Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na VYSOKÝ krvný tlak DOPLÁCA aj tento životne dôležitý ORGÁN: Pozrite sa, čo s ním dokáže UROBIŤ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak máte vysoký krvný tlak a neliečite ho, je pravdepodobné, že onedlho nebudete schopní prečítať ani tieto riadky. Týka sa to hlavne žien, ktoré by si mali dávať pozor na čísla, ktoré sa objavia na tlakomere.

Demencia spôsobuje postupnú stratu pamäti, kognitívnych schopností a celkovo schopnosti vykonávať každodenné úlohy. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má asi 50 miliónov ľudí na celom svete toto ochorenie, pričom každý rok pribudne takmer 10 miliónov nových prípadov. Aj keď v súčasnosti neexistuje žiadna liečba alebo terapia, ktorá by mohla spomaliť progresiu stavu, vedci identifikovali niekoľko rizikových faktorov. Napríklad určité zmeny životného štýlu môžu znížiť tieto riziká a pomôcť tak zabrániť rozvoju stavu, ako sa píše na medicalnewstoday.com

Čítajte tiež: ZÁZRAK, ktorý TRIUMFNE i celozrnné pečivo: RECEPT na CHLIEB, ktorý zvyšuje IMUNITU!

Jedným z rizikových faktorov demencie sú aj kardiovaskulárne problémy, ako je vysoký krvný tlak. Niekoľko štúdií dokonca preukázalo, že ženy s hypertenziou sú vystavené vyššiemu riziku demencie v porovnaní s mužmi. Iný výskum však nezistil žiadne rodové rozdiely v riziku demencie v dôsledku hypertenzie.

Vyššie riziko u žien

Nová štúdia, ktorá sledovala viac ako pol milióna jednotlivcov, má dôkazy o tom, že vysoký krvný tlak v strednom veku vystavuje ženy vyššiemu riziku demencie, a to aj po zohľadnení ďalších rizík. Vedci zistili, že fajčenie, cukrovka, vysoký obsah tuku v tele a nízky sociálno-ekonomický stav ovplyvňujú riziko demencie rovnako u mužov i u žien.

Štúdia odborníkov z George Institute for Global Health na University of New South Wales v Newtowne v Austrálii bola zverejnená v časopise BMC Medicine.

„Naša štúdia naznačuje, že individualizovanejší prístup k liečbe krvného tlaku u mužov i žien môže mať za následok ešte väčšiu ochranu pred rozvojom demencie,“ hovorí spoluautor štúdie a profesor Mark Woodward.

Vedci sledovali 502 226 ľudí zahrnutých v biobanke vo Veľkej Británii. Ide o biomedicínsku databázu, do ktorej sa zaregistrovali dobrovoľníci v rokoch 2006 až 2010. Pri nábore nemal žiadny z účastníkov demenciu. Ich priemerný vek bol 56,5 roka. Počas nasledujúcich 12 rokov sa u 4 068 z nich vyvinula demencia.

Fajčenie, cukrovka, vysoké hladiny telesného tuku, predchádzajúca mozgová príhoda a nízky socioekonomický stav na začiatku štúdie boli spojené s podobne zvýšeným rizikom demencie u žien aj mužov. Napriek tomu, že celkový výskyt demencie je u mužov vyšší ako u žien, zvýšený krvný tlak bol po zohľadnení všetkých ostatných rizikových faktorov spojený s vyšším relatívnym rizikom u žien. 

Na VYSOKÝ krvný tlak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa systolický krvný tlak u mužov zvyšoval z nízkych na vysoké úrovne, ich riziko demencie klesalo a potom opäť stúpalo v krivke v tvare písmena U. Naopak, riziko demencie zostávalo rovnaké pre ženy s nízkym systolickým krvným tlakom, potom postupne stúpalo v súlade so zvyšujúcim sa krvným tlakom. 

Tento rozdiely súvisiace s pohlavím a rizikom, čo sa týka zvýšeého krvného tlaku, bol zjavný tak pre vaskulárnu demenciu, ako aj pre Alzheimerovu chorobu.

Rozdiely v liečbe

Vedci sa domnievajú, že ich výsledky môžu odrážať rozdiely v liečbe vysokého krvného tlaku medzi mužmi a ženami. Predchádzajúci výskum naznačil, že ženy celkovo užívajú viac rôznych liekov a je menej pravdepodobné, že budú dodržiavať svoje odporúčané užívanie ako muži.

"Aj keď je pravdepodobné, že rozdiely v pohlaviach pozorované pri krvnom tlaku vo vzťahu k riziku demencie môžu súvisieť s biologickými rozdielmi medzi ženami a mužmi, rozdiely v lekárskom ošetrení môžu tiež poskytnúť určité vysvetlenie," uviedla hlavná autorka štúdie Jessica Gongová, Ph. D. kandidát na George Institute for Global Health.

Keďže ženy užívajú viac liekov ako muži, môžu mať nepríjemné vedľajšie účinky. Povedala tiež, že zdravotnícki pracovníci by mali pri rozhodovaní o tom, ako liečiť vysoký krvný tlak u konkrétneho pacienta, brať do úvahy faktory ako pohlavie, rasu a ďalšie choroby.

"Lekári by mali odporučiť prispôsobený režim znižovania krvného tlaku a ďalšie možnosti liečby v závislosti od rizika jednotlivca, a nie od samotného krvného tlaku," dodal Gong.

Obmedzenia štúdie

Vedci vo svojom príspevku poznamenávajú, že ich štúdia mala určité obmedzenia. Napríklad účastníci v biobanke sú v porovnaní s účastníkmi širšej populácie relatívne bohatí a zdraví. Sú tiež prevažne bielej rasy. Okrem toho databáza poskytovala iba informácie o liečbe krvného tlaku pri nábore do registra, a nie o akejkoľvek následnej liečbe. Autori štúdie píšu, že to obmedzovalo ich schopnosť interpretovať svoje výsledky.

Viac o téme: ZdravieDemenciaHypertenziaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9