Výlučok z tela ako INDIKÁTOR problémov: Tieto CHOROBY môže odhaliť POT!

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-10 06:00:00

Každý sa už niekedy cítil pod stresom, či už v osobnom alebo pracovnom živote alebo v reakcii na výnimočné okolnosti, ako je napríklad pandémia. Doteraz však neexistoval spôsob, ako objektívne kvantifikovať hladinu stresu.

To by sa čoskoro mohlo zmeniť vďaka malému nositeľnému senzoru. Prístroj je možné umiestniť priamo na pokožku pacienta. Ten môže nepretržite merať koncentráciu kortizolu, hlavného stresového biomarkeru, v pacientovom pote, ako sa uvádza v dokumente Communications Materials

Čítajte tiež: Večerná RUTINA, ktorá vám ZMENÍ život: Takto sa LYŽIČKA medu pred spaním PREJAVÍ na TELE

Kortizol ako dvojsečná zbraň

Kortizol je steroidný hormón, ktorý vytvárajú naše nadobličky z cholesterolu. Jeho vylučovanie je riadené adrenokortikotropným hormónom (ACTH), ktorý je produkovaný hypofýzou. Kortizol vykonáva v našom tele základné funkcie, ako je regulácia metabolizmu, hladiny cukru v krvi a krvný tlak, ovplyvňuje tiež imunitný systém a kardiovaskulárne funkcie. 

Keď sme v stresovej situácii, či už život ohrozujúcej alebo všednej, kortizol je hormón, ktorý ju preberá. Inštruuje naše telá, aby smerovali požadovanú energiu do nášho mozgu, svalov a srdca. 

Kortizol sa dá vylučovať impulzívne - cítite sa dobre a zrazu sa stane niečo, čo vás dostane pod stres a vaše telo začne produkovať viac hormónu,“ hovorí Adrian Ionescu, šéf spoločnosti Nanolab. 

Aj keď kortizol pomáha nášmu telu reagovať na stresové situácie, v skutočnosti ide o dvojsečnú zbraň. Spravidla sa vylučuje počas dňa podľa cirkadiánneho rytmu, vrcholí medzi 6:00 a 8:00 a potom postupne klesá do popoludnia a večera. 

„Ale u ľudí, ktorí trpia chorobami spojenými so stresom, je cirkadiánny rytmus úplne rozhodený,“ hovorí Ionesco a pokračuje: „Ak telo vytvára príliš veľa alebo málo kortizolu, môže to vážne poškodiť zdravie jednotlivca a potenciálne viesť k obezite, kardiovaskulárnym chorobám, depresiám alebo vyhoreniu.“ 

Meranie stresu v pote

Na okamžité meranie hladín kortizolu u pacientov možno použiť krvné testy. Zistené množstvo kortizolu sa však môže nachádzať aj v slinách, moči a pote. Ionescov tím v Nanolabe sa rozhodol zamerať na pot ako detekčnú tekutinu a vyvinul nositeľnú inteligentnú náplasť s miniaturizovaným senzorom. Náplasť obsahuje tranzistor a elektródu vyrobenú z grafénu, ktorý vďaka svojim jedinečným vlastnostiam ponúka vysokú citlivosť a veľmi nízke detekčné limity. Grafén je funkcionalizovaný prostredníctvom aptamérov, čo sú krátke fragmenty jednovláknovej DNA alebo RNA, ktoré sa môžu viazať na špecifické zlúčeniny. 

Aptamér v EPFL náplasti nesie negatívny náboj. Pri kontakte s kortizolom okamžite zachytí hormón. Zariadenie je následne schopné merať koncentráciu kortizolu v potu nositeľa. Doposiaľ nebol vyvinutý žiadny iný systém na nepretržité monitorovanie koncentrácií kortizolu počas cirkadiánneho cyklu. To je kľúčová výhoda a inovatívna vlastnosť tohto zariadenia.

Vedci tak môžu zhromažďovať kvantitatívne a objektívne údaje o určitých chorobách súvisiacich so stresom. A môžu tak robiť neinvazívnym, presným a okamžitým spôsobom v celom rozsahu koncentrácií kortizolu v ľudskom pote.

Fotogaléria


Tagy:
pot zdravie stres kortizol

2021-02-10 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia