Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bežný problém alebo SIGNÁL vážneho ochorenia? MRAVČENIE ako predzvesť nebezpečného stavu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Akoby vám do tela niekto pichal špendlíky či ihly. Aj takto sa môže prejaviť stŕpnutie niektorej končatiny. Príčin môže byť niekoľko. Najčastejšie sa za tým skrýva nedostatok pohybu, či priľahnutie ruky alebo nohy.

Každému sa pravdepodobne aspoň raz stalo, že ste si v spánku priľahli ruku a keď ste sa zobudili, nevedeli ste s ňou pohnúť, pichalo vás v nej a brnelo. Ako sa píše na brightside.me, táto telesná indispozícia má aj svoj vlastný názov a odborníci jej hovoria parestézia. Spravidla ju postihnutý cíti na rukách, nohách alebo chodidlách, ale môže sa vyskytnúť aj v iných častiach tela. 

Čítajte tiež: ČÍSLO, ktoré zvyšuje DLHOVEKOSŤ: Zapamätajte si ho, BÚRA všetky MÝTY o cvičení!

Väčšina ľudí tvrdí, že má pocit, akoby im po končatine liezli mravce. Stáva sa to najmä vtedy, keď sme dlho v rovnakej pozícii, sedíme s prekríženými nohami alebo zaspávame s rukou pod hlavou. Vtedy sa vytvorí tlak na nerv, alebo sa zníži prietok krvi v cievach a brnenie je na svete. Mravčenie však môže byť aj príznakom, že niečo nie je v poriadku. Môže ísť o poškodenie nervového systému, poranenie nervu, herniu, či nádor.

Príde a rýchlo zmizne

Pri parestézii je postihnutá končatina znecitlivená a stuhnutá, ale zároveň zostáva pružná. Pocit znecitlivenej končatiny zvyčajne pomerne rýchlo zmizne, akonáhle sa uvoľní tlak na postihnutý nerv a krv začne opäť cirkulovať. Pomôcť si môžete tak, že znecitlivenou časťou začnete pohybovať, naťahovať alebo ju pomasírujete. Brnenie sa postupne bude zmenšovať, až kým nezmizne.

Existujú rôzne typy parestézie. Napríklad Buergerova parestézia je typ parestézie, ktorá sa vyznačuje mravčením, pichaním alebo slabosťou a stratou citlivosti nôh, prstov na rukách a nohách. Príznaky sa môžu niekedy mýliť s aterosklerózou a inými typmi chorôb. Pacientmi sú najčastejšie mladí ľudia od 20 do 24 rokov, ktorí majú nezdravé návyky. Ďalej je tzv. Meralgia paresthetica, teda stav charakterizovaný necitlivosťou, brnením a pálením na vonkajšej strane stehna.

Bežný problém alebo SIGNÁL
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď sa parestézia stane chronickou

Ak sa tento podivný pocit mravčenia neustále opakuje, alebo je trvalý, môže ísť o tzv. chronickú parestéziu. V takomto prípade je potrebné navštíviť lekára, pretože môže ísť o neurologického ochorenie alebo traumatické poškodenie nervov, ktoré negatívne ovplyvňuje centrálny nervový systém. Mravčenie môže byť aj predzvesť mŕtvice, roztrúsenej sklerózy alebo encefalitídy. Príčinou tohto problému môže byť aj nádor alebo poškodenie ciev. Niektoré syndrómy, ako napríklad syndróm karpálneho tunela, môžu poškodiť periférne nervy a spôsobiť parestéziu sprevádzanú bolesťou.

Kedy by to mal riešiť lekár? 

  • Trpíte náhlou parestéziou alebo slabosťou
  • Necitlivosť sa postupne šíri do ďalších častí tela
  • Máte problémy s dýchaním
  • Trpíte inkontinenciou močového mechúra alebo čriev
  • Cítite necitlivosť na oboch stranách tela
  • Stratíte mimiku tváre
  • Celá končatina úplne stŕpne
  • Zažívate zmenené vedomie
  • Máte zmeny vo videní
  • Máte problémy s rečou
  • Parestézia sa vyskytuje po údere do hlavy, krku alebo chrbta
Viac o téme: ZdraviePrevenciaChorobyMravčenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9