Zdržiavate sa na verejných TOALETÁCH? Takto by sa vám to mohlo VYPOMSTIŤ

Zdroj: gettyimages.com
2021-05-03 06:00:00

Hlavne nežnejšie pohlavie zvykne na verejných toaletách pobudnúť nejaký čas. Prečo je najlepšie čo najskôr odísť a opustiť tieto verejné priestory?

Spláchnutie toalety môže produkovať veľké množstvo aerosólov obsahujúcich mikróby v závislosti od konštrukcie, tlaku vody alebo splachovacej sily toalety. V stojatej vode, ako aj v moči, výkaloch a zvratkoch sa zvyčajne nachádzajú rôzne patogény. Ak sú tieto patogény rozptýlené vo veľkej miere prostredníctvom aerosolizácie, môžu spôsobiť ebolu, norovírus, ktorý vedie k násilnej otrave jedlom, ako aj Covid-19, spôsobený SARS-CoV-2, ako sa píše na fau.edu.

Čítajte tiež: Postupná PREMENA tela po ZAHASENÍ poslednej cigarety: Takto sa OBNOVIA orgány!

Drobné čiastočky z hlienu a slín, ktoré vydychujeme pri reči alebo kašli, sú najvýznamnejším zdrojom prenosu pre Covid-19. Avšak môžu existovať aj iné cesty vzhľadom na objav malého počtu životaschopných vírusov vo vzorkách moču a stolice. Verejné toalety sú obzvlášť dôvodom na obavy z prenosu Covid-19, pretože ide o menšie priestory s väčším pohybom ľudí a nemajú dostatočné vetranie.

Verejné toalety ako ohniská prenosu chorôb

Tím vedcov z Floridskej atlantickej univerzity testoval fyziku tekutín, resp. kvapiek zo spláchnutia toalety a pisoáru na verejnej toalete za normálnych podmienok. Na meranie kvapôčok použili počítadlo častíc umiestnené v rôznych výškach toalety a pisoáru, aby zachytili veľkosť a počet kvapiek produkovaných po spláchnutí.

Výsledky štúdie, publikované v časopise Physics of Fluids, ukazujú, ako môžu verejné toalety slúžiť ako ohniská prenosu chorôb prenášaných vzduchom, najmä, ak nemajú dostatočné vetranie. Väčšina verejných toaliet často nie je vybavená sklápajúcimi doskami a pisoáre nie sú zakryté. Vedci sa pozreli bližšie na splachovanie toalety, ktorá je zakrytá doskou a splachovanie pisoára. Údaje skúmali s cieľom zistiť zvýšenie koncentrácie aerosólu, správanie kvapiek rôznych veľkostí, ich výšku a vplyv zakrytej toalety. Hladiny okolitého aerosólu sa merali pred a po uskutočnení experimentov.

"Po asi troch hodinách testov, ktoré zahŕňali viac ako 100 spláchnutí, sme zistili podstatné zvýšenie nameraných hladín aerosólov v okolitom prostredí s celkovým počtom kvapôčok produkovaných pri každom splachovacom teste," uviedol Siddhartha Verma , Ph.D., spoluautor a odborný asistent. „Toaleta aj pisoár produkovali veľké množstvo kvapiek menších ako 3 mikrometre, čo predstavuje významné riziko prenosu, ak obsahujú infekčné mikroorganizmy. Kvôli svojej malej veľkosti môžu tieto kvapôčky zostať dlho vo vzduchu. “

Prikryté veko to nezachráni

Mikročastice kvapiek vedci zaznamenali vo výške až vyše 1,50 metra nad toaletou, pričom sa držali vo vzduchu po dobu 20 sekúnd alebo dlhšie po spláchnutí. Taktiež zistili, že aj pri splachovaní toalety so zavretým vekom bol menší počet kvapiek vo vzduchu, čo naznačuje, že aerosolizované kvapky unikali cez malé medzery medzi doskou a sedadlom. Taktiež došlo k 69,5-percentnému zvýšeniu nameraných hladín u častíc s veľkosťou 0,3 až 0,5 mikrometra na konci splachovacieho cyklu. K 209-percentnému zvýšeniu došlo zase u častíc s veľkosťou 0,5 až 1 mikrometra a 50-percentnému zvýšeniu u tých s veľkosťou 1 až 3 mikrometre. 

Ani ventilácia nemusí pomôcť

Pomerne väčšie aerosóly predstavujú riziko hlavne v zle vetraných priestoroch. Najhoršie na tom je, že ani ventilácia tomu úplne nezabráni. Ventilačný systém sa ukázal ako neefektívny pri odstraňovaní aerosólov, hoci sa v priestoroch vetralo. Čím viac sa splachuje, tým k väčšiemu nahromadeniu vysokého množstva infekčných aerosólov môže dôjsť na verejných toaletách.

Fotogaléria


Tagy:
toalety zdravie splachovanie

2021-05-03 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia