Viac ako 90 % zo 42 000 ľudí, ktorým je každoročne diagnostikovaná rakovina hrubého čreva, má viac ako 50 rokov, no môže postihnúť ľudí v akomkoľvek veku.
Dvakrát vyššia šanca na diagnózu
Štúdia, ktorá analyzovala takmer 96 000 žien počas 24 rokov, naznačuje, že konzumácia nápojov sladených cukrom zvyšuje riziko vzniku tohto stavu, ako uvádza BirminghamLive.
Spotreba nealkoholických nápojov v Spojenom kráľovstve v posledných rokoch klesla, no podľa webu Statista sa minulý rok vypilo v priemere 73,8 litra na osobu. To je približne jedna plechovka koly na osobu každý deň. Štúdia zistila, že ženy, ktoré pili dve porcie denne, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť diagnostikovania rakoviny čreva ako tie, ktoré pili iba jednu porciu týždenne.
Výskumníci analyzovali životný štýl účastníkov, stravu a rodinnú anamnézu rakoviny. Odhalili, že všetkých 109 žien, u ktorých sa vyvinula rakovina čreva pred 50. rokom života, mali vyšší príjem sladených nápojov. Každá denná porcia je podľa zistení štúdie spojená s o 16 % vyšším rizikom. To stúpa na 32 %, ak ide o dennú porciu počas obdobia dospievania.
Štúdia uviedla: "Zníženie príjmu a/alebo náhrada inými zdravšími nápojmi u dospievajúcich a mladých dospelých môže slúžiť ako potenciálna akčná stratégia na zmiernenie rastúcej záťaže rakoviny čriev pred dosiahnutím veku 50 rokov."
Výmena sladených nápojov za kávu alebo polotučné a plnotučné mlieko znížilo riziko vzniku rakoviny čriev.
Následky rakoviny
Takmer každý prežije túto liečiteľnú chorobu, ak sa zachytí včas, no podľa Bowel Cancer UK na ňu každý rok v Spojenom kráľovstve zomrie viac ako 16 000 ľudí. Rakovina hrubého čreva, nazývaná aj kolorektálny karcinóm, spôsobuje krvácanie z konečníka, krv v stolici a bolesť alebo hrčku na hrubom čreve alebo bruchu, ako aj únavu a dýchavičnosť. Rakovina niekedy upcháva črevo, čo spôsobuje nadúvanie, kŕčovité bolesti brucha, zápchu a neschopnosť dýchať a zvracanie.