Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rybí olej nie je taký PROSPEŠNÝ, ako sa myslelo: U TÝCHTO ľudí ZVYŠUJE hladinu TUKOV v krvi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Skutočne znižujú doplnky z rybieho oleja riziko srdcových chorôb? Podľa novej analýzy to je pravda, no je tu jeden háčik. Nemusí to nevyhnutne platiť pre všetkých. 

Záleží od genotypu

Vedci z University of Georgia (UGA), Tulane University a Cornell University sa podrobnejšie venovali omega-3 mastným kyselinám, o ktorých sa hovorí, že priaznivo vplývajú na zdravie srdca. Podľa odborníkov však existujú konkrétne gény u ľudí, ktoré určujú, či doplnky rybieho oleja prospejú alebo budú mať opačný účinok na ľudské zdravie, ako sa uvádza na cardiovascularbusiness.com. Ako dodali, mnohé štúdie v minulosti uvádzali zmiešané výsledky. Ich štúdia bola uverejnená v časopise PLOS Genetics.

Čítajte tiež: HOROSKOP zdravia na APRÍL 2021 prekvapuje: ODHAĽTE zdravotné problémy v PREDSTIHU!

"Už niekoľko desaťročí vieme, že vyššia hladina omega-3 mastných kyselín v krvi je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb," uviedol hlavný autor Kaixiong Ye, PhD, ktorý je zároveň odborným asistentom genetiky na Franklin College na UGA. „Zistili sme, že suplementácia rybieho oleja nie je dobrá pre všetkých. Záleží od vášho genotypu.“

Rybí olej nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvyšujú hladinu triglyceridov

Ye a a jeho tím skúmali údaje od 70 000 pacientov, ktorí sa zúčastnili štúdie UK Biobank. Zatiaľ čo približne 11 000 účastníkov užívalo doplnky rybieho oleja, zvyšní jedinci nie. Autori ďalej vykonali viac ako 64 miliónov testov a zistili, že gén GJB2 sa javí ako kľúčová súčasť. Zatiaľ čo účastníci s genotypom AG, ktorí užívali doplnky rybieho oleja, dosiahli pokles svojich triglyceridov, účastníkov s genotypom AA sa to netýkalo. V skutočnosti bol genotyp AA spojený s miernym zvýšením triglyceridov.

Triglyceridy sú druh krvných tukov. Vysoká hladina tukov v krvi môže byť rizikovým faktorom pre vznik aterosklerózy a iných chorôb, preto si treba ich hladinu pravidelne kontrolovať. Hodnoty triglyceridov možno zistiť u lekára, ktorý vám spraví odber krvi. 

Vedci dúfajú, že čoskoro bude viac známe, ako rybí olej ovplyvňuje pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami – minimálne vtedy, keď majú pacienti správnu genetickú výbavu.

Personalizácia a optimalizácia odporúčaní na doplnenie rybieho oleja na základe jedinečného genetického zloženia človeka môže zlepšiť naše odporúčania v oblasti výživy a viesť k významnému zlepšeniu ľudského zdravia a pohody,“ uviedol Ye.

Viac o téme: SrdceZdravieOmega-3 mastné kyselinyRybí olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9