Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

TICHÉ príznaky, ktorými TELO kričí SOS: Zbystrite pozornosť, toto si už vyžaduje LEKÁRA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neustály stres, nezdravá strava a nedostatok pohybu bývajú často spúšťačom rôznych chorôb. Niekedy sa prejavia v plnej sile, inokedy telo len nenápadnými príznakmi ohlási, že niečo nie je v poriadku.

Aj vám sa sem-tam stane, že si na tele všimnete určité zmeny, no mávnete nad nimi len rukou s tým, že veď to samé prejde? Vo väčšine prípadov je to síce pravda, no sú situácie, pri ktorých by vám mala v hlave zasvietiť kontrolka POZOR.

Čítajte tiež: NIKOTÍN sa nachádza tam, kde by ste to najmenej čakali: Bežné druhy ZELENINY so škodlivou látkou!

Ako sa píše na brightside.meniektoré zdravotné problémy môžu byť veľmi zákerné. Naoko môžu vyzerať ako drobný kozmetický problém, no v skutočnosti môžu ohrozovať život. Lekári sa zhodujú v názore, že čím skôr sa ľudia dozvedia o náznakoch tela, že niečo nie je v poriadku, tým ľahšia bude liečba. Včasná diagnóza skutočne môže zachrániť život. Kedy by ste mali zbystriť pozornosť a navštíviť čo najskôr lekára?

1. Keď máte vrúbkovaný jazyk

Vrúbkovaný jazyk dostal pomenovanie podľa vrúbkov na bokoch jazyka. Ak ste neutrpeli úraz, ktorý by mohol spôsobiť jeho opuchnutie a váš jazyk je viditeľne väčší a opuchnutý, nie je to v poriadku. Na príčine môže byť viacero vecí, niektoré sa dajú ľahko odstrániť. Vedeli ste, že jazyk môže opuchnúť aj z dehydratácie? V takom prípade vám stačí, keď sa poriadne napijete. Ak však pociťujete aj ďalšie príznaky, ako sú bolesti, kŕče, vypadávanie vlasov, nízky krvný tlak a tvoria sa vám podliatiny, môže to byť príznak poruchy štítnej žľazy. V takom prípade treba vyhľadať endokrinológa.

2. Máte čierne čiary na nechtoch

Nechty napovedia veľa o našom zdraví. Niektorí ľudia ich majú prirodzene veľmi silné, iní zase tenké. Keď však spozorujete akúkoľvek zmenu v ich štruktúre alebo farbe, mali by ste si ich nechať skontrolovať. Tmavé zvislé čiary môžu byť totiž znakom melanómu. 

TICHÉ príznaky, ktorými TELO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Stmavla a zhrubla vám pokožka

Ak spozorujete hnedé alebo žlté škvrny, ktoré pripomínajú zamat na miestach, kde sa pokožka prehýba, napríklad v podpazuší alebo na krku, neignorujte ich. Môže to byť príznak inzulínovej rezistencie. Je dôležité, aby ste si dali skontrolovať hladinu cukru v krvi. Tento symptóm signalizuje, že vaše telo nereaguje na inzulín tak, ako by malo, čo môže viesť k cukrovke 2. typu.

4. Máte vyrážky na línii čeľuste a brady

Pod kožou máme veľa drobných žliaz, ktoré produkujú prírodné oleje, vďaka ktorým pokožka vyzerá dobre. Keď z nejakého dôvodu tvoria viac mazu, ako dokáže koža zvládnuť, póry sa upchajú. U ženy môže byť tvorba pupienkov pozdĺž línie čeľuste známkou hormonálnej nerovnováhy. Pravdepodobne sa im tvorí viac testosterónu.

5. Trápi vás riedke obočie

Ako ľudia starnú, prirodzene im začnú vypadávať vlasy aj chlpy. Rednutie obočia však môže byť príznakom hypotyreózy, ochorenia štítnej žľazy. Ak nefunguje správne, môže produkovať príliš veľa alebo nedostatočné množstvo konkrétneho hormónu. Ak je produkcia hormónov nevyvážená, má to vplyv na rast nových vlasov. Keď je oslabený, alebo poškodený korienok, nový vlas nenarastie.

6. Vytvorila sa vám vyrážka, ktorá sa nehojí

Všetci sa občas stretneme s vyrážkami. Obyčajne sú pupienky spôsobené upchatými pórmi. Ak sa vám však vytvorí malý „perleťový“ vriedok, ktorý celé týždne nezmizne a ľahko krváca, mali by ste si ho nechať skontrolovať dermatológom. Môže totiž ísť bazocelulárny karcinóm. Aj keď to znie strašidelne, tento typ rakoviny kože je najmenej rizikový, rastie veľmi pomaly a dá sa liečiť pomerne rýchlo, najmä, ak je diagnostikovaný v skoršom štádiu.

TICHÉ príznaky, ktorými TELO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Ženy viac zarastajú

Ak žene začnú náhle rásť chlpy nad hornou perou, na brade alebo pod pupkom, môže to byť príznak syndrómu polycystických vaječníkov (PCOS). Ide o stav, kedy sa tieto reprodukčné orgány zväčšujú v dôsledku hormonálnej nerovnováhy.

8. Bolia vás prsty

Citlivé, bolestivé prsty môžu byť príznakom rakoviny pľúc, obličiek alebo prsníka. Keď sa nádory vyvinú, uvoľňujú niektoré signály do krvi, ktoré môžu stimulovať metastázy v kostiach vrátane prstov a spôsobovať bolesť. Ak sa na vašich prstoch objaví zhrubnutie a opuch, radšej navštívte lekára.

9. Zožltla vám koža a očné bielka

Žltá farba na koži alebo očných bielkach je častým príznakom, že s vašou pečeňou nie je všetko v poriadku. Oči zvyčajne žltnú, keď sa v krvi hromadí bilirubín. Akonáhle spozorujete na koži, alebo očiach farebnú zmenu, navštívte lekára. Včasná diagnóza môže zabrániť vážnym zdravotným komplikáciám.

10. Máte tmavé kruhy pod očami

Tmavé kruhy pod očami sú zvyčajne výsledkom nezdravého životného štýlu. Ak nemáte dostatok spánku, zle sa stravujete, pijete priveľa alkoholu, tukové tkanivo okolo očí sa zmení a pokožka sa zredukuje. Aj keď tieto tmavé škvrny vo všeobecnosti nevyžadujú lekársku pomoc, je to pre vás správa, že by ste sa mali o seba lepšie starať.

Viac o téme: ZdravieTeloPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9