ZNAMENIA na tele, ktoré prezradia KVALITU spermií: Takto zistíte NAVONOK, že sú v dobrom stave!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-09 06:00:00

Málokto vie o tom, že kvalita spermií sa dá zmeniť! Podľa niektorých lekárov dohádza k ich zmene už do troch mesiacov, ak podniknete určité kroky vo svojom životnom štýle. Ako zistiť, že máte zdravé a silné spermie?

Znaky, ktoré upozorňujú podľa menshealth.com na zdravé spermie: 

Máte menší pás

Nemusíte mať na bruchu doslova tehličky, aby sa spermiám darilo. Vedci z Holandska zistili, že muži s obvodom pása 40 palcov alebo väčším mali nižšiu koncentráciu spermií a nižší počet normálne sa pohybujúcich spermií, ako muži s užším pásom.

Čítajte tiež: Červený NÁPOJ, ktorý naštartuje METABOLIZMUS na plné obrátky: SPAĽUJE tuk okolo orgánov!

Výskumníci si nie sú presne istí, prečo je pneumatika na bruchu zlá pre vašich "plavcov". Veria však, že príliš veľká hmotnosť a tuky najmä v oblasti brucha môže interferovať s uvoľňovaním pohlavných hormónov, ako aj s produkciou a vývojom spermií.

Máte jemnejšiu tvár

Podľa štúdie z roku 2014 mužne vyzerajúca tvár môže byť znakom nie práve najlepšej kvality spermií. Španielski a fínski vedci zistili, že muži, ktorí mali tváre hodnotené ako mužné, t.j. širšie, mali tendenciu mať horšiu kvalitu semena ako chlapi so ženskejšími črtami.

Jedným z možných dôvodov je teoretické vysvetlenie nazývané „hypotéza kompromisu“. Jednoducho povedané, muži majú k dispozícii určité množstvo energie, ktorá je venovaná reprodukčným zdrojom. Táto energia musí byť distribuovaná do množstva rôznych "komponentov".

„Ak teda muž spotrebuje viac zdrojov na produkciu semena, môže mať k dispozícii menej zdrojov na rozvoj atraktívnych sekundárnych sexuálnych čŕt, ako je maskulinita tváre,“ hovorí autor štúdie Jukka Kekäläinen, Ph.D.

Milujete konzumáciu rýb

Vedci z Harvardskej univerzity zistili, že muži, ktorí jedli najviac spracovaného mäsa, mali výrazne nižší počet spermií normálneho tvaru v porovnaní s tými, ktorí ich konzumovali najmenej. Na druhej strane sa zdalo, že ryby majú ochranný účinok. Muži, ktorí jedli najviac rýb – najmä lososa a tuniaka – mali o 65 percent vyššiu koncentráciu spermií ako tí, ktorí ich jedli najmenej.

Ako tvrdia vedci, že ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny, čiže ide o polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom, ktoré zohrávajú úlohu pri produkcii spermií. Ak teda chcete posilniť svojich plavcov, dajte si lososa.

Nenosíte slipy

Ak ste priaznivami slipov, táto správa vás nepoteší. Tento druh spodnej bielizne môže dusiť vaše spermie.

Štúdia z roku 2018 z Katedry environmentálneho zdravia Harvardskej univerzity zistila, že muži, ktorí nosili boxerky namiesto priliehavej spodnej bielizne, mali o 25 percent vyššiu koncentráciu spermií a o 17 percent vyšší počet spermií ako tí, ktorí nosili slipy.

„Voľná ​​spodná bielizeň môže mať za následok nižšie teploty miešku v porovnaní s priliehavou spodnou bielizňou, čím sa zlepšuje kvalita spermy,“ hovorí autor štúdie Andrew Povey, Ph.D.

Existujú tiež dôkazy, že zvýšené teploty semenníkov môžu brániť produkcii spermií. 

Pravidelne navštevujete posilňovňu

Výskumníci z Harvardu zistili, že muži, ktorým sa rozprúdila krv pri miernom až intenzívnom cvičení 15 alebo viac hodín týždenne, mali vyššiu koncentráciu spermií ako muži, ktorí s takou intenzitou necvičili.

Vedci sa domnievajú, že cvičenie nielenže pomáha znižovať vašu hmotnosť, čo môže ovplyvniť reprodukčné zdravie, ale môže tiež zvýšiť expresiu antioxidantov vo vašom tele. Takže pravidelné cvičenie v telocvični môže skutočne zabrániť voľným radikálom v poškodzovaní spermií.

Hlas nemáte príliš hlboký

Muži s väčším vrčaním v hrdle majú podľa štúdie University of Western Australia tendenciu mať horšie spermie. Výskumníci zistili, že zatiaľ čo ženy hodnotili nízke hlasy ako mužnejšie a atraktívnejšie, muži s chrapľavým hlasom mali v ejakuláte nižšiu koncentráciu spermií.

Hladiny testosterónu môžu byť jedným z možných vysvetlení, podľa autora štúdie Leigh Simmons, Ph.D. Testosterón je síce spojený s mužnejšími črtami tváre a nižším hlasom, ale príliš veľké hladiny tohto hormónu môžu v skutočnosti potlačiť produkciu spermií.

Nejete z plastových nádob

Zabaliť včerajšie lasagne do plastovej dózy je jednoduché, ale mohlo by to spôsobiť zmätok vo vašich spermiách. Môžete sa poďakovať bisfenolu-A (BPA), chemikálii, ktorá sa pri zahrievaní môže vylúhovať z plastov do vášho jedla a následne do vášho tela.

Vedci z Dánska zistili, že muži, ktorí mali najvyššie hladiny BPA v moči, mali výrazne nižšie percento pohyblivých spermií ako tí, ktorí mali najnižšie hladiny. BPA by mohol ovplyvniť aktivitu estrogénu a androgénu v nadsemenníkoch v semenníkoch. A to, ako sa vedci domnievajú, môže brániť normálnemu vývoju spermií.Takže pred tým, ako si pripravíte obed, venujte päť sekúnd jeho premiestneniu z plastovej nádoby do sklenenej.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia spermie

2022-01-09 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia