Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

OCHRANNÁ funkcia TUKU, ktorú nikto nečakal: Prečo majú ženy s väčšími STEHNAMI a zadkom VÝHODU!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci tvrdia, že u žien môže byť budovanie svalovej hmoty pre kardiovaskulárne zdravie dôležitejšie ako chudnutie. Mali by sa preto sústrediť viac na cvičenie, než na odbúravanie tukov.

Vyššia svalová hmota je spojená s nižšou úmrtnosťou na kardiovaskulárne ochorenia tak u mužov, ako aj u žien. U nežnejšieho pohlavia však zohráva úlohu aj množstvo telesného tuku. Štúdia vedcov z Kalifornskej univerzity v Los Angeles naznačuje, že viac telesného tuku u nich rovnako ako vyššia svalová hmota znižuje riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. U mužov to neplatí, píše medicalnewstoday.com. I keď u žien sa srdcové príhody objavujú menej často, ich prognózy po akútnej kardiovaskulárnej príhode sú horšie ako u mužov a tiež zaznamenávajú vyššiu úmrtnosť. Zistenia boli uverejnené v časopise Journal of the American Heart Association.

Čítajte tiež: 13 POTRAVÍN, ktoré by KARDIOLÓGOVIA nikdy NEZJEDLI: Tieto jedlá sú pre srdce TOXICKÉ

Telesný tuk u žien ako ochrana?

Vedci analyzovali údaje o zložení tela z Národného prieskumu zdravia a výživy (NHANES) Trusted Source 1999–2004 a údaje o úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia z NHANES 1999–2014. Dáta pochádzajú od 5 627 žien a 5 836 mužov nad 20 rokov.

Účastníkov štúdie rozdelili do štyroch skupín:

  • nízka svalová hmota a málo telesného tuku
  • nízka svalová hmota a vysoký telesný tuk
  • vysoká svalová hmota a málo telesného tuku
  • vysoká svalová hmota a vysoký telesný tuk

Po zohľadnení ďalších faktorov, o ktorých je známe, že ovplyvňujú úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia, sa vzťah medzi telesným tukom a rizikom úmrtia u žien úplne zmenil. Vedci zistili, že ženy s vysokým telesným tukom a vysokou svalovou hmotou majú o 42% nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie v porovnaní so ženami, ktoré mali nízku svalovú hmotu a nízky telesný tuk.

Naopak, muži s vysokou svalovou hmotou a vysokým telesným tukom mali o 26% nižšie riziko úmrtia v porovnaní s mužmi s nízkou mierou, zatiaľ čo muži s vysokou svalovou hmotou a nízkym telesným tukom mali riziko znížené o 60%.

OCHRANNÁ funkcia TUKU, ktorú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Menší dôraz na chudnutie

Vedci sa domnievajú, že ich štúdia podporuje potrebu prehodnotiť odporúčania poskytované ženám v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Tento posun smeruje k tomu, aby sa sústredili na budovanie svalovej hmoty fyzickým cvičením a obmedzili diéty. 

Ako autori štúdie upozorňujú, je potrebné zdôrazniť, že zjavný ochranný účinok tuku u žien sa prejavil až po úprave podľa ďalších rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení, medzi ktoré patria hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak (hypertenzia), cukrovka a prediabetes a hormonálna substitučná liečba. Medzi telesným tukom a týmito ďalšími rizikovými faktormi existuje veľmi zložitá súhra. Napríklad vyššia telesná hmotnosť zvyšuje riziko rozvoja cukrovky a hypertenzie, čo zase zvyšuje riziko kardiovaskulárneho ochorenia.

Autori napriek tomu zaznamenávajú niekoľko pravdepodobných spôsobov, kedy tuk poskytuje ženám ochranu. Napríklad zdôrazňujú výskum, ktorý naznačuje, že tuk v oblasti stehien a zadku má ochranný účinok na metabolizmus a vyvažuje množstvo nebezpečného brušného tuku. To, že práve ten je rizikovým pre rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, potvrdilo už viacero štúdií.

Ako teda vyplýva zo záverov štúdie, ak sa chcú ženy vyhnúť infarktu a iným srdcovocievnym ochoreniam, nemali by sa sústrediť na prísne diéty, ale venovať sa budovaniu svalovej hmoty cvičením. Určité množstvo tuku je však žiadúce, najmä v oblasti zadku a stehien.  

Aké sú príznaky infarktu u ženy?

Srdcový infarkt je život ohrozujúca udalosť spôsobená narušením prietoku krvi do srdca. Na rozdiel od mužov je u žien menej pravdepodobné, že ho prežijú. Môže to byť spôsobené tým, že príznaky sa medzi pohlaviami líšia. U žien je častejší „tichý“ infarkt alebo sa u nich objavia neobvyklé príznaky. Ženská biológia tiež vytvára jedinečné rizikové faktory srdcového infarktu, ktoré sa u mužov nevyskytujú. Jedným z nich je napríklad syndróm polycystických vaječníkov.

Mnoho ľudí očakáva, že k infarktu dochádza náhle. Výskum však naznačuje, že ženy pociťujú príznaky niekoľko týždňov dopredu. Štúdia publikovaná v roku 2003 s 515 ženami, ktoré prekonali infarkt, uvádza, že 80 percent z nich malo aspoň jeden príznak najmenej 4 týždne pred infarktom. Funguje to tak, že príznaky sú prítomné stále alebo prichádzajú a odchádzajú a môžu tiež narušiť spánok.

OCHRANNÁ funkcia TUKU, ktorú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Osem príznakov infarktu:

  1. Bolesť na hrudníku (aj niekoľko týždňov pred atakom)
  2. Extrémna alebo neobvyklá únava (aj jednoduché činnosti môžu viesť k pocitom vyčerpania)
  3. Slabosť (pocit slabosti alebo chvenia je častým akútnym príznakom infarktu u ženy)
  4. Dýchavičnosť (niektoré ženy majú sťažené dýchanie pi ležaní, v sede vzpriamene sa zmiernia)
  5. Potenie (nadmerné potenie bez príčiny je častým príznakom srdcového infarktu u žien)
  6. Bolesť v hornej časti tela (ide o nekonkrétnu bolesť v oblasti krku, čeľuste, ruky či chrbta)
  7. Poruchy spánku (tie sa môžu objaviť aj niekoľko týždňov pred infarktom)
  8. Žalúdočné problémy (zažívacie ťažkosti, nevoľnosť, zvracanie)
  9. Srdcový záchvat sa môže objaviť po menopauze. Riziko infarktu sa v tomto období zvyšuje v dôsledku poklesu hladiny estrogénu.

Príznaky srdcového infarktu po menopauze zahŕňajú:

  • bolesť alebo nepohodlie v rukách, chrbte, krku, čeľusti alebo žalúdku
  • rýchly alebo nepravidelný srdcový rytmus
  • silná bolesť na hrudníku
  • potenie bez aktivity
Viac o téme: SrdceTukySrdcové choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9