Zatočí s vírusmi aj chrípkou, zlepší trávenie, a aby toho nebolo málo, ešte k tomu zníži krvný tlak a cholesterol. Má dezinfekčné účinky, je plné vitamínov, minerálov aj vlákniny. Granátové jablko by sa nemalo podceňovať!
Toto tropické ovocie je plodom granátovníka, rozšírilo sa z Perzie a Ázie do celého sveta. Nekonzumuje sa celé, ale len jeho malé, červené semienka, ktoré sa nachádzajú vo vnútri. V jednom granátovom jablku ich nájdeme okolo 600, sú veľmi chutné a šťavnaté. Ak budete granátové jablko pravidelne jesť, zbavíte telo škodlivín a spomalíte starnutie, ako sa píše na webmd.com.
Čítajte tiež: OBNOVTE si poškodený PANKREAS: OHROZENÝ orgán dajú do poriadku tieto POTRAVINY
Na svedomí to má vysoký obsah antioxidantov. Ovocie sa vyznačuje pozitívnymi účinkami na tráviaci trakt, zmierňuje zápal žalúdka, bojuje s hnačkou a odstráni nadúvanie. Má protirakovinové účinky a pomáha v boji s impotenciou. Aké sú jeho ďalšie účinky na zdravie?
1. Chráni pred vírusmi a chrípkou
Granátové jablko, svojou šťavou, semenami a dokonca aj šupkou, chráni telo pred patogénmi. Najmä šťava z neho poskytuje ochranu pred vírusmi a chrípkou. Toto ovocie je skvelým zdrojom vitamínu C.
2. Znižuje krvný tlak
Granátové jablká pomáhajú vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam znížiť hypertenziu a vysoký krvný tlak. Ľudia, ktorí trpia na tieto ochorenia, by mali vypiť 240 ml šťavy denne. Pozor si treba dať na to, aby to bol 100-percentný produkt bez pridaného cukru. Granátové jablko obsahuje aj 236 gramov draslíka, ktorý pozitívne vplýva na zdravie srdca aj kostí.
3. Zlepší problémy s trávením
Ľudia trpiaci na Crohnovú chorobu zápasia s bolesťami žalúdka a zníženou chuťou do jedla. Dôvodom je hromadenie baktérií v žalúdku, ktoré vedie k silným zápalom. Našťastie sú tu granátové jablká. Ich konzumácia znižuje tvorbu baktérií, a tým sa zmenšuje bolesť.
4. Posilňuje pamäť
Na tento pozitívny účinok granátového jablka prišiel doktor Richard Hartman so svojim tímom. Vedci podávali tabletky s obsahom tohto ovocia tým, ktorých čakala operácia srdca. Pacienti neskôr uviedli, že stav ich pamäte je 100-percentná a dokonca sú na tom lepšie ako predtým. U pacientov, ktorí tabletky neužívali, došlo k očakávanej strate pamäte ako následku operácie. Pilulky podľa doktora Hartmana pomohli vytvoriť viac neurónov v mozgu, takže konzumácia granátového jablka by mohla byť prospešná u pacientov s Alzheimerovou chorobou.
5. Bojuje s cukrovkou
Konzumácia granátového jablka znižuje oxidačný stres, ktorý je hlavnou príčinou cukrovky. Znižuje tiež hladinu zlého cholesterolu a pomáha udržiavať relatívne nízku hladinu cukru v krvi.
6. Zlepšuje zdravie kostí
Olej zo semien granátového jablka zmierňuje bolesti kĺbov. Antioxidanty, ktoré obsahuje navyše bojujú s artritídou. Konzumáciou tohto ovocia zvýši pevnosť a funkciu kostí.
Ako očistiť granátové jablko?
Dostať sa k semienkam nie je jednoduché. Jeho vrchná koža je totiž veľmi tvrdá a tuhá. Najlepší spôsob ako sa k nim dostať je, že ho prekrojíte na polovicu. Každú časť potom narežete na mesiačiky. Do misy s vodou vložte nakrojené časti a prstami oddeľte semená od šupky.