RAKOVINU môže spustiť aj BANÁLNY problém: Oheň v hrdle ako PREDZVESŤ nepríjemného stavu

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-28 15:00:00

Pálenie záhy je nepríjemný stav. Jedná sa o vrodenú dispozíciu, no väčšinou je spôsobené stravou alebo stresom. Vedci však zistili, že pálenie v hrdle a bolesť za hrudnou kosťou môže byť skorým príznakom rakoviny pažeráka.

Ľudia, ktorí trpia pálením záhy, majú podľa zistení viac ako dvojnásobnú pravdepodobnosť, že im bude počas života diagnostikovaná rakovina pažeráka, alebo niektorej časti tráviacej trubice, ako sa píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: SLADIDLO, ktoré vás OCHRÁNI pred MŔTVICOU: Profituje z neho aj IMUNITA!

Až 30 percent Američanov a 25 percent Európanov trpí opakovaným kyslým refluxom, ktorý sa medicínsky nazýva gastroezofageálny reflux. Môže postihnúť kohokoľvek. Najčastejšie ho však diagnostikujú ľuďom s obezitou, tehotným ženám, fajčiarom alebo takým pacientom, ktorí užívajú väčšie množstvo liekov. Postihnutí trpia pocitom pálenia, často ich nadúva, trápi ich bolesť, nevoľnosť, keďže ich žalúdočná kyselina prúdi späť do pažeráka.

Vyššie riziko

Výskum už skôr naznačil, že tento zdravotný problém môže u pacientov predstavovať riziko vzniku druhu rakoviny, ktorý sa nazýva adenokarcinóm pažeráka. Posledná štúdia publikovaná online v magazíne CANCER sa tejto téme venovala podrobnejšie. Výskumu sa počas rokov 1995 a 1996 zúčastnilo 490 605 dospelých Američanov od 50 do 71 rokov. 

Vedci pod vedením doktora Christina C. Abneta z Národného onkologického ústavu odhalili, že až 24 percent účastníkov malo v anamnéze gastroezofageálny reflux. U osôb starších ako 60 rokov, ktorí zvykli fajčiť a mali nadváhu, bola vyššia pravdepodobnosť výskytu tohto ochorenia. V priebehu nasledujúcich 16 rokov sa u 931 pacientov vyvinul adenokarcinóm pažeráka a u 301 pacientov to bol spinocelulárny karcinóm pažeráka. U ďalších 876 sa vyvinul spinocelulárny karcinóm hrtana.

Poškodzuje tkanivo

Doktor Abnet a jeho vedecký tím sú presvedčení, že približne 17 percent druhov rakoviny tráviacej sústavy alebo pažeráka u dospelých vo veku od 50 do 71 rokov súvisí s refluxom. Podľa nich, vracajúca sa kyselina poškodzuje jemné tkanivo a to môže spôsobiť rakovinu. Je známe, že chronický zápal pažeráka spôsobený refluxom časom spôsobuje vredy a poškodenie výstelky tkaniva. 

Je potrebný ďalší výskum, aby sme s presnosťou určili, že reflux je rizikovým faktorom pre vznik rakoviny. Musíme tiež zhodnotiť, či liečba zameraná na príznaky tohto tráviaceho ochorenia, zmení zjavné riziká,“ konštatoval Abnet.

Gastroezofageálny reflux možno liečiť liekmi, ako sú inhibítory protónovej pumpy, ktoré predpisuje praktický lekár.

Príznaky rakoviny pažeráka

Rakovina pažeráka je malígne ochorenie, ktoré často na začiatku prebieha bezpríznakovo. Mužov postihuje trikrát častejšie ako ženy. Existuje veľa možných príznakov rakoviny pažeráka, ale niekedy je ťažké ich spozorovať. Môžu ovplyvniť vaše trávenie.

Najznámejšie príznaky sú:

  • problémy s prehĺtaním
  • nevoľnosť
  • pálenie záhy alebo kyslý reflux
  • grganie
  • kašeľ, ktorý sa nezlepšuje
  • chrapľavý hlas
  • strata chuti do jedla alebo chudnutie bez toho, aby ste sa snažili
  • pocit únavy
  • bolesť v krku alebo v strede hrudníka, najmä pri prehĺtaní

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina prevencia pálenie záhy

2021-02-28 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia