Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KÁVA vás povzbudí i ZVÝŠI hladinu CHOLESTEROLU: Pozor na tento DRUH kofeínového nápoja!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Milujú ju predovšetkým fanúšikovia zalievanej kávy. French press je jedna z najznámejších druhov alternatívnych metód prípravy čierneho moku. Srdce však z nej príliš jásať nebude.

Nefiltrované techniky prípravy kávy môžu prispieť k zdravotným problémom súvisiacim so srdcom! Bonnie Taub-Dixová, RDN, autorka knihy ​"Prečítaj si to predtým, ako to zješ "​​, sa bližšie pozrela na tieto spôsoby prípravy kávy, ako je French press a porovnala ich s filtrovanou kávou, čo sa týka zdravia srdca. Výsledok zverejnil web livestrong.com.

Čítajte tiež: Obyčajná VYRÁŽKA môže signalizovať VÁŽNEJŠÍ problém: Podľa ZÁPACHU spoznáte, že je ZLE!

Filtrovaná vs. nefiltrovaná káva

Filtrovaná káva je taká, ako znie na prvé počutie. Kávová usadenina počas procesu varenia prechádza cez papierový filter, ktorý napína látky, uvoľňujúce zrnká, keď sú ponorené do vody. Prekvapkávané alebo prelievané kávy sú obľúbenými príkladmi tejto filtrovanej metódy.

Nefiltrovaná káva sa zbaví filtra a vyrába sa tak, že pomleté ​​kávové zrná sa uvaria priamo vo vriacej vode a krátko sa lúhujú. French press, turecké nápoje a espresso sú produkty nefiltrovaného procesu varenia.

Nevýhody nefiltrovanej kávy

Nefiltrovaná káva môže do určitej miery ovplyvniť zdravie srdca, hovorí Taub-Dixová. Prišla na to veľká 20-ročná štúdia, zahŕňajúca viac ako pol milióna ľudí. Tí, ktorí pili nefiltrovanú kávu, mali vyššiu úmrtnosť ako tí, ktorí pili filtrovanú.

Presnejšie povedané, podľa štúdie z apríla 2020 v časopise European Journal of Preventive Cardiology bolo pozorované, že u pijanov nefiltrovaných nápojov je vyššie riziko úmrtia na srdcové choroby, ischemickú chorobu srdca alebo mŕtvicu.

Prečo spôsobuje problémy?

Nefiltrovaný nápoj obsahuje diterpény, čo sú olejové látky, nachádzajúce sa v kávových zrnách, ktoré môžu zvýšiť váš „zlý“ LDL cholesterol, podľa Harvard Health Publishing. A vysoká hladina cholesterolu môže zvýšiť šance na srdcové choroby, srdcový infarkt a mŕtvicu. S filtrom sa väčšina diterpénov precedí, no bez filtra mnohé skončia vo vašom hrnčeku na kávu. Podľa Harvard Health Publishing sa šálka nefiltrovaného nápoja môže "pochváliť" 30-krát väčším množstvom diterpénov ako šálka jeho filtrovaného náprotivku.

KÁVA vás povzbudí i
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výhoda nefiltrovanej kávy

Na druhej strane, niektorým ľuďom silná káva, ako je nefiltrovaný French press alebo espresso, dodá veľkú dávku energie, ktorá môže byť napr. pri cvičení užitočná. Teoreticky vám môže pomôcť posilniť vaše srdce. Na podporu tejto myšlienky existuje niekoľko vedeckých dôkazov. V zastrešujúcej recenzii z marca 2019 v British Journal of Sports Medicine sa dospelo k záveru, že príjem kofeínu zvyšuje výkon pri cvičení, zlepšuje vytrvalosť, silu a výkon.

Nevýhody filtrovanej kávy

Zatiaľ čo štúdia European Journal of Preventive Cardiology z apríla 2020 zistila, že filtrovaná káva bola spojená s nižšou úmrtnosťou a srdcovými problémami, nie je bez rizika vďaka obsahu kofeínu. Najmä, ak ho pijete nadmerne.

Až 400 miligramov kofeínu denne (približne 4 šálky kávy) je pre väčšinu dospelých bezpečné množstvo, no podľa Harvard Health Publishing môže príliš veľa tejto chemikálie, zvyšujúcej energiu, zvýšiť krvný tlak. Nadbytok kofeínu môže tiež spôsobiť nervozitu, búšenie srdca, nervozitu a nespavosť.

Napriek tomu pre niektorých môže byť i malá dávka kofeínu znepokojujúca. Ľudia, ktorí sú citlivejší na kofeín, môžu podľa Mayo Clinic pociťovať nežiadúce vedľajšie účinky – ako je nepokoj a problémy so spánkom – aj keď prijímajú malé množstvá tejto látky. Ak šálka kávy dlhodobo sabotuje váš spánok, môže dokonca zvýšiť vaše šance na rozvoj chronických stavov, ako je srdcové ochorenie, podľa Harvard Health Publishing.

Výhody filtrovanej kávy

Ak však pijete filtrovanú kávu s mierou – maximálne 4 šálky denne – nápoj môže mať výhody. Je to preto, že mierne množstvá kofeínu môžu pôsobiť kardioprotektívne. Vychutnanie si aspoň 1 šálky kofeínovej kávy denne je podľa štúdie Circulation: Heart Failure z februára 2021 spojené s nižším výskytom srdcového zlyhania. A čo viac, káva obsahuje vitamíny a minerály prospešné pre srdce (ako je horčík, draslík a niacín) a silné polyfenoly s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek, uvádza Harvard Health Publishing.

V kombinácii tieto zložky pomáhajú vášmu telu udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi, zvyšujú rýchlosť metabolizmu a zlepšujú schopnosť vašich krvných ciev sťahovať sa a relaxovať podľa Harvard Health Publishing. Tieto fyziologické účinky môžu pomôcť vysvetliť, prečo je príjem kávy spojený s nižším krvným tlakom, menším prírastkom hmotnosti a zníženým rizikom cukrovky 2. typu a srdcových chorôb.

KÁVA vás povzbudí i
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako piť kávu tak, aby mala pozitívne účinky pre srdce? 

1. Použite filter

Ak je možné, rozhodnite sa pre filtrované nálevy (napríklad prekvapkávanú alebo prelievanú kávu) a tú nefiltrovanú si uschovajte na špeciálne príležitosti.

2. Sledujte svoj cholesterol

Ak ste fanatikom French press a iných nefiltrovaných káv, buďte v kontakte so svojím lekárom, aby ste mali svoj cholesterol pod kontrolou. Dávajte si pozor, aby váš LDL cholesterol nestúpol na škodlivé úrovne, ako varuje Harvard Health Publishing.

3. Počúvajte svoje telo

Pokiaľ ide o kávu a kofeín vo všeobecnosti, mali by ste poznať svoje telo. Vyvoláva u vás kofeín nervozitu alebo búšenie srdca? Bolí vás z neho žalúdok? Pomáha vám jasnejšie myslieť alebo podávať lepšie výkony pri cvičení? Na tieto otázky poznáte odpovede len vy.

4. Popíjajte s mierou

Menej je niekedy viac. V štúdii European Journal of Preventive Cardiology z apríla 2020 mali ľudia, ktorí pili 1 až 4 šálky filtrovanej kávy denne, najnižšiu úmrtnosť, zatiaľ čo tí, ktorí vypili 9 alebo viac šálok nefiltrovanej kávy denne zase najvyššiu.

5. Načasujte si kávu opatrne

Mnoho ľudí toleruje šálku alebo dve kávy ráno, ale neskôr popoludní majú po dávke kofeínu viac úzkosti. Opäť platí, aby ste počúvali svoje telo. Ak vám káva rozhodí organizmus a ovplyvní spánok, dajte si kofeín radšej skôr počas dňa. 

Viac o téme: KávaSrdceZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9