ZÁZRAK, ktorý TRIUMFNE i celozrnné pečivo: RECEPT na CHLIEB, ktorý zvyšuje IMUNITU!

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-24 16:00:00

Neviete sa vzdať klasického chleba? Výmena vášho typického krajca za chlieb Ezechiel môže byť zdravšou cestou. Je výborným zdrojom vlákniny, vďaka čomu udržiava v kondícii naše črevá a znižuje hladinu cholesterolu.

Ezechielov chlieb je známy celé stáročia, jeho pôvod siaha približne do rokov 600 – 500 pred naším letopočtom. Pomenovanie má po kňazovi Ezechielovi, ktorého meno znamená „posilnený“. Traduje sa, že počas obliehania Jeruzalema Babylončanmi Boh kňaza poveril, aby mu upiekol výživný pokrm  z obilnín, potrebný k prežitiu. Dokonca Biblia ho opisuje v pasáži Ezechiel 4:9: “Naber pšenicu, jačmeň, bôb, šošovicu, proso a špaldu. Daj to do jednej nádoby a priprav chlieb. Podľa počtu dní, ktoré preležíš na svojom boku, budeš to jesť: tristodeväťdesiat dní.” 

Čítajte tiež: SPÚŠŤAČ boľavých KĹBOV, o ktorom takmer nikto nevie: PRÍČINU hľadajte v ÚSTACH

Čím je unikátny?

Chlieb Ezechiel získava stále väčšiu popularitu aj u nás. Dostanete ho v predajniach so zdravou výživou, tí šikovnejší si ho zvládnu upiecť aj doma.

Obsahuje špeciálnu kombináciu 6 základných ingrediencií: 4 druhy obilných zŕn – pšenicu, jačmeň, proso a špaldu a 2 druhy strukovín – fazuľušošovicu. Pre organizmus je tak komplexným zdrojom bielkovín, 18 aminokyselín, vitamínu C a vitamínu B. Výnimočný je aj tým, že sa pripravuje z naklíčených zŕn, ako píše portál thehealthy.com.

„Počas klíčenia sa v zrnách zvyšuje obsah živín a antioxidantov,“ vysvetľuje dietológ Kris Sollid a dodáva, že klíčenie tiež znižuje hladinu kyseliny fytovej v semenách.

Táto zlúčenina obmedzuje schopnosť vstrebávať určité minerály. Znížené množstvo znamená, že živiny v naklíčenom chlebe sú pre telo dostupnejšie. So zníženým obsahom kyseliny fytovej sú horčík, železo a zinok dostupnejšie. 

Proces klíčenia tiež vedie k miernemu zvýšeniu polyfenolových antioxidantov. Okrem množstva výživných látok, ktoré Ezechielov chlieb obsahuje, vyniká aj tým, že neobsahuje pridané cukry a oproti iným celozrnným chlebom má nízky obsah sodíka. 

Môže pomôcť pri chudnutí

Vláknina a celozrnné potraviny sú sýte, majú dostatok živín a pomáhajú vám cítiť sa spokojne, takže aj to sú niektoré z dôvodov, prečo chlieb Ezechiel môže byť súčasťou diétnej stravy,“ vysvetľuje dietológ.

Je tiež bohatým zdrojom bielkovín, čo pomáha zachovať svalové tkanivo a zabraňuje spomaleniu metabolizmu.

Je prospešný pre zdravie čriev

Chlieb Ezekiel je dobrou voľbou pre tých, ktorí potrebujú pridať do stravy viac vlákniny. Štúdie naznačujú, že strava s vysokým obsahom vlákniny je nevyhnutná pre udržanie zdravého čreva, píše sa v časopise Genes. Vďaka vláknine sa zbavujete odpadu z tráviaceho systému. Ak trpíte zápchou, môže za to práve strava s nízkym obsahom vlákniny. Dospelá žena potrebuje denne prijať 25 gramov vlákniny a dospelý muž 38 gramov. Jeden krajec Ezechielovho chleba zaistí 20 percent dennej potreby vlákniny pre ženu.

„Konzumácia vlákniny z rastlinných potravín, ako sú celozrnné výrobky, fazuľa, šošovica, ovocie a zelenina, môže viesť k väčšiemu množstvu dobrých črevných baktérií, metabolitov, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu a preukázateľne znižujú riziko niektorých typov rakoviny,“ hovorí dietológ.

Tieto dobré baktérie nie sú spojené iba so zdravím čriev, súvisia tiež so zdravým imunitným systémom.

Klíčenie môže znížiť v Ezechielovom chlebe obsah FODMAP, teda sacharidov s krátkym reťazcom, ktoré sú pre niektorých ľudí ťažko stráviteľné. Práve preto by mohla byť voľba tohto chleba vhodnou pre ľudí držiacich diétu s nízkym obsahom FODMAP pre syndróm dráždivého čreva. Treba začať s menším kúskom, aby ste videli ako naň váš tráviaci trakt zareaguje, lebo úroveň tolerancie je u každého iná.

Keďže Ezechielov chlieb neobsahuje žiadne mliečne výrobky ani vajcia, milujú ho aj vegáni. V mnohých receptoch na domácu prípravu je súčasťou cesta aj med, no ten možno nahradiť cukrom alebo iným prírodným sladidlom, keďže vegáni sa medu vyhýbajú. Avšak pozor, nie je bezlepkový, takže pre ľudí s bezlepkovou diétou nie je vhodný. Rovnako by sa mu mali vyhýbať aj tí, ktorí majú alergiu na pšenicu.

Ako si pripraviť Ezechielov chlieb doma?

Budete potrebovať:

  • 2,5 šálky pšeničného zrna
  • 1,5 šálky špaldy
  • pol šálky prosa
  • štvrť šálky sušenej šošovice
  • 2 PL sušenej veľkej bielej fazule
  • 2 PL sušenej červenej fazule
  • 2 PL sušenej strakatej fazule pinto
  • 14 g čerstvého droždia
  • 4 šálky vlažnej vody
  • 1 šálka medu (alebo 200 gramov kryštálového cukru)
  • pol šálky olivového oleja a 2 PL soli

Postup: 

V mise zmiešame vodu, olej, med (cukor) a kvasnice, necháme postáť 5 - 7 minút. Medzitým si zmiešame zrná a strukoviny. Pomelieme mlynčekom na múku. Tú pridáme ku kvasniciam aj so soľou a miesime aspoň 10 minút, až kým sa v ceste neobjavia bublinky. Podľa chuti pridáme rôzne semienka a orechy. Vložíme do vymastenej formy (ak nemáte takú veľkú, rozdeľte cesto do dvoch) a necháme ešte hodinu kysnúť na teplom mieste. Dáme do vopred rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 175 °C asi 45 až 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť.

Fotogaléria


Tagy:
chlieb zdravie pečivo Ezechielov klieb

2021-05-24 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia