Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neskutočné, čo SKRÝVA zubná kefka: NECHUTNOSTI, ktoré si privoláte touto CHYBOU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každé ráno a večer idete do kúpeľne, vyčistíte si zuby kefkou a odložíte na určité miesto. Existuje však veľká pravdepodobnosť, že ste si na zuby rozotreli viac než len zubnú pastu. Milióny mikroorganizmov sa vám môže dostať do ústnej dutiny kvôli jednej chybe!

Nejde o žiadny nezmysel. Pred niekoľkými rokmi izolovali vedci z anglickej Manchester Metropolitan University na jednej zubnej kefke až 10 miliónov mikroorganizmov vrátane stafylokokov, kvasiniek a baktérií podobných E. Coli, ako sa píše na medicaldaily.com

Čítajte tiež: 13 POTRAVÍN, ktoré by KARDIOLÓGOVIA nikdy NEZJEDLI: Tieto jedlá sú pre srdce TOXICKÉ

O to horšie, ak máte spojenú kúpeľňu s toaletou. V štúdii z roku 2015 zbierali vedci z Quinnipiac University zubné kefky z týchto miestností. Zistili, že 60% zubných kefiek malo fekálne koliformné baktérie. Iná štúdia z roku 2020 zaznamenala podobné výsledky. 

Skôr, než sa presuniete do kuchyne, z ktorej si spravíte nové miesto na čistenie svojich zubov, treba si uvedomiť jednu vec. Je nepravdepodobné, že by vám zubná kefka a baktérie na nej spôsobili nevoľnosť. Imunitný systém tela neutralizuje väčšinu týchto mikroorganizmov. To však neznamená, že choroboplodné zárodky z kefky nemôžu potenciálne spôsobovať zdravotné problémy. 

Tipy, ako na čistú zubnú kefku

Čo urobiť pre to, aby bola zubná kefka čo najčistejšia? V prvom rade si dôkladne umyte ruky, ale v miestnosti, kde ste nespláchli toaletu. Pri spláchnutí sa totiž do vzduchu dostanú choroboplodné zárodky a fekálne baktérie sa môžu dostať až do vzdialenosti šiestich metrov od toalety. Pred spláchnutím na ňu položte viečko a ubezpečte sa, že zubná kefka a toaleta sú ďaleko od seba.

Držte kefku čo najďalej od toalety, ako je to možné,“ povedal zubár Greg Grillo. "Choroboplodné zárodky môžu pri spláchnutí cestovať vzduchom a skončiť na zubnej kefke, aj keď je záchod zakrytý."

Neskutočné, čo SKRÝVA zubná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Priemerná zubná kefka vydrží zhruba tri mesiace. Keď štetiny začnú vykazovať známky opotrebovania, zahoďte ju. Ošúchané štetiny zanechávajú zubný povlak, ako vysvetlil doktor Grillo. Nahraďte ju novou mäkkou kefou so štetinami. Pevné štetiny môžu poškodiť vaše zuby a ďasná.

"Elektrická kefka je lepšia ako manuálna," pokračuje doktor Grillo. "Ale bežná zubná kefka stále funguje a technika a dôslednosť sú dôležitejšie ako elektrina. Dve minúty, dvakrát denne, udržujú vaše zuby čisté s obidvomi verziami.“

Po použití kefku nezakrývajte, ani ju nedávajte do uzavretej nádoby. To podporí rast baktérií. Namiesto toho ju opláchnite a umiestnite do zvislej polohy na otvorenom priestranstve, odporúča doktor Grillo. A uistite sa, že sa nedotýka inej zubnej kefky.

Ak máte peniaze navyše a chcete skutočne znížiť počet mikroorganizmov na zubnej kefke, môžete investovať do prenosného ultrafialového dezinfekčného prostriedku. Výskum ukazuje, že UV svetlo zabíja na zubnej kefke mnoho patogénov, no nie všetky.

Preč s baktériami

Lacnejším spôsobom, ako obmedziť tvorbu nečistôt na kefke, je jej umytie mydlom na ruky. Uistite sa potom, že ste ju dôkladne opláchli horúcou vodou. Štetiny môžete tiež očistiť v ústnej vode s obsahom alkoholu po dobu 30 sekúnd.

"Ústna voda zmierni väčšinu baktérií na vašej zubnej kefke, ale nenechávajte ju namočenú dlhšie ako 15 minút," upozorňuje Dr. Grillo. „Ak ju chcete namočiť na dlhšie, zvážte vloženie kefky do octu cez noc raz týždenne.“

Pokiaľ ide o pandémiu Covid-19, nezdieľajte svoju zubnú kefku s niekým, s kým žijete. Ak ste chorí, vymeňte ju za novú. Alebo ju môžete namočiť na niekoľko minút do peroxidu vodíka. Trojpercentný roztok peroxidu vodíka zabíja mnoho baktérií, mikróbov a plesní.

Viac o téme: BaktérieZubná kefkaZdravieZuby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9