Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

CHYBY, ktorými nevedomky OSLABÍTE dezinfekčné gély: PREMENIA sa na NEÚČINNÚ tekutinu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý chce mať k dispozícii prostriedok, ktorý bude schopný zabíjať baktérie a  jednoducho povedané, splní to, čo sľubuje. Záleží však aj od nás, ako ho používame!

Používanie dezinfekčných gélov sa už stalo samozrejmosťou. Každý už vie, že hygiena rúk pomáha predchádzať šíreniu infekcie. Navyše, ako dodáva epidemiológ MUDr. Jose Raymond M. Mercado z Dartmouth-Hitchcock Medical Center v Libanone, použitie dezinfekcie na ruky je lacná a pohodlná záležitosť. Hlavne, keď ste na cestách a nemáte po ruke vodu a mydlo.

Čítajte tiež: Najlepšia VEČERA podľa ODBORNÍKA: Zaistí dobrý SPÁNOK a zvýši inteligenciu!

Sú tu však dva problémy. Dezinfekčných prostriedkov je na trhu veľmi veľa, preto môžete mať problém vybrať si ten správny. Navyše, keď ste si už nejaký zadovážili, treba vedieť, ako ho správne aplikovať. V opačnom prípade sa z bojovníka proti baktériám stane gél bez účinkov, ako sa píše na livestrong.com.  

1. chyba: Používate nesprávny typ

Zloženie a účinnosť dezinfekčných prostriedkov na ruky sa môžu líšiť. Hľadajte také, ktoré obsahujú najmenej 60 percent alkoholu podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Tie sú totiž najúčinnejšie pri ničení choroboplodných zárodkov.

Podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) nepoužívajte dezinfekčné prostriedky na ruky vyrobené z metanolu a 1-propanolu, čo sú potenciálne toxické formy alkoholu.

Taktiež sa vyhýbajte nákupu dezinfekčných prostriedkov na ruky s obalmi, ktoré napodobňujú nádoby na potraviny alebo nápoje, varuje FDA. Pestrofarebné voňavé dezinfekčné prostriedky na ruky môžu byť príťažlivé pre deti, ktoré sa ich môžu pokúsiť zjesť.

„To by mohlo viesť k otrave alkoholom, takže sa uistite, že je to mimo dosahu malých detí,“ hovorí.

CHYBY, ktorými nevedomky OSLABÍTE
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zabudnite tiež na domácu výrobu dezinfekčného prostriedku na ruky s použitím alkoholu. Ako dodáva FDA, je totiž veľmi pravdepodobné, že domáci dezinfekčný prostriedok na ruky bude nebezpečný alebo neúčinný.

2. chyba: Použijete malé množstvo

Nebuďte skromní pri vytláčaní dezinfekčného prostriedku na ruky!

„Odporúčam dospelým používať na čistenie rúk také množstvo dezinfekčného prostriedku na ruky, ktoré je minimálne štvrtinové,“ hovorí Savita Gindeová, MD, MPH, hlavná lekárka v zdravotníckom stredisku Stride Community Health Center, ktoré prevádzkuje niekoľko zdravotníckych kliník v Denveri.

Pamätajte na štvrtinové množstvo, ale tiež si prečítajte pokyny na fľaši, pretože niektoré odporúčajú použiť menšie alebo väčšie množstvo. Taktiež, ak máte veľké ruky, možno sa budete musieť rozhodnúť pre väčšie množstvo.

3. chyba: Nedostatočne natriete gél

Keď si umývate ruky s mydlom a vodou, nezabudnete na priestory medzi prstami, ako aj dlaň a chrbát ruky. Pri nanášaní dezinfekčného prostriedku to robte úplne rovnako!

Použite toľko gélu, aby ste primerane pokryli a zakryli prednú a zadnú časť rúk, rovnako ako prsty a oblasť medzi prstami,“ hovorí doktorka Gindeová.

Ak si len tak triete medzi sebou dlane, účinok nečakajte.

4. chyba: Ste príliš rýchli

Ak si myslíte, že použitie dezinfekcie na ruky je rýchlejšou voľbou ako umývanie rúk mydlom a vodou, nie je to úplne tak. Podľa Mayo Clinic by ste si mali dezinfikovať ruky asi 20 sekúnd. Ak vám to znie povedome, presne toľko by ste si mali tiež umývať ruky s mydlom a vodou. Myslite na to aj pri použití dezinfekčného gélu.

5. chyba: Zotriete si nadmerné množstvo do nohavíc

Ten pocit, ako sa dezinfekčný prostriedok na ruky vpíja do vašej pokožky, môže byť nepríjemný. Napriek tomu odolajte každému pokušeniu utrieť si ruky pomocou uteráka alebo nohavíc. Týmto by sa mohla znížiť účinnosť dezinfekčného prostriedku na ruky.

CHYBY, ktorými nevedomky OSLABÍTE
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navyše, ak máte na nohaviciach choroboplodné zárodky, môžete si kontaminovať ruky.

6. chyba: Skladujete ho v teple alebo chlade

Nechať dezinfekčný gél pre ľahšiu dostupnosť v aute nemusí byť práve najlepší nápad. Závisí od toho, aké teplo v aute máte. Podľa FDA by dezinfekcia rúk mala byť v ideálnom prípade skladovaná v teplote medzi 15 a 30 stupňami Celzia. FDA tiež varuje, aby sa zabránilo mrazu alebo extrémnemu teplu (nad 40 stupňov Celzia). Úplne najlepšie je nechať dezinfekciu rúk pri izbovej teplote, hovorí doktor Ginde.

7. chyba: Používate ho, keď sú vaše ruky špinavé

Dezinfekčný prostriedok na ruky dokáže veľa, ale keď sú vaše ruky viditeľne špinavé, nefunguje!

„Kedykoľvek sú vaše ruky silne znečistené alebo mastné, dezinfekčné prostriedky na ruky nemusia fungovať tak dobre, ako v prípade ich umytia pomocou mydla a vody,“ hovorí doktor Raymond.

Takže po tom, ako opravíte reťaz na bicykli alebo strávite nejaký čas v záhrade, namierte si to rovno k umývadlu.

„Ak nemáte tú možnosť, použite dezinfekčný prostriedok na ruky. Pozor však, vaše ruky stále nie sú čisté, takže nedotýkajte tváre, očí, nosa, úst,“ hovorí doktorka Gindeová. „Nezabúdajte tiež, že všetko, čoho sa týmito rukami dotknete - ako napríklad telefón, volant, kľučka dverí - bude všetko potrebovať dezinfekčné utretie, keď budete mať príležitosť.“

8. chyba: Nepoužívate ho v pravú chvíľu

Dezinfekčný prostriedok treba použiť v určitých okamihoch alebo si umyť ruky, aby ste zaistili správnu hygienu rúk.

CDC odporúča, aby ste si vyčistili ruky (buď mydlom a vodou alebo čistiacim prostriedkom):

  • Pred prípravou alebo konzumáciou jedla
  • Po použití toalety
  • Po dotyku alebo odstránení masky (tváre by ste sa mali dotýkať iba čistými rukami)
  • Keď si pri kýchaní alebo kašľaní vysmrkáte nos alebo si zakryjete ústa (mali by ste používať dezinfekčný prostriedok, aj keď ste kašľali alebo kýchali do tkaniva)
  • Keď ste na verejnom mieste, napríklad v obchode s potravinami
  • Potom, čo ste boli v kontakte s domácimi miláčikmi
  • Po kontakte s chorými ľuďmi

Je veľa okamihov, ktoré si vyžadujú čistenie rúk.

„Použite aspoň raz za deň dezinfekčný prostriedok na ruky, aby ste sa chránili pred choroboplodnými zárodkami a vírusmi,“ hovorí doktorka Gindeová.

CHYBY, ktorými nevedomky OSLABÍTE
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. chyba: Uprednostňujete dezinfekčný gél

Dezinfekcia rúk je dobrým riešením. Nie je to však jediná cesta k hygiene rúk - ani to nie je nevyhnutne najlepšia voľba. Mydlo a voda sú podľa CDC účinnejšie ako dezinfekcia rúk proti choroboplodným zárodkom.

„Ak ste schopní umyť si ruky s mydlom a vodou, odporučil by som to ako prvú voľbu,“ upozorňuje doktorka Gindeová. Podľa jej slov mydlo a voda zabezpečujú odstránenie všetkých choroboplodných zárodkov a vírusov z vašich rúk.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaDezinfekciaDezinfekčný gél
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9