Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obsahuje 20-krát viac ANTIOXIDANTOV ako čučoriedky: Tento čaj NEDOVOLÍ tuku PRENIKNÚŤ do tela

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdravie je veľmi dôležité, a to nielen počas pandémie koronavírusu. Dbať o svoje telo i myseľ by sme mali v akomkoľvek veku i období. A práve superpotraviny nám môžu s touto starostlivosťou výrazne pomôcť.

Každý rok sú obľúbenejšie a medzi ľuďmi diskutovanejšie. Počas posledných rokov sa stal zdravý životný štýl nielen odporúčanou radou od lekára, ale aj akýmsi trendom, podľa ktorého sa riadi tisíce ľudí, čo výrazným spôsobom ovplyvňuje dopyt práve po superpotravinách. Medzi superpotraviny môžeme radiť japonský čaj Matcha, ale aj rôzne semienka, ako napríklad konopné či chia.

Čítajte tiež: Skrytá LÁTKA v čaji, o ktorej nikto nevie: UĽAHČÍ boj proti zákernej chorobe

Potravina a superpotravina

Rozdiel medzi potravinou a superpotravinou je značný. Superpotraviny sú telu významne prospešné, pretože obsahujú vysoký podiel vitamínov či minerálnych látok, stopových prvkov, enzýmov, aminokyselín a ďalších zložiek. Zaujímavá je tiež skutočnosť, že práve mnoho týchto potravín pochádza z krajín mimo Európy a o ich účinkoch vedeli už pred mnohými tisíckami rokov aj naši predkovia. Pôvodne by sme tieto potraviny mohli hľadať v nehostinných miestach ako je napríklad vysoká nadmorská výška, púšte či tropické pralesy. Možno práve v tom tkvie tajomstvo ich prospešnosti.

Do kategórie superpotravín spadajú napríklad čučoriedky, ktoré sa vyznačujú silnými antioxidačnými účinkami a potom tiež maliny, černice i granátové jablko. V tejto kategórii by sme mohli nájsť aj slovenskú potravinu - červenú repu. Superpotravinou je aj brokolica, orechy (kešu, vlašské, mandle a i.), strukoviny a semienka. Medzi ne patrí obľúbená matcha, ktorá v mnohých oblastiach predčí aj spomínané granátové jablká či čučoriedky. Matcha totiž obsahuje až 20-krát viac antioxidantov.

Najlepší rastlinný olej

V kuchyni dnes nachádza veľké uplatnenie konopné semienko a z neho za studena lisovaný konopný olej. Oboje totiž obsahujú významné nenasýtené mastné kyseliny - omega-3 a omega-6, a to v ideálnom pomere jedna ku trom. Navyše, konopný olej sa radí medzi najlepšie rastlinné oleje vôbec, čo sa týka prospešnosti pre ľudské zdravie.

Obsahuje 20-krát viac ANTIOXIDANTOV
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Esenciálne mastné kyseliny sú životne dôležité pre správnu funkciu celého organizmu, pretože sú súčasťou bunkových membrán. Udržujú hormonálnu rovnováhu, bránia vysúšaniu, šupinateniu pokožky a lámaniu vlasov. Zúčastňujú sa na celkovo dobrom fyzickom a psychickom pocitu zdravia a sú významné v prevencii kardiovaskulárnych ochorení, bronchiálnej astmy, artritídy, autoimunitných ochorení alebo roztrúsenej sklerózy," uvádza Jiří Stabla, odborník na konope a zakladateľ Fitcann.

"Konopné semienko sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín, minerálov, prospešných rastlinných sterolov, obsahuje všetky základné aminokyseliny a ďalšie veľmi dôležité látky pre ľudský organizmus. Semienko sa odporúča užívať nielen pri prevencii, ale konzumovať by ho mali aj ľudia pri vyššej fyzickej a psychickej záťaži," pokračuje Jiří Stabla. 

Matcha ako superpotravina

"Matcha je špeciálny druh zeleného čaju pestovaný na zatienených kopcoch Japonska. Pestovatelia žnú iba tie najjemnejšie a najzelenšie lístky z čajovníkových kríkov a potom ich ručne rozomelú na jemný prášok," vysvetľuje Petr Patočka, odborník na čaj matcha z MatchaTea.cz.

Možno ste sa už stretli s prirovnaním matcha čaju k "šampanskému medzi zelenými čajmi". V Japonsku sa táto superpotravina konzumuje vyše tisíc rokov a často tiež býva spájaná so zen budhizmom. Čo sa týka histórie, na obľube čaju matcha zohrala úlohu Severná Amerika, v ktorej ho obyvatelia začali vyhľadávať vďaka jeho anti-aging vlastnostiam.

Matcha Tea sa do superpotravín neradí len tak. Jeho pravidelnou konzumáciou sú telu dodávané potrebné minerály a vitamíny. Je bohatý na zlúčeniny s vysokou antioxidačnou aktivitou, ktoré chránia pred mnohými druhmi choroby.

Obsahuje 20-krát viac ANTIOXIDANTOV
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Rovnako znižujú hladinu cholesterolu v krvi, stabilizujú hladinu cukru v krvi, pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak a posilniť imunitný systém. Najvýznamnejším polyfenolom v Matcha je látka zvaná EGCG (epigalokatechín gallát), ktorá je okrem iného tiež silným bojovníkom napríklad proti rakovine," dopĺňa pozitívne vlastnosti Patočka.

Prínosy a výhody pravidelnej konzumácie čaju matcha

Matcha Tea je so zdravým životným štýlom veľmi úzko spätý, pretože pomáha s redukciou hmotnosti. Počas nej totiž jeho pravidelná konzumácia funguje ako blokátor tuku, a to tak, že sa naviaže na tukové bunky, ktorým nedovoľuje preniknúť do ľudského tela. Tuk tak len prejde cez črevný trakt. Zároveň je dôležité poznamenať, že Matcha, ktorá je výrazne zelená, obsahuje chlorofyl, ktorého konzumácia detoxikuje orgány.

Podľa odborníka z MatchaTea.cz je jednou z najcennejších výhod pocit sústredenosti aj pokoja, na ktorých sa podieľa aminokyselina L-theanin. Práve táto aminokyselina stimuluje alfa vlny v mozgu. Vďaka alfa vlnám sa nám zvyšuje pozornosť a sme bystrejší, a napriek tomu v stave pokoja. Zaujímavé je upozorniť, že Matcha je obľúbená aj u niektorých pediatrov, ktorí ju využívajú počas liečby pacientov s ADHD.

Nech začnete s pravidelnou konzumáciou ktorejkoľvek superpotraviny, rozhodne urobíte dobre. Nielenže tým podporíte fungovanie vlastného tela i mysle, ale tiež sa o krok bližšie priblížite napríklad k svojej vysnívanej hmotnosti.

Viac o téme: ČajZdraviePrevenciaSuperpotravinyMatcha čaj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9