Ako ste sa ZOBUDILI? Skorý PRÍZNAK demencie, ktorý sa objaví hneď RÁNO!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-10 06:00:00

Opäť ste sa zobudili skôr bez budíka? Prehadzovali ste sa v posteli zo strany na stranu, čo si vyžiadalo svoju daň v podobe ospalosti počas dňa? Zrejme sa ozval mozog, aby vás upozornil na jednu vec.

Demencia. Všeobecný termín pre úpadok mozgu, ktorý produkuje celý rad symptómov, výrazne podkopávajúcich kvalitu života. Povaha príznakov závisí od typu demencie, ktorou človek trpí. Strata pamäti je charakteristickým znakom Alzheimerovej choroby, bežnej príčiny demencie, no nie je to jediný varovný signál, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: ZNAMENIA na tele, ktoré prezradia KVALITU spermií: Takto zistíte NAVONOK, že sú v dobrom stave!

V skutočnosti „poruchy spánku môžu postihnúť až 25 percent ľudí s miernou až stredne ťažkou demenciou a 50 percent ľudí s ťažkou demenciou“, varuje Mayo Clinic. Podľa zdravotného orgánu majú poruchy spánku tendenciu sa zhoršovať vtedy, keď sa aj demencia zhoršuje.

Mayo Clinic vysvetľuje: "Možné problémy so spánkom zahŕňajú nadmernú ospalosť počas dňa a nespavosť s problémami zaspať a udržať kvalitný spánok. Časté sú aj prebúdzania počas noci a predčasné ranné zobudenie."

Výskumníci si zatiaľ nie sú istí, akým smerom sa interakcia uberá – či zlý spánok spôsobuje alebo zhoršuje demenciu, alebo či demencia vedie k zlému spánku. Niektorí vedci sa domnievajú, že obe tieto teórie by mohli byť pravdivé a vzťah by mohol byť kruhový.

Vplyv zlého spánku na toxín v mozgu

Niektorí odborníci sa domnievajú, že charakteristický proteín amyloid Alzheimerovej choroby môže byť za spojením medzi Alzheimerovou chorobou a cyklami spánku a bdenia. Cyklus spánok-bdenie je 24-hodinový cyklus, ktorým telo prechádza každý deň, pričom zabezpečuje, že sme počas dňa aktívni a v noci ospalí. Zvýšený obsah amyloidu v mozgu je bežne pozorovaný u ľudí s Alzheimerovou chorobou. Štúdie ukázali, že zvýšené hladiny amyloidu môžu súvisieť so zlou kvalitou spánku.

Amyloidný proteín sa tiež spája s problémami s ukladaním spomienok počas spánku a ďalší výskum naznačuje, že zlý spánok môže ovplyvniť schopnosť tela odstraňovať toxický amyloidový proteín z mozgu.

"To viedlo k názoru, že zlepšenie kvality spánku môže mať potenciál oddialiť progresiu Alzheimerovej choroby," uvádza Alzheimerova spoločnosť (AS). "Je však tiež možné, že zmeny v cykle spánku a bdenia sú spôsobené inými zmenami v mozgu a nemajú vplyv na riziko Alzheimerovej choroby."

Je potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, aké sú mechanizmy spájajúce cykly spánku a bdenia a Alzheimerovu chorobu.

Skoré príznaky Alzheimerovej choroby

Symptómy Alzheimerovej choroby postupujú pomaly počas niekoľkých rokov. Niekedy sú tieto príznaky zamieňané s inými stavmi a môžu byť spočiatku spojené so starobou. V skorých štádiách sú hlavným príznakom Alzheimerovej choroby výpadky pamäte.

Raná Alzheimerova choroba sa môže ukázať aj takto:

  • Zabúdate na nedávne rozhovory alebo udalosti
  • Zabúdate názvy miest a predmetov
  • Máte problém vymyslieť správne slovo
  • Pýtajte sa opakovane
  • Ťažšie sa rozhodujete
  • Stanete sa menej flexibilným a váhavejším pri skúšaní nových vecí

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia demencia príznaky

2022-01-10 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia