Miluje ho herečka Salma Hayek, ktorá tvrdí, že ju udržuje mladou. Vývar z kostí by nemal byť na stole len raz týždenne. Vyniká účinkami, ktorými by sa mohla pochváliť máloktorá polievka či iné jedlo.
Podporuje tvorbu žalúdočných kyselín, bojuje s nachladnutím, posilňuje imunitu aj kĺby. Niet divu, že mnoho odborníkov na výživu ho považuje za superpotravinu. Aby ste však získali všetky benefity, musí sa variť minimálne 12 hodín. Pripraviť ho môžete z kostí kuraťa, morky, teľaciny, či hovädziny, ako sa píše na brightside.me. Aké sú jeho ďalšie výhody na zdravie?
Čítajte tiež: Výlučok z tela ako INDIKÁTOR problémov: Tieto CHOROBY môže odhaliť POT!
1. Zmierni bolesť kĺbov
Vývar z kostí obsahuje kolagén, čo je dôležitá bielkovina pre telo. Chráni kĺby, šľachy, kosti aj svaly. Ak je ho dostatok, zmierňuje príznaky artrózy. Nájdeme ho aj v potravinách, ktoré sú bohaté na vitamín C, ako sú pomaranče alebo maliny.
2. Bojuje so starnutím
Kolagén má pozitívny vplyv na pokožku. Pribúdajúcim vekom klesá jeho produkcia až o 1 percento ročne. Pitím vývaru z kostí podporíte pružnosť a hydratáciu pokožky, a predídete vráskam.
3. Črevá budú zdravšie
Ak budete vývar z kostí jesť pravidelne, zaistíte, že váš tráviaci systém bude fungovať správne. Je dôležité udržiavať funkciu črevnej bariéry. Ak sa stane priepustnou, hrozia zdravotné problémy. Vývar obsahuje glutamín, ktorý udržuje črevné steny neporušené. Obsahuje tiež aminokyseliny, ktoré pomáhajú predchádzať niektorým zápalovým ochoreniam, ako je cukrovka, obezita či rakovina.
4. Lepšie budete spať
Vo vývare taktiež nájdete glycín, ktorý zlepšuje kvalitu spánku. Ak ho budete konzumovať, rýchlejšie zaspíte, prestanete sa v noci budiť a budete počas dňa menej unavení.
5. Zlepší sa stav pamäte
Ďalšou výhodou glycínu je, že zlepšuje kognitívne funkcie. Okrem toho, že sa zlepší stav vašej pamäte, budete sa lepšie sústrediť. Užívanie glycínu slúži ako prevencia proti Alzheimerovej chorobe.
6. Pomáha pri chudnutí
Pravidelná konzumácia vývaru z kostí sa spája s nižším rizikom obezity. Po jeho vypití sa budete cítiť plnšie, zasýti rovnako ako hlavné jedlo. Obsahuje tiež bielkoviny, ktoré znižujú chuť na jedlo.
7. Dodá telu veľa výživných látok
Ak budete variť vývar dlhšie ako zvyčajne, extrahujete z kostí viac výživných látok. Získate tak viac vápnika a horčíka. Vývar je dobrým zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí a posilňuje imunitný systém. Obsahuje tiež vitamín B2 a vitamín B12, ktoré sú nevyhnutné pre neurologické funkcie.