Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Konzumácia OVOCIA sa vám nemusí vyplatiť: Môže NARUŠIŤ fungovanie IMUNITNÉHO systému!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Človek by očakával, že strava s vysokým obsahom ovocia a zeleniny celkovo zlepší zdravie. O to prekvapujúcejšie je zistenie novej štúdie, podľa ktorej môže fruktóza spôsobiť zápal imunitného systému.

Fruktóza je prírodný cukor, ktorý sa nachádza v ovocí, mede a v niektorých druhoch zeleniny, ako je špargľa a tekvica. Tieto druhy fruktózových cukrov môžu prispievať k zdravej výžive, pretože ovocie a zelenina zvyčajne obsahujú menej cukru ako spracované potraviny sladené cukrom.

Čítajte tiež: ZÁMENA, ktorá sa vám môže VYPOMSTIŤ: JARNÁ rastlina ukazuje dvojitú tvár, jedna je JEDOVATÁ!

Nie je bezpečnejší ako iné cukry

Vysoko fruktózový kukuričný sirup (HFCS) je sladidlo vyrobené z kukuričného škrobu. V druhej polovici minulého storočia mnoho výrobcov spracovaných potravín a nealkoholických nápojov, najmä v Spojených štátoch, začalo kvôli nízkym nákladom vyberať HFCS na osladenie svojich výrobkov. Odborníci na zdravie sa však nezhodujú v tom, či je HFCS menej škodlivý než iné cukry.

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) tvrdí, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že by potraviny obsahujúce HFCS boli bezpečnejšie ako potraviny s obsahom iných sladidiel. Pokyny pre stravovanie Američanov v rokoch 2020 - 2025 tiež nevyčleňujú HFCS a odporúčajú im, aby obmedzili konzumáciu všetkých pridaných cukrov.

Aj napriek tomu výskum ukazuje súvislosti medzi konzumáciou veľkého množstva HFCS a rôznymi stavmi, ako je obezita, cukrovka a tukové ochorenie pečene. Problémom v prípade HFCS je to, že sa nachádza v mnohých spracovaných potravinách vrátane tých, o ktorých by to ľudia nepovedali, ako napríklad mrazená pizza a šalátový dresing.

Konzumácia OVOCIA sa vám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vplyv fruktózy na imunitu

Štúdia z roku 2019 zistila, že kultivácia ľudských dendritických buniek - ktoré hrajú úlohu v imunitnom systéme - vo fruktóze viedla k zvýšeniu zápalu. Vedci však neskúmali metabolický mechanizmus, ktorý stojí za týmto výskytom.

V rámci novej štúdie, ktorá sa objavuje v časopise Nature Communications, skúmali vedci z lekárskej fakulty Swansea University’s University z Bristolu a z inštitútu Francis Crick Institute v Londýne vo Veľkej Británii reakciu ľudských a myších buniek na expozíciu fruktózy.

Ich práca naznačuje, že strava s vysokým obsahom fruktózy môže narušiť fungovanie imunitného systému. Naznačuje to ich zistenie, že fruktóza spôsobuje zápal imunitného systému. Tento proces produkuje reaktívnejšie molekuly, ktoré súvisia so zápalom. Cukor upravuje bunkové metabolické dráhy tak, aby podporoval produkciu reaktívnejších zápalových cytokínov.

Ako autori poznamenávajú vo svojom príspevku, „fruktóza preprogramuje bunkové metabolické cesty tak, aby podporovali glutaminolýzu a oxidačný metabolizmus, ktoré sú potrebné na podporu zvýšenej tvorby zápalových cytokínov.“ Tento typ zápalu môže poškodiť bunky a tkanivá a prispieť k tomu, že orgány a systémy nepracujú dobre, a viesť k chorobe.

„Naša štúdia je vzrušujúca, pretože nás posúva o krok ďalej v porozumení, prečo niektoré diéty môžu viesť k zlému zdraviu,“ hovorí doktorka Emma Vincentová, autorka štúdie a vedecká pracovníčka na Bristolskej lekárskej fakulte.

Konzumácia OVOCIA sa vám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Súvislosť s obezitou

Výskum tiež objasňuje, ako by mohla fruktóza súvisieť s obezitou, s ktorou sa často spája zápal. Vedci prišli na to, že fruktóza necháva bunky citlivé na „ďalšiu metabolickú výzvu“. Toto zistenie naznačuje, že jedinci s diétou s vysokým obsahom fruktózy môžu byť vystavení väčšiemu riziku zlých výsledkov v boji proti infekciám alebo v iných „metabolicky náročných prostrediach“.

V štúdii vedci zdôraznili, že je obzvlášť dôležité porozumieť účinkom fruktózy na funkciu buniek, keďže mnohí zvýšili svoju spotrebu HFCS. Vedci dúfajú, že ich objavy povedú k ďalším štúdiám, ktoré by im mohli pomôcť vyvinúť liečbu na rôzne ochorenia, vrátane rakoviny a infekčných chorôb.

„Výskum rôznych zložiek našej stravy nám môže pomôcť pochopiť, čo by mohlo prispieť k zápalu a chorobe a čo by sa dalo najlepšie využiť na zlepšenie zdravia a pohody,“ hovorí Dr. Nick Jones, jeden z autorov štúdie a imunológ.

Viac o téme: Ovocie ZdravieImunitaFruktózaImunitný systém
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9